Öko-kultuur kogub kogu maailmas aina suuremaid laineid, inimesed on teadvustama hakanud, et väga tähtis on jälgida, mida üks või teine toode tegelikult sisaldab. Ohmygossip’iga räägib oma öko kogemustest ajakirjanik Katrin Lust ning tõdeb, et peale nelja aasta tagust Ameerika reisi hakkas ka tema toote siltidele rohkem tähelepanu pöörama. “Õppisin lugema silte,” ütleb Londonist Eestisse kolinud särtsakas Katrin Ohmygossip.ee’le.

Viimasel ajal on väga populaarne igasugune öko-elu, öko-toit ning looduslähedus? Kui palju teie oma elus nö. ökoelu elate ja sellega kokku puutute?
Viimastel aastatel olen muutunud väga maalähedaseks. Neli aastat tagasi kuulsin USAs suusakuurortis olles, kuidas Ameerika jõukad inimesed palkasid endale koju ökospetsialiste, kes viisid nende majast ära kõik vähki tekitavad tooted — kreemid, puhastusvahendid — ja asendasid need looduslikumaga. See oli hetk, kus mõistsin, et see minu 300 eurone La Praire kreem on samasugust keemiat täis nagu mõni teine. Õppisin lugema silte. Sain aru, et kui ma määrin nahale keemiat, siis see on tegelikult kõige kiirem viis see oma kehasse viia. Naised kreemitavad end ju päevast päeva…  see kõik läheb ju tegelikult meie verre nii, et me sellest arugi ei saa.

Uurisin, millised ained on kõige ohtlikumad ja valin täna kreeme, shampoone ja kõike väga hoolikalt. Kuna ma olen viimased neli aastat kasutanud näiteks ökodeodoranti, siis hiljuti avastasin, et kui kandsin hädaolukorras endale sugulaste juures peale odavat poe deodoranti,  hakkas nahk kipitama ja tuli allergia. Keha oli looduslikuga juba nii harjunud.

Deodorantidel on aga USA teadlaste väitel suur roll näiteks rinnavähi tekkes. Naine paneb endale deodoranti ju kõige õrnema nahaga kohale, kus on lümfisõlmed jne. See koguneb rinna äärepiirkonda, kus on ka kõige tavalisemalt kasvajad. Arvatakse, et suur rinnavähi tekitaja on keemiat täis deodorant.

Katrin Lust

Kreemina kasutan oliiviõli ja hiljuti avastasin kookoseõli. Puhas looduslik asi, mis võib verre minna… see annab veel vitamiinegi juurde. Samuti avastasin hiljuti loodusliku hambapasta. Enne olid mu igemed alati valusad… nagu hakkasin ilma kemikaalideta hambapastat kasutama on mu igemed terved. Tavahambapasta pidi olema maovähi tekitajaks…

Ühesõnaga olen vägagi ökoks muutunud! Samuti ei joo ma kunagi avatud plastikpudelist päikese käes olnud vett. Olen lugenud, et see on samuti täis vähki tekitavaid aineid. Üleüldse püüan plastikpudeleid vältida. Ühesõnaga öko ja loodulikkus mängib minu elus iga päevaga ühe suuremat rolli. Lisaks muidugi see, et püüan vältida kilekottide kasutamist… samuti püüan mitte raista vett, elektrit… ja elada nii, et mõtlen mitte ainult iseendale vaid ka jääkarudele, kes peavad maailma saastatuse tõttu ujuma sadu kilomeetreid ja võitlema oma elu eest lainetes, sest meie mõtleme vaid endale.

Milline on teie tavapärane toidumenüü? Kust ostate toitu ning millised on lemmikretseptid?

Püüan toituda võimalikult tervislikult, kuid kahjuks ei ole see alati võimalik ja tihti satun sööma ka kiirtoitu. Üldiselt püüan osta Eestis kasvanud liha, köögivilju ja juurvilju. Eestimaiseid toite söön selleparast, et neis on vähem säilitusaindeid kui neis, mida tuuakse kaugemalt. Meie väikeses riigis ma usun on seda mürgitamist vähem kui mammutriikides!

Kuidas on mõjunud euro kasutuselevõtt teie toidukorvile? Kas olete mõnest toidust loobunud?

Ei ole minu toidukorvi mõjutanud.

Kas kasvatate ka ise endale toiduaineid – tomateid, maasikaid, kartuleid või muud analoogset?

Elan korteris Tallinnas ja siin on suht raske ise midagi kasvatada. Emal on kodus küll igasugused peenrad.

Millised on teie suveplaanid? Mida ootate kätte jõudnud suvest?

Loodan, et tuleb ilus suvi… Ilm mõjutab minu paljusid plaane.

Teen suvel ka palju tööd, kuid loodan kindlasti mööda kodumaad ringi reisida ja seda üürikest ilusat aega nautida. Eesti on parim paik suvel kogu maailmas!