Ohmygossip.ee uue rubriigi “Öko-elu” avame oma enda vahva toimetaja ning rahva-ajakirjaniku Hillar Kohviga, kes kogu elu maa-eluga sinasõber olnud. “Oma kasvatatud köögiviljas võib kindel olla, et pole säilitusaineid ega mürke,” kiidab Hillar kodust kaupa ning ütleb kurvalt, et kapitalistm on maaelule suure paugu pannud. “Kapitalism on hävitanud maaelu ära ning Euroopa Liidu nõuded on kaotanud väiketootjad.”

Viimasel ajal on väga populaarne igasugune öko-elu, öko-toit ning looduslähedus? Kui palju teie oma elus nö. ökoelu elate ja sellega kokku puutute?
Kuna elan maal, siis saab ikka kartul, kurk, sibul ja muu köögivili ise kasvatatud. Kindlasti on ka linnas elavatel inimestel oma aiamaa olemas. Küsimus on ainult selles, et kas viitsitakse neid kasvatada või mitte? Iseenesest ei kasva ju miski, on vaja väetada ja rohida. Kartulite puhul on probleemiks ka mardikad ja lehemädanik. Mardikad on võimalik ära korjata, aga lehemädaniku puhul peab vastava mürgiga pritsima. Samas võib oma kasvatatud köögivilja suhtes kindel olla selles, et nendes pole säilitusaineid ega muid mürke. Selleks, et metsanotsud kartuleid maiustama ei tuleks, võiks teha hernehirmutised. Kui need saavad nii ehtsad, et külakoerad nende peale haukuma hakkavad, siis võib kindel olla, et ka metssead kardavad neid.

Milline on teie tavapärane toidumenüü? Kust ostate toitu ning millised on lemmikretseptid?
Tegelikult päris tavapärast toidumenüüd olema ei peaks, sest kui päevast päeva sööd ühte ja sama toitu, kaob isu ära. Toidumenüü peaks olema ikka mitmekesine. Vanal ajal kui oli sotsialism, pidasid kõik maainimesed lehma ja mitmed ka siga, kanu ning muid loomi ja linde. Kapitalism on hävitanud maaelu ära ning Euroopa Liidu nõuded on kaotanud väiketootjad. Kui ise lehma, siga ja kanu ei pea, siis tuleb piim, liha ja kanamunad poest osta. Külas on vaid üks lehmi pidav talunik ja temagi plaanib lehmad ära müüa. Seega- enamus toit tuleb osta poest ning valik teha vastavalt hinnale. Kui ikka raha napib, siis pole võimalik kallist toitu osta.

Lemmikretsepti otselt polegi. Suvisel ajal maitsevad kurgid, tomatid ja eriti just sellised lihtsamad toidud. Liha ja kartul on siiski eestlaste lemmiktoit olnud ning kui ikka neid süüa, on kõht korralikult täis. Kurk ja tomat juurde.

Kuidas on mõjunud euro kasutuselevõtt teie toidukorvile? Kas olete mõnest toidust loobunud?

Euroga pole siiani ära harjunud. Aastate eest sai poest ikka 100 krooni eest kauba kätte, aga nüüd enam mitte. Alla 20 eurot ei tasu poodi minnagi. Odavamaid kaupu saab tavaliselt sealt letist, mille “parim enne” on läbi saamas. Maainimene ei pelga sellist kaupa osta. Kalli hinna tõttu ei ole mõtet tavapärasest kaubast loobuda, küll tuleb seda osta vähem.

Millised on teie suveplaanid? Mida ootate kätte jõudnud suvest?
Tahaks loota, et suvi tuleb ilus ning soe. Rohkem päikest ja vähem äikest. Eelmisel suvel sai käidud kaks korda Anne Veski kontserdil, aga sel suvel tema esinemistegraafikus Pärnut kirjas pole. Mõne nädala eest tegi Pärnus elav laulja Ergo Korp mulle Facebooki kaudu ettepaneku temaga üks duett laulda ja laulusõnad pidi ta ise valmis kirjutama.

On teil miskit hingel, mida sooviks enne mõnusat suvehakku südamelt ära öelda?

Tahaks loota, et Elmari raadio “poliitika” muutub ning tervituskirju loetakse ikka eetrisse. Alates juunist on Elmari raadio soovisaadet juhtimas kahe saatejuhi asemel üks saatejuht. See on tore, sest siis saan otsustada, et millal om atervituskirja saadan. Teatud saatejuhtide eetris olemise ajal ma tervituskirja ei saada. Näiteks Lauri Hermann ja Liana Kolodinskaja on need saatejuhid, kes loevad kirju eetrisse “näo järgi”. Tüli Elmari soovisaatega on läinud juba nii suureks, et saatsin kirja isegi kultuuriminister Urve Tiidusele. Kuna sai Elmarit pidevalt avalikult kritiseeritud nende Facebooki lehel, siis tehti nii, et mina neile enam avalikke postitusi Facebooki teha ei saa. Tahaks loota, et suve jooksul saab see probleem positiivse lahenduse. 1 ja 2 juunil loeti juba minu tervituskirjad Elmaris eetrisse.

Samuti võiks EMT oma internetilevi parandada, sest endiselt on tihti mobiilne internetilevi kehv. Kui ikka ühe lehekülje avamine võtab aega vahel umbes viis minutit, siis ei saa kuidagi rahul olla sellega. Maksta tuleb teenuse eest igas kuus, aga kui levi kehv on, siis maksab klient kehva teenuse eest.