Kirjanik Margit Peterson räägib Ohmygossip.ee’le oma tegemistest-toimetustest, äsaja ilmunud romaanist “Segavereline” ning juba toimetamises olevast nõiaromaanist. “See on nn nõiaromaan, kus kasutan oma teadmisi ja praktikat. Lisaks enda teadmistele põimisin raamatusse tuntud nõia Riho Ammeri teadmisi, keda ennast küll enam meie hulgas ei ole, kuid viisin romaani näol täide meie ühise unistuse, jagada rahvale ravimeetode.”

Margit Peterson, kuidas on möödunud teil käesolev aasta siiani, mida põnevat välja tooksite?
Tere! Aasta on põnevalt ja linnulennult möödunud. Kirjatööd on palju tehtud. Kohati on nii palju inspiratsiooni, et näpistan lausa une-ajast. Vahelduva eduga korraldan ka Pärnu Kirjandusõhtuid, mis eelmisest sügisest said toimuma Pärnus, Gruusia restoranis “Kolhethi” selle peremehe, Andri Arula lahkel loal, kes ka ise novelle kirjutab. Sügisest on ka kirjandusõhtud veidi teise näoga, kuna toimub ühine raamatute esitlus. Muidugi on õhtu lõpus, vabal laval võimalus oma loomingut esitleda ka teistel. Sekka ka muusikat. Sellel hooajal esitlesid Pärnus ka oma loomingut Paavo Kangur, Kati Saara Vatmann, Lea Jaanimaa, Heli Künnapas ja paljud teised. Õhtut juhib Pärnu oma mees, andekas näitleja, muusik, laulja (tal on nii palju ameteid, et ma ei jaksa neid üles lugeda:) ) Meelis Sarv.

Endiselt aitan Maarja Magdaleena Gildi maja poolt toimuval raamatulaadal esinejatepoolt korraldada. Sellel aastal lisaks kohalikele sõnaseppadele esines seal tuntud kirjanik, luuletaja ja stsenarist Olavi Ruitlane, kelle romaan “Naine” läks nagu soe sai. Ka koos Pärnu sõnasepa Jaak Kändiga korraldame Poetry Slämi Pärnu eelvooru, mis leiab igal kevadel aset. Sellel aastal võitis selle Pärnu Sütevaka õpilane Liisbeth Kirss, kes Tallinnas, lõppvoorus auväärsele 2. kohale tuli. Seega nn juurdekasvu luuletajatele Pärnus on oodata. Üldse olid Sütevaka õpilased väga tublid. Oma hinnagu andsime ka koos Olavi Ruitlasega nn “Tarkade klubis” (nagu hr. Känd armastab seda nimetada). Sügisel, kui kaks Jaaku hakkasid raadiosaadet tegema, oli mul au olla selle esimene “elus kirjanik.” Saadet juhtisid Jaak Känd ja Jaak Eamets. See oli lausa vajalik saade Pärnule, kuskohast on sirgunud palju tuntuid kirjanikke, kuid kahjuks seda saadet enam ei toimu. Saade kandis nime “Jaagu raamaturiiul.”

Teil ilmus just uus romaan. Ehk räägite sellest pisut lähemalt?

28. mail nägi ilmavalgust mu debüütromaan “Segavereline”, mis kõneleb elust ühes Eesti perekonnas, kus töö tõttu peab pereisa pidevalt võõrsil viibima ja peateglasest Pendist saab varaküps perepea. See on 206 leheküljeline romaan, mille on illustreerinud andekas Lavassaare neiu Ariel Marksalu, kellel on hämmastav võime tuua tegelaskujud välja just sellistena millistena neid ette kujutan. Sõnu seletamiseks ei ole, piiluge ise! Välja andis Hea Tegu kirjastus ja toimetas Anneli Sihvart. Romaan ilmus tänu sõprade ja Facebooki näoraamatu sõprade ning lausa võõraste inimeste toel, kes õla alla panid. Seekord kasutasin toetajate otsimiseks oma Facebooki ajajoont ja ei kasutanud ühisplatvormi Hooandja. Romaan on poodides saadaval ja müün ka otse käest ja koos pühendusega. Kellel on huvi, siis kirjutage mulle Facebooki.

Kas juba on ideid ka järgmise raamatu kirjutamiseks?
Järgmine romaan on juba toimetaja käes. See on nn nõiaromaan, kus kasutan oma teadmisi ja praktikat. Lisaks enda teadmistele põimisin raamatusse tuntud nõia Riho Ammeri teadmisi, keda ennast küll enam meie hulgas ei ole, kuid viisin romaani näol täide meie ühise unistuse, jagada rahvale ravimeetode. Olen ise kunagi õppinud Tallinna Intuitiivteaduste Koolis ja käinud erinevatel kursustel, näiteks: feng shui, shambala, reiki, shamanism, taro kaardid, grafoloogia, eluaseme energeetiline puhastamine jne… Tänaseks tegelen veel eluasemete energeetika puhastamisega. Romaanis kasutasin ka google ja wikipedia abi ja seda just ajalooliste kohtade kirjendamisel. Tegevus toimub Setomaalt teise Eesti otsa, rannikukülla. Rohkem ei reeda, kui hästi läheb, ilmub juba järgmisel aastal. Selle romaani illustreerib ka Ariel Marksalu, kuna meie nn käekiri lihtsalt sobib omavahel. Samuti on sügisel ilmumas mu luuleraamat Jumalikud Ilmutused (JI) kirjastuselt. Ka on plaan välja anda aasta lõpus üks lasteraamat, aga sellest veel vara rääkida. Alustasin ka kolmanda romaani kirjutamisega.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja suveks?
Augustis esinen Võtikvere raamatukülas, mida lubasin selle eestvedajale Imbi Pajule juba eelmisel aastal. Esinemispakkumisi on palju, aga ma olen pigem selline omaette tegutseja, kellelel meeldib kirjutada ja korraldada kirjandusega seonduvat. Seega eriti lavalaudadele ei kipu. Kui ma enne pabistama ei hakka siis laval värisen nagu haavaleht Las lavad jääda neile kes oleks sinna justkui loodud. Plaane on veel, aga kõigest ei räägi. Igal asjal oma aega ja ruum.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Inimesed, olge palun ligemese vastu tolerantsemad! Elementaarsed viisakusreeglid kipuvad unustustehõlma vajuma ja sellest on mul siiralt kahju! Ei kehti küll kõikide puhul kuid linnapeal liigeldes tahes-tahtmata satud pealtnägema kui kalgiks ja külmaks inimesed muutunud on. Kui te tunnete ennast ebakindlalt, siis mõtelge enda ümber heleroheline ring ja hirm kaob. Olen seda ise aastaid praktiseerinud ja see toimib. Ja ka sõpradelt on vaid head tagasisidet. Armastust ja valgust! Teie Margit.