Paasa, heebrea keeles pesah, on juutidel esimene kolmest Jeruusalemma palverännakupühast. See algab heebrea nissanikuu 15.-ndal päeval ja lõppeb 21. See on nädalapikkune püha, mille esimene ja seitsmes päev on Pühad Päevad, mil igasugune töötegemine on keelatud. Sellel aastal on püha 29.märtsist 06. aprillini.

Paasapühal jutustavad juudid iga kord Egiptusest pääsemise loo, selle, kuidas J-mal tõi nad välja “vägeva käe ja väljasirutatud käsivarrega ja väljavalatud vihaga” (Haggadah´st, paasapühade palveraamatust). See on püha, mis tähistab vabadust ja orjusest pääsemist. Kuna juudid lahkusid Egiptusest kiirustades, pühitsetakse ka paasapüha hapnemata leiva matsa söömisega. Sellepärast nimetatakse paasapüha ka hapnemata leibade pühaks. Pesahile eelnevatel päevadel peavad juudid oma majast haputaigna välja viima. See sümboliseerib seesmist puhastumist ja pattudest vabanemist. “Pisut haputaignat teeb kogu taigna hapuks”. Paasaõhtul toimub pidulik söömaaeg (seder), kus Egiptusest väljumise lugu selgitavad lugemised, laulud ja sümboolsed toidud. “Iga põlvkonna iga inimene”, öeldakse Haggadah´s, “peaks nägema, nagu oleks ta ise olnud nende keskel, kes pääsesid Egiptusest, orjusekojast.”


Loe lisaks:
Ülestõusmispüha “Pesah” – Rohkem kui kaks ja pool tuhat aastat tagasi, J-mal päästis juudi rahva ja tõi nad välja Egiptuse orjapõlvest, juhtides neid läbi Split´i mere Iisraeli.

Vaarao nõustajad hoiatusid, et juudi rahvas on kasvav oht. Nähti ettekuulutust, et sündis üks juudi poiss, kes lükkab ümber kogu Egiptuse impeeriumi ja viib oma rahva vabadusse. “Kõik juudid peavad töötama päikesetõusust loojanguni … palgata!” deklareeris Vaarao. “Lapsed peavad töötama sama kõvasti kui täiskasvanud. Vanemad ei tohi oma lastega aega veeta. Egiptlased võivad kasutada juudi orje tegemaks kõike, mida nad vajavad.” Ja halvim kõigist:” Kõik juudi poisid tuleb visata Niilusesse!”

Ühel juudi naisel Yocheved´il sündis poeg. Ta püüdis meeleheitlikult päästa poja elu ning ta peitis teda kuni kolme kuu vanuseni, siis pani ta poja korviga Niiluses vetesse. Tema õde Mirjam jägis teda salaja pilliroo vahelt. Ujuva korvi leidis Niilusest Egiptuse printsess Batya – vaarao enda tütar!  Bataya võttis poisikese enda juurde lossi ning pani talle nimeks Moses (Mooses) ning poiss kasvas luksuses.

Hoolimata asjaolust, et ta kasvas üles palees, ei suutnud Moses näha juutide kannatusi. Ühel päeval, kui ta nägi kuidas egiptuse töönõudja julmalt piitsutatas juudi orja surnuks hüüdis ta J-mala Pühad Nimed ning egiptlane suri. Olles kindel, et vaarao ametnikud hakkavad teda jälitama, Mooses põgenes Midian´i.

Mooses elas Midianis mitu aastat ja oli oma sugulase Yitro karjane. Ühel päeval üks tall jooksis ülejäänud karjast eemale. Mooses järgnes talle ja nägi leekides põõsast. Üllatunud Mooses astus lähemale ning kuulis äkki J-mala häält temaga rääkimas: “Mine Egiptusesse ja ütle vaaraole, et ta laseks mu rahva minna!”

Moosese ja ta vend Aaron läksid vaarao juurde ja teatasid: “Lase mu rahvas minna!” Aga vaarao ainult naeris. Nad ähvardaais vaaraod kümne kohutava laastamisega, kui ta ei kuula J-mala öeldut, kuid ta ei uskunud neid. Egiptlasi tabas peagi katk katku järel, üks šokeerivam kui teine.  Veri, konnad, metsikud loomad, haiged loomad, rahe, pimedus – ja halvim kõigist – esmasündinute surm. Lõpuks sai vaaraole küllalt. Ta jooksis Moosest otsima.  Ta karjus: “Mine! Ja võta kõik juudid endaga kaasa! Mooses saatis juutidele sõna. “On aeg. Haarake oma kotid ja seadke end otsemaid lahkumiseks valmis. Ärge oodake, et leib kerkiks, lihtsalt minge!” Ja juudid lahkunud Egiptusest vaid seljakotid seljas ja usk südames.

Juudid kõndisid, kuni nad jõudsid mererni. Nad peatusid, sest nad olid lõksus! Nad nägid Egiptuse armeed, mõõgad rünnakuks valmis, sest vaarao muutis oma meelt. Ta ei tahtnud loobuda orjadest ning püüdis neid nüüd tabada. J-mal ütles Moosesele, et ta venitaks oma käe üle vee ning korraga juhtus ime, meri lõi kaheks. Juudid said kõndida kuival maal ning niipea, kui egiptlased merre astusid, langes vesi tagasi. Juudid pääsesid vabadusse!

[ot-gallery url=”gallery/paasap%c3%bcha-29-m%c3%a4rts-06-aprill”]