“Eelmine aasta oli üsna pingeline, viimase poole aasta jooksul töötasime praktiliselt ilma ühegi vaba päevata,” võtab Oleg Sõnajalg möödunud aasta kokku ning ütleb rahuloluga, et tänavu võib ka mererannas ja palmi all töötada, sest tarkvara saab arendada ka kaugjuhtimise teel.

Oleg Sõnajalg, mida põnevat te meenutaksite eelmisest aastast?
Meie eelmise aasta muutis põnevaks uue tuuliku koostamine ja selle püstitamine. Kuna tuuliku uudne tööpõhimõte on meie poolt leiutatud ja tuulik ka tervenisti meie endi poolt projekteeritud, oli väga põnev näha kuidas see, mis oli sündinud meie peas, järkjärgult materiaalse kuju võttis.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja käesoleva aasta esimeseks pooleks?

Eelmine aasta oli üsna pingeline, viimase poole aasta jooksul töötasime praktiliselt ilma ühegi vaba päevata. Kuna tuulik on varustatud kõrgtehnoloogilise kontrollersüsteemiga, mis võimaldab tuuliku häälestamist ja tarkvara edasiarendamist kaugjuhtimise teel, saame sellel aastal tempot pisut alla lasta ja töötada rohkem “mererannas” või “palmi all”.

Kas te elate nüüd kodumaal või välismaal?

Elame ikka kodumaal, sest “ei paremat pole kuskil pool, kui suisel ajal Saaremaal”

27. märtsil oli Priiuse Põlistamise Päev. Mida teie sellest tähtpäevast arvate ning kas see päev on teie jaoks erilise tähtsusega?

Ma usun et see päev on iga eestlase jaoks erilise tähtsusega verstapost: oleme nüüd kauem kui kunagi varem vaba rahvas vabal maal. Olgugi, et priius on kaasa toonud Eesti rahvale ka palju katsumusi, ei vahetaks mina mitte mingi hinna eest praegust ühiskonnakorraldust “eelmise” ühiskonnakorralduse vastu.

Kas te olete oma helikopteriga külastanud ka näiteks Ukrainat ja Venemaad?

Idanaabreid ei ole helikopteriga külastanud ja hetkel ei ole ka selliseid plaane.

Kas teie tuuleparkidega ja generaatoritega seoses on ka uudiseid?

Kõige värskem uudis on see, et meie poolt leiutatud uus tuulik on ka meid endid üllatanud töökindluse- ja oodatust suurema energia toodanguga. Tuulegeneraator koosneb rohkem kui 10 000-st detailist, mis moodustavad lisaks elektrit tootvale otseveoga 72 tonnisele generaatorile veel ka tuuliku pead pöörava süsteemi, tiiviku labasid kallutava süsteemi, voolu muundava konvertersüsteemi, tuuliku tööd juhtiva kontrollersüsteemi jne. See, et kõik need süsteemid uut tüüpi tuuliku prototüübi puhul 24/7 ilma tõrgeteta töötavad, on tuuleenergeetika vallas märkimisväärne uudis.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?
Parafraseerides A.H. Tammsaaret
“Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka palju rõõmu”.