USAs New Yorgis asuva populaarse juudi kiirtoidurestorani külastajad läksid marru ja ründasid kelnerit, kui avastasid, et päevamenüüst puuduvad koššer hot dogid.

Telekanali CBS teatel juhtus intsident Brooklyni linnasosas asuvas söögikohas nimega Shawarma King. Kui mitu külastajat avastasid, kelle seas oli ka üks rabi, et grillitavad hot dogid pole koššer, avaldasid nad valjult restoranis oma nördimust. 

Ortodokssed juudid piirasid restoranitöötaja sisse, et tema peal oma viha välja elada. Sellepeale oli toitlustaja sunnitud haarama elektrinoa ja vaid selle abil õnnestus tal ärritunud juudid endast eemal hoida.

Nüüd ähvardab kiirsöögirestorani klientide poolt boikott, kuigi mõned juudi kogukonna tegelased astusid söögikoha kaitseks välja. Nii selgitas üks rabidest, et „see oli ainus intsident”, sest kogenematu restoranitöötaja, kes saadeti toiduainete järele, ostis need „valelt turult”.

Arusaamatus Shawarma Kingi restoranis likvideeriti enne, kui söök jõudis lauale. Pärast intsidenti kurjade klientidega suleti söögikoht paariks päevaks, mille jooksul visati kogu köögiinventar, mis oli „räpase” lihaga kokku puutunud, minema.

Kogu ülejäänud kööginõud puhastati igaks juhuks tulega, vältimaks väiksematki võimalust, et sellele võiksid jääda kas või mikroskoopilised mitte-koššer toiduainete osakesed.

Tallinnas asuv juudi restoran Moses selgitab, et rohkem kui 3000 aasta jooksul läbimõeldud, ratsionaalne ja tervislik toitumine on üks tähtsamatest koššeri eesmärkidest. „Koššer” on heebrea keeles “sobilik”. Toiduks kasutatakse vaid tervislikke ja ökoloogiliselt puhtaid tooteid.

Koššertoiduks peetakse vaid seda toitu, mis on valmistatud kooskõlas juudi toiduvalmistamise traditsiooniga. Koššeris on selgelt kirjeldatud, milliseid tooteid võib toiduks kasutada, kuidas neid säilitada ja valmistada.

Koššeri ideoloogilist põhjust on lihtne mõista, seda edestab suurepäraselt ka tuntud ütlust “meie oleme seda, mida me sööme”. Tooras on kokku 613 käsku ja nendest umbes 50 on seotud koššeriga.