Mõnel rahval on aastavahetuse kombed veidi üle 2000 aasta vanad, juudid tähistasid aga septembris juba 5770. uut aastat.

“Roš hašana ehk „aasta pead” tähistasid Tallinna juudi koolis koos oma kooli vanema astme õpilastega veel kuue Tallinna kooli mälumängijad. Brain Ring’i vormis korraldatud mäluheksel viis kokku Tallinna prantsuse lütseumi, Tallinna inglise kolledži, Kuristiku gümnaasiumi, Lasnamäe vene gümnaasiumi, Linnamäe vene lütseumi ja Tallinna humanitaargümnaasiumi õpilased. Korraldajate palvel moodustati võistkonnad, kuhu kuulus kõikide nimetatud koolide esindajaid,” kirjutab Tallinna juudi kooli direktor Samuel Golomb Õpetajate lehes.

“Põnevust ja mõttevahetust pakkusid nii 16 juudi tavade kohta käivat küsimust kui ka juudi kooli 12. klassi õpilaste lühinäidend, milles tutvustati juudi kombeid.
Et enamik külalisi oli juudi koolis esimest korda, tehti neile maja tutvustav ringkäik. Pärast mälumängu tutvuti juudi kultuuriga juudi kogukonna muuseumis ja sünagoogis, kus küsimusi ja selgitusi jagus veel tunniks ajaks,” märkis Golomb.

“Kõik ekskursioonid, sissejuhatav näidend ja mälumäng viidi läbi inglise keeles. Lavastuse ja mälumängu materjalid valmistasid ette kooli huvijuht Lev Kempa ja inglise keele õpetaja Zinaida Jevgrafova.”

 

Tallinna Juudi koolist:

Tallinna Juudi Kool on Eesti Vabariigis ainuke riiklik – rahvuslik kool, mille peamiseks ülesandeks on kvaliteetse gümnaasiumihariduse andmine ning juutide rahvusliku eneseteadvuse taastamine, mis hävitati 50 okupatsiooni aasta vältel. Kogenud ning pidevalt oma kvalifikatsiooni tõstvate pedagoogide juhendamisel antakse lastele teadmisi soojas ja koduses õhkkonnas, õpitakse juudi ajalugu ning tundma tänapäeva maailma, samuti on ka võimalus õppida heebrea keelt, juudi tavasid ning muusikat.

Kooli eripära

Juudi õppeainete õpetamine.

TJK õpetatakse traditsiooniliselt järgmisi juudi õppeaineid:

Juudi tavad (1. – 8. kl.)
Juudi ajalugu (5. – 12. kl.)
Juudi kirjandus (10. – 11. kl.)
Heebrea keel (1. – 12. kl.), õpetaja Iisraelist

Koolis tegutsevad järgmised ringid:

Mudilaskoor – juhendaja Inna Kandel
Näitering – juhendaja Lev Kempa
Juudi rahvatantsuring – juhendaja Irina Zaretskaja
Inglise keele ring

Kool teeb tihedat koostööd kogukonna noortekeskusega “Dor va dor”, kus samuti tegutsevad õpilastele ja nende vanematele huvialaringid:

Inglise keel
Juudi tavad
Juudi rahvatants
Arvutiõpetus
Malering

Alates 1994. aastast on meie koolis moodustatud õpilastele “Nupukate klubi”. Mängud toimuvad “Mis? Kus? Millal?” küsimuste raames, 8. – 12. klasside õpilastele ja õpetajatele on m õeldud “Brein-ringi” viktoriinid, samuti Tallinna üliõpilastele ning väliskülalistele. Alates 1999. aastast korraldatakse turniire “TJK Karikale”, linna võistlustel osaleb kooli koondvõistkond.