13. novembril avatakse Tallinnas, Solaris Keskuses maailmakuulus rändnäitus “Bodies Revealed” (inimkeha saladused), mis on maailmas kogunud juba üle 28 miljoni külastaja. Näitusel eksponeeritakse tõelisi inimkehasid, mis on säilitatud uudsel revolutsioonisel meetodil. Näitusel saab tutvuda inimorganismi seni avaldamata saladuste, põnevate detailide ja keerulise ülesehitusega ning seda täiesti enneolematul moel.

Näituse “Bodies Revealed” külastajal avaneb ainulaadne võimalus näha oma silmaga, milline on inimese keha seestpoolt. Tegemist on väljapanekuga, kus on esindatud enam kui 200 üksikute organite ja kehaosade eksponaati. Külastaja saab lähedalt tutvuda inimorganismi luustiku, lihaskonna, hingamissüsteemi ja veresoonkonnaga.

Näitusel on välja pandud inimorganismi preparaadid, mida on töödeldud uudsel polümeerkonserveerimise meetodil. Konserveerimise käigus surnukeha palsameeritakse ning organismis sisalduv vesi asendatakse vedela plastiga. Seejärel toimetatakse eksponaat vaakumkambrisse, kus plast tahkub ning tulemuseks on molekulitasandini täpsed inimkeha näidised. Erinevalt mudelitest, mille puhul inimkeha kunstniku silme läbi idealiseeritakse, kujutavad selle näituse eksponaadid keha ja selle osi nii, nagu nad tõepoolest on.

Inimkehast valmistatud eksponaate tutvustav näitus võimaldab igas vanuses vaatajatel näha seda, mis üldjuhul kuulub meditsiinitöötajate argipäeva. “Läbi aegade on inimkeha olnud teadlastele, kunstnikele suurimaks inspiratsiooni allikaks ja ühtlasi tõeline müsteerium. Näitusel saab vaadata lähemalt kui kunagi varem inimkeha keerukaid süsteeme, luustikku, lihaseid, veresoonkonda, südant, aju, soolestikku, kopsu. Oma keha parem mõistmine võimaldab meil langetada teadlikke otsuseid ning oma tervise eest paremat hoolt kanda. “Bodies Revealed” selgitab, õpetab ja julgustab inimesi väärtustama oma keha” räägib Dr. Roy Glover “Bodies Revealed” näituse meditsiinidirektor.

“Bodies Revealed” annab inimestele enneolematu võimaluse oma keha paremini tundma õppida ja näitab, kuidas tervise eest paremini hoolt kanda. Väljapanekul juhitakse tähelepanu ka tõsistele terviseprobleemidele, sealhulgas ülekaalulisus, rinnavähk, käärsoolevähk, maksatsirroos, artriit, osteoporoos ja luumurrud. Samuti näidatakse kahjusid, mida põhjustavad organitele suitsetamine ja toitumisalased liialdused. Terve kops kõrvuti suitsetaja kopsuga on elava võrdlusena kordades mõjusam kui ükski foto.

Rändnäitus on olnud avatud mitmetes suurlinnades – New Yorgis, Atlantas, Mexico City’s, Las Vegases, Amsterdamis, Barcelonas, Kopenhagenis, Budapestis ning paljudes teistes linnades. Kõikjal on “Bodies Revealed” pälvinud rohkelt tähelepanu ning saanud suure publikumenu osaliseks. Väljapanek on koostatud selliselt, et see on arusaadav erinevas vanuses lastele ja noortele, ent pakub huvi ka meditsiinitöötajatele ning teadlastele –  vaatamist ja põnevust jätkub absoluutselt kõigile.

Soovi korral saab külastaja eriliselt hea ülevaate näitusest kasutades selleks mugavat audiogiidi, mis on saadaval nii eesti kui vene keelsena. Ekspositsioonisaalis viibivad ka meditsiiniala spetsialistid, kes huviliste küsimustele vastavad ja külastajaid juhendavad. Õpetajadel, kes tulevad näitusele koos klassiga avaneb võimalus eelnevalt tutvuda sptsiaalselt õpetajadele mõeldud, eesti ja vene keelsete näitust selgitavate materjalidega, mis aitavad erinevas vanuses õpilastele näituse sisu ja anatoomiat paremini selgitada. Klassi saatev õpetaja pääseb näitusele tasuta.

Näitus on avatud Solaris Keskuses alates 13. novembrist iga päev kell 10.00-21.00. Piletid näitusele on müügil alates 29. oktoobrist Ticketpro’s www.ticketpro.ee. Alates 13. novembrist saab pileteid osta Ticketpro’s www.ticketpro.ee, Ticketpro kassas Solarises ja kohapeal. Lastele, õpilastele, kooligruppidele, tudengitele, peredele ja pensionäridele kehtivad soodustused.