“Alanud aasta võiks kujuneda vähemalt sama seiklusrikkaks ning rännakutest ja ekspeditsioonidest tulvil olevaks, kui möödunud paar aastat. Samas aga ka meeldivaks ja muinasjutuliseks ajaks koos kallimaga ning lõbusaks ja põnevaks koos sõpradega,” räägib rännumees Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le.

Marko Kaldur, mida põnevat meenutaksite eelmisest aastast?
Eelmise aasta põnevaimad sündmused seonduvad kindlasti suures osas ekspeditsioonidega. Esmalt möödunudtalvine ekstreemne polaarekspeditsioon Põhja-Siberisse, Taimõri ning Jamali poolsaartele, mille käigus muuhulgas kogesime -67 kraadist pakast ja erakordselt raskeid ilmastikuolusid. Samuti suvine ekspeditsioon Kaukaasiasse, mis algselt oli mõeldud pigem kergema kategooria puhkusereisina, lõpuks aga viis meid Mägi-Karabahhia sõjapiirkonda ning maasturitega Elbruse mäe järskudele nõlvadele. Nende kahe, eestlaste jaoks esmakordsete ning maailma mastaabiski väga erakordsete ekspeditsioonide kohta võib pikemalt lugeda ekspeditsiooniblogidest: www.polaartrip2013.blogspot.com ning www.kaukaasia2013.blogspot.com Ülejäänud põnevamad elamused on pärit rohkem Eestis ringi rändamisest ja seiklustest ning juhtumistest siinsamas kodumaa pinnal.

Kus ja kuidas veetsite oma jõulupühad ja aastavahetuse?

Jõulupühad ja aastavahetus möödusid kallima ning lähemate sugulaste seltsis sügaval metsade ja rabade rüpes, Pärnumaal Soomaa piiril. Õdusas ja romantilises metsamajakeses veetsime mitu nädalat kvaliteetaega: küpsetasime jõulupraade, mekkisime hõõgveini, mõnulesime päevast-päeva saunas, matkasime looduses, uudistasime metsloomade tegemisi ning nautisime kõiki tsivilisatsioonist eemal viibimise hüvesid.

Milline on teie soov alanud aastaks?

Alanud aasta võiks kujuneda vähemalt sama seiklusrikkaks ning rännakutest ja ekspeditsioonidest tulvil olevaks, kui möödunud paar aastat. Samas aga ka meeldivaks ja muinasjutuliseks ajaks koos kallimaga ning lõbusaks ja põnevaks koos sõpradega.

Uus sari “4×4. Taimõr ja Jamal” on tulekul. Rääkige sellest palun lähemalt.
Sari “4×4. Taimõr ja Jamal” on vändatud möödunudtalvise polaarekspeditsiooni käigus. Käisime toona maasturitega erakordselt raskesti ligipääsetavatel aladel Põhja-Siberis. Sihtmärkideks olid Taimõri poolsaar ning Jamali poolsaar ja sealsed küüditamislinnad. Ekspeditsioonist endast võiks rääkida päevi – sedavõrd palju põnevaid ja ekstreemseid elamusi sai selle käigus osaks. Varasemalt mainitud -67 kraadine pakane oli üks neid ohtusid, mis tuli seal üle elada. Samuti aga lõputud lumetasandikud, kus isegi meie eriettevalmistusega maasturid pidevalt hätta jäid. Ent ka kohalike inimeste ääretu abivalmidus ning huvi meie tegemiste vastu. Või siis äpardused ja vahejuhtumid – alates teisel ekspeditsioonipäeval maasturiga üle katuse rullumisest kuni päevadepikkuse rassimiseni metsikutes lumetormides. Kõike seda saab näha ka seriaalis “4×4. Taimõr ja Jamal”. Uus sari esilinastub 9. jaanuaril ETV2 lainel ning hakkab iganädalaselt virgutama seiklushimuliste vaatajate meeli.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja alanud aasta esimeseks pooleks?

Aasta esimesed kuud veedan suure tõenäosusega koduselt ja kogun jõudu uuteks ettevõtmisteks. Kuigi jah – mõnigi uus talveekspeditsioon on startimas ning hinges kripeldab seiklushimu juba päris korralikult. Üritan võtta ka loodetavasti peatselt saabuvast Eestimaa talvest maksimumi ning rännata ja matkata kõikvõimalikesse huvitavatesse kohtadesse kõikjal Eestis. Ning loomulikult nautida mõnusaid hetki lähedaste seltsis, olgu siis linnas või maal, kodus või metsas. Ning ega kevadki enam kaugel pole ja suvel ootavad juba uued põnevad ekspeditsioonid paikadesse, kuhu eestlaste jalg haruarva astub ning kus taaskord seiklusi kogeda saab.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Ei maksa lasta end heidutada nö s**ast suusailmast, mis praegu Eestit valitseb! Tegelikult on praeguselgi aastaajal Eestis palju põnevat võimalik ette võtta – kui vaid tahtmist selleks leidub. Kes end minu tegemistega kursis hoiab, saab varsti mõnegi soovituse, nõuande ja idee, kuidas praeguseid hallisid talvepäevasid huvitavamaks muuta, kuhu minna ning mida ette võtta.