Ohmygossip.ee lugeja: “Tunnen, et ma pole oma eluga rahul. Mehega pole enam millestki rääkida, ainult igapäevased asjad. Lastel on omad tegemised ja käigud. Mul pole nagu oma kohta. Kõik oli vanasti teisiti – oli armastust, kirge. Siis polnudki vaja eriti rääkida, kõik tundus niigi klappivat. Mida teha?”

Vastab psüholoog:

Tere, Eluga rahulolu sõltub suurel määral positiivsetest lähisuhetest. Rahulolu puhul mängivad head lähisuhted isegi suuremat rolli kui majanduslik olukord, sotsiaalne staatus või tervis. Enamus depressioonis inimestest pole rahul oma lähisuhetega. Suhte jooksul tehakse läbi mitmeid muutusi. Need sõltuvad paljuski elutsüklist, milles paar viibib. Nt. vähe aega koos elanud lasteta paar toimib teistel alustel kui väikelastega paar või täiskasvanud lastega paar. Suhte alguses idealiseeritakse tihti partnerit. Vigade koha pealt nö. pigistatakse silmad kinni ning keskendutakse positiivsele. Mõni mõtleb koguni: Küll ma ta ümber kasvatan! Väikelaste kasvatamise ajal jäävad paratamatult isiklikud vajadused ja hobid tagaplaanile, keskendutakse laste kasvatamisele. Jutud ja tegemised keerlevad laste ümber. Kui lapsed on suuremad ja iseseisvamad, ollakse mõnes mõttes paarisuhtega jälle tagasi alguses. Siis võib inimene tunda, et ta on kaaslasest vaimselt eemaldunud, partner võib tunduda küll tüütult igapäevane, samas aga kuidagi võõras.

Sellist võõrandumist saab vältida, pöörates paarisuhtele igas elutsüklis tähelepanu. Rahuldust pakkuva lähisuhte kujundamise ja säilitamise jaoks on tähtsad: Partnerite sarnased uskumused, vajadused, väärtused. Neid tuleks silmas pidada juba kaaslase valikul. Vastavalt oma uskumustele, väärtustele ja vajadustele kipume ka partnerit hindama. Nt. söögitegemine, puhtus, vaba aja veetmine, võim, usaldus, lähedus, kontroll jne. Teatud uskumustest tulenevad käitumised võivad inimeseti olla väga erinevad. See arusaamade erinevus annab kohe hea pinnase konfliktide tekkeks. Võtame paljugi kaasa oma päritoluperekonnast. Emotsionaalne lähedus See sisaldab erinevaid käitumisi, mida me ise naudime ja mida teistelt ootame. Nt. enese avamine, erinevad koostegemised, puudutused, seksuaalvahekord Kommunikatsioonitehnikad: ümber sõnastamine, tunnete peegeldamine, täpsustamine, küsimine.

Teineteisest kaugenevad partnerid kasutavad erinevaid vältivaid käitumisi, ei ole avatud, pööravad tähelepanu ainult negatiivsele. Isiklik toimetulek ja kohanemisvõime (selle valdkonnaga peaksid tõenäoliselt töötama, et leida end taas).

Probleemsed paarid saavad suhte parandamiseks:

1)Selgitada probleemi olemust ja tegureid, mis seda säilitavad
2)Õppida suhtlemist
3)Tegelda erinevate meeldivate asjadega, mis mõlemale huvi pakuvad
4)Õppida väljendama erinevaid emotsioone, ka rahuldamata vajadustega seotud emotsioone Kirjutad, et enam pole armastust ja kirge. Siinkohal võib meenutada, et armumisel ja püsiva kooselu planeerimisel eelistatakse kaaslase puhul hoopis erinevaid omadusi. Meenuta, mis pani Sind kunagi armuma, millised kaaslase omadused aga rääkisid pikaajalise suhte kasuks?

Päikest, Maris