Parkinsoni ja teistesse neurodegeneratiivsetesse haigustesse haigestub järjest rohkem inimesi. Eesti statistika kohta ei oska küll öelda, kuid Ameerika Ühendriikides saab Parkinsoni tõve diagnoosi igal aastal ei rohkem ega vähem kui 60 000 inimest. Praeguseks on Parkinsoni põdejaid seal riigis kokku ligi miljon. Portaal Toitumistarkus pakub tuntud autori ja neuroloogi dr. David Perlmutteri abiga välja mõned soovitused, mis võiksid aidata mälu halvenemist ja ajuhaigusi ennetada ning toetada neurodegeneratiivsete haigustega kimpus olevaid inimesi.

Parkinsoni tõve näol on tegu aju progressiivse degeneratsiooni ehk pidevalt tugevneva taandarenguga. Kahjuks tegelevad olemasolevad ravimid vaid haiguse sümptomite (värinate ja keha jäikuse) kontrolli all hoidmisega ega tegele haiguse algpõhjuste ravimisega. Ehk nagu ütleb dr. David Perlmutter, on see sama, mis püüda hajutada suitsu, samal ajal tuld ignoreerides.

Parkinsoni ravimisel tuleks hoopis suuremat tähelepanu pöörata patsiendi elustiilile, mis on kriitilise tähtsusega määramaks kui kiirelt patsiendi funktsionaalsus pikas perspektiivis häirub. Seega, kuigi ka medikamendid on kahtlemata omal kohal, tuleks siiski teha olulisi muudatusi just haige elukorralduses, et ta suudaks ka edaspidi elus aktiivselt osaleda.

Hiljuti avastati oluline aju kaitsev kemikaal, mis võib dramaatiliselt aeglustada Parkinsoni põdejate aju allakäiku. See “uudne“ ühend tagab ajule võimsa antioksüdantse kaitse, aidates samal ajal vähendada kuritegelike vabade radikaalide kahjustusi.

Veelgi enam, tegu on keemilise ühendiga, mis on eelaineks aju toetavale D-vitamiinile ja steroidhormoonidele nagu progesteroon, östrogeen ja testosteroon. Nupukamad on selle jutu peale juba ammu aru saanud, et tegu pole millegi muu kui kolesterooliga. Selle sama kolesterooliga, mida on aastaid demoniseeritud kui südame- ja veresoonkonnahaiguste põhjustajat ja püütud igal viisil langetada, samal ajal kui tegelikkuses on kolesterool keha jaoks üliolulise tähtsusega ühend, mis mängib olulist rolli ka aju tervises.

Hiljutises Pennsylvania Riikliku Ülikooli ja Harvardi poolt tehtud uurimuses leiti tugev seos kõrge kolesteroolitaseme ja aju allakäigu kiiruse aeglustumise vahel Parkinsoni põdevatel patsientidel. Need, kelle kolesteroolitase oli kõrgeim, säilitasid pikas perspektiivis kõige paremal tasemel funktsionaalsuse. See avastus peaks panema mõtlema neid arste ja ravimikompaniisid, kes kutsuvad inimesi üles kolesteroolitaset agressiivselt langetama.

Tegelikkuses on USA Toidu- ja Ravimiamet 2012. aastal kolesterooli alandavate ravimite (statiinide) ajufunktsioone halvendava mõju kohta isegi hoiatuse väljastanud. Eestis pole see teema aga kahjuks veel mingit kõlapinda leidnud.

 
Siin on välja toodud 12 soovitust
, mis võiksid aidata mälu halvenemist ja ajuhaigusi ennetada ning toetada neurodegeneratiivsete haigustega kimpus olevaid inimesi.

1. Pidage nõu oma arstiga, kas kolesterooli langetavate ravimite võtmine on ikka hädavajalik ning kas nendest saadav kasu kaalub üles ohud, mida statiinide tarvitamine endaga kaasa toob.

2. Pöörake tähelepanu oma toidusedelile ja tarbige teadlikult kvaliteetseid kolesterooliallikaid nagu mahemune ning mahedalt kasvatatud lindude-loomade liha.

3. Lisage kindlasti menüüsse häid rasvu, nt. orgaanilist ektra virgin oliivõli, pähkleid, seemneid ja kookosõli.

4. Tarbige juurde ajule eriti olulisi Omega 3 rasvhappeid, eriti just DHA (dokosaheksaeenhappe) vormis. Selleks tuleks igapäevaselt juurde võtta kvaliteetset kalaõli lisandit.

5. Vähendage tühjade ehk kiirelt veresuhkru taset tõstvate süsivesikute (valge jahu toodete, saia, pasta, valge riisi, kookide-kommide-sokolaadi, karastusjookide) osakaalu oma menüüs.

6. Tegelege regulaarselt liikumisega ja kontsentreeruge harjutustele, kus keha vastaspooled liiguvad kiiresti vahelduvas rütmis (nt. harjutused elliptilistel masinatel).

7. Tarvitage kvaliteetset D3-vitamiini lisandit, et tõsta oma D-vitamiini seerumi tase 70-80ng/ml-ni (175-200 nmol/L). Selle taseme saavutamiseks võib vaja minna isegi 5000-10 000 ühikut D3 vitamiini päevas. Aga ennekõike – viibige palju päikese käes!

8. Uurige välja, ega te ei kannata äkki mao alahappesuse all. Paljudel ajuhaigusi põdevatel inimestel on vähesest maohappest tingitult probleeme kehale vajalike mineraalide ja vitamiinide, muu seas B12 omastamisega. Nii vanemaealistel ja allergikutel on reeglina probleeme madala maohappetasemega.

9. Tarvitage tsingirikkaid toite: mereande, läätsi, toorkakaod, pähkleid, kõrvitsa- ja päevalilleseemneid. Tsink mõjutab otseselt aju mälukeskust. Kahjuks tekitab vähene maohape ka tsingi imendumisprobleeme.

10. Kasutage peeti ja hõlmikpuu ekstrakti, mis aitavad suurendada atsetüülkoliini taset. Tegu on ajukemikaaliga, mis mõjutab närvirakkude vahelist suhtlust ja mäluprotsesse.

11. Võtke juurde kvaliteetset B-vitamiini kompleksi ja vaadake, et Teie menüü sisaldaks rohkelt täisteravilju, aed- ja lehtvilju, pähkleid ja seemneid.

12. Tarbige lisandina juurde koensüümi Q10, soovitavalt 400mg päevas. Uuringud on näidanud, et Q10 aeglustab Parkinsoni patsientide enesetunde halvenemist.

Paar tutvustavat sõna reklaamidest tuntud Q10 kohta. Q10 on ülioluline antioksüdant, mida toodetakse meie rakkude energiajaamades (mitokondrites). Meie immuunsüsteemi rakud paljunevad kiiremini kui tavalised rakud ja keha peab neid pidevalt parandama ning hooldama. Selleks kõigeks on vaja suuri energiareserve ja Q10 on vajaliku energia tootmisel kriitilise tähtsusega. Kahjuks väheneb Q10 tootmine organismis tasapisi alates 35. eluaastast.

Oluline on meeles pidada, et kolesterooli langetavate statiinide võtmine pärsib otseselt maksas olevaid ensüüme, mis aitavad toota energiavitamiini Q10. Seega teevad statiine võtvad inimesed endale mitmekordse karuteene, kahjustades nii oma keha võimet toota energiat, kui ka kaitsta aju. Ravimite kergekäelise manustamise asemel tuleks kindlasti üle vaadata oma toiduvalikud ja elustiil.

 

Allikad: Telegram / Liisu Orav, Toitumistarkus, Plos One, Mind Body Green