Reedel, 23. oktoobril algusega kell 10 korraldab Euroopa Disainiõppe Inkubaator (European Design Training Incubator, EDTI) koostöös oma Eesti partneri Eesti Disainikeskusega Eesti Kunstiakadeemia aulas esimese EDTI sümpoosioni ja töötoa pealkirjaga „Design: So what and who cares? Edendades disaini ja ettevõtlust“. Peakõneleja on Weronika Rochacka Suurbritanniast.

Rahvusvaheline projekt Euroopa Disainiõppe Inkubaator (EDTI) koondab oma võrgustikku partnereid kuuest Euroopa riigist: Belgiast, Saksamaalt, Bulgaariast, Prantsusmaalt, Suurbritanniast ja Eestist.

Projekti poolt läbi viidud kümnest kvalitatiivuuringust on selgunud, et kommunikatsioon on üheks suurimaks probleemiks disainerite ja ettevõtjate koostöö laabumises. Probleemi lahendamiseks on oluline disaini olemusest ühise arusaama kujundamine ning kokku leppimine mõlemale osapoolele mõistetavas sõnavaras. Just seetõttu on EDTI seadnud eesmärgiks tugeva Euroopa võrgustiku loomise disainerite ja ettevõtjate lähendamiseks.

Ülesanne tulevikuks on disainihariduse põimimine dünaamilise ja pidevas muutuses oleva ettevõtluskeskkonnaga, pidades eriti silmas väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete vajadusi, mis on Euroopa majanduse selgrooks. „Aita meil panustada Euroopa majandusse läbi disaini tunnustamise kasutaja-keskse innovatsiooni käivitajana,“ kutsub üles EDTI projekti peakoordinaator, Belgia disaini täiendõppekeskuse design innovation direktor Thierry Van Kerm.

Ürituse peakõneleja Weronika Rochacka Suurbritanniast avab sümpoosioni ettekandega, kus võtab vaatluse alla, kellele läheb korda erialane täiendõpe disainitööstuses. Rochacka töötab British Design Councilis, kus arendab koos Lesley Morrisega disainialaste oskuste võrgustikku ja hea disainipraktika kampaaniat. Suurbritannia strateegilise disaini arendusorganisatsiooni missiooniks on ärgitada ja võimaldada disaini rakendamist parimal moel, et riik oleks konkurentsivõimelisem, loomingulisem ja jätkusuutlikum.

Sümpoosionil räägib Thierry Van Kerm Euroopa majanduse toetamisest disainihariduse ja -koolituse kaudu ning disainikoolituse inkubaatorist teeb ettekande ettevõtlustoetuskeskuse projektijuht Christina Kasparyan Bulgaariast. Eesti Disainikeskuse juht Ruth-Helene Melioranski räägib oma sõnavõtus EDTI projekti raames teostatud uuringute tulemustest ja disainialastest koolitusvajadustest.

Seminar on tasuta, töökeeleks on inglise keel.

Eesti Disainikeskuse asutasid 21. aprillil 2008. aastal Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Disainerite Liit ja Eesti Disaini Instituut. Keskus arendab Eesti disaini läbi mitmekesiste tegevuste ja tutvustab disaini rakendamisest tulenevaid võimalusi laiemale avalikkusele, tudengitele, ettevõtjatele, ametnikele ja riigijuhtidele. Disaini olemuse laialdasem mõistmine ja kasutamine ettevõtluses ning avalikus sektoris võimaldab Eestil saavutada pöördelist kasvu üleüldises heaolus, tõsta elukvaliteeti ja tagada rahvuslikul loovusel põhinev pidev areng.

Eesti disaini arendamiseks vahendab disainikeskus erialast infot, tegeleb uuringute ja disainiteemaliste diskussioonide arendamisega ning vastava publitsistika avaldamisega, koordineerib ja algatab erinevaid disaini edendavaid tegevusi: korraldab näituseid, konkursse ja täiendkoolitusi.