23. oktoobril kell 18.00 avatakse pubis „Seiklusjutte Maalt ja Merelt“ fotonäitus „Sihtkoht: Kazbek. Gruusia“.  Näitusel on väljas Rita Malkeni, Aira Tammemäe ja Ago Altjõe Kazbekil tehtud fotod. „See on esimene kord, kui minu ekspeditsioonidest fotonäitus tehakse,” märgib Alar Sikk.

„Gruusia on eestlaste jaoks südamelähedane maa, see annab Kazbeki ekspeditsioonidele erilise tähenduse.” Fotonäituse avamisel räägib Alar Kazbeki mäest ning olukordadest, millega esimest korda tippu pürgijatel tuleb arvestada.  Näitus jääb kõigile avatuks kuni 10. novembrini.

Kazbek (5047 m) asub Gruusias, Põhja-Osseetia piiri lähedal ja on üks Kaukasuse kõrgemaid ja kauneimaid mäetippe. Mäe jalamilt kulgeb Darieli kuru kaudu Gruusia sõjatee. Algajatele sobiv mägi on küll suhteliselt ohtutu aga mitte lihtne. Sageli teevad tipuürituse keeruliseks ilmaolud ja ettearvamatud olukorrad liustikel. Viimaseid on Kazbekil kokku üheksa ja sellest tuleneb mäe gruusiakeelne nimetus „Mkinvartsveri”- liustike mägi. Samas on Kazbek veel avastamata iludus, mis tähendab puutumatud lumevälju ja inimestevaba kulgemist.

Kazbeki tippu on 2009. aastal Alar Siku juhtimisel üritanud  jõuda 2 eestlaste gruppi. Esimesel korral asus teele 7 inimest. Esimene tipuüritus 1.juunil ebaõnnestus kõrgusel 4300m. Rasked lumeolud ja paks udu  tegid edasiliikumise võimatuks.  2. juunil kell 13.45 jõudsid teisel katsel  tippu: Aira TammemäeMeelis Soomets ja Alar Sikk. Teine  grupp alustas Kazbeki üritust 10. septembril, Kazbegi külast asus teele 11 inimest. Enamusele grupist oli see esimene mäekogemus.

14. septembril kell 13.32 jõudsid Kazbeki tippu: Rita Malken, Aira Tammemäe, Ago Altjõe, Ahto Altjõe, Ertti Hermanson, Väiko Dorbek ja Ever Lipp.
Alar Sikk on esimene ja seni ainus eestlane, kes on tõusnud maailma kõrgeima mäe,  Mount Everesti  (8848m) tippu ( 22.05.2003). Samuti kuulub talle alpinismimaailma tähtsaim saavutus: 7 Summits, ehk 7 kontinendi kõrgeimate tippude tegija tiitel. Viimastel aastatel on Alar Sikk omanimelise matkaklubiga teinud ekspeditsioone nii algajatele kui kogenumatele mäehuvilistele. Ise ütleb ta selle kohta:   „Minu missiooniks ongi näidata võimalikult paljudele eestlastele maailma pilvedest pealpool. Arvan, et vähemalt korra elus võiks iga inimene mõne mäe otsas ära käia. See on elamus, mis jääb kogu eluks, isegi kui kunagi enam uuesti mäkke ei lähe. Paljud muidugi lähevad, nii nagu mina isegi.”

[ot-gallery url=”gallery/avatakse-foton%c3%a4itus-alar-siku-ekspeditsioonidest-kazbeki-tippu”]