USA äripindade hinnad langesid augustis 3 protsenti, kui töökaotused ja majanduse vajumine vähendasid nõudlust büroode järele, kirjutab Bloomberg ja vahendab Äripäev.

Moody’s/REAL Commercial Property Price indeks langes juuliga võrreldes augustis 3 protsenti, mis turu tippajast 2007. aasta oktoobris, on juba 41 protsenti madalam. Nii aprillis, kui mais langesid hinnad 8 protsenti.

„Me ei saa nimetada seda põhjaks, aga on julgustav näha languse pidurdumist,“ sõnas Moody’se analüütik Connie Petruzziello uudisteagentuurile.

Vabade büroode arv kerkis kolmandas kvartalis viie aasta kõrgeimale tasemele 16,5 protsendini ning tühjade korterite arv 23 aasta kõrgtasemele. Goldman Sachs hinnagul peaks järgmise aasta neljanda kvartali lõpuks äripindade hinnad langema veel 17 protsendi jagu, seda eeskätt mitte väga vabalt kättesaadava krediidi, aina enam vabanevate pindade ja sunnitud müükide riski tõttu.

Septembris kerkis äripindade hilinenud maksete arv Credit Suisse’i andmetel aastatagusega võrreldes seitsmekordseks, kui vähemalt 22,4 miljardit väärt oleva kinnisvara osamaksed hilinesid enam kui 60 päeva. August oli juba üheteistkümnes järjestikune kuu, mil äripindade hinnad langesid.

Indeksi väärtus põhines 73 kinnisvarapinnal, mis kuu jooksul müüdi ning mille kohta Moody’sel ka varasemaid andmeid oli. Müügihinnad kokku olid 950 miljonit dollarit.