Välisriikides kannab välisministeeriumi andmetel karistust ligikaudu 200 Eestist pärit inimest, kellest kolmandik on süüdi mõistetud narkokuritegude eest. Narkokuritegudes süüdimõistetuid on väliministeeriumi andmetel protsentuaalselt kõige rohkem Lõuna-Ameerikas. Karistusi on mõistetud vahemikus kahest aastast kuni eluaegse vangistuseni, vahendab Õhtuleht.

“Keskkriminaalpolitsei andmetel on 2013. aastal maailma eri riikides kinni peetud 25 Eesti kodanikku,” räägib keskkriminaalpolitsei juhtivkriminaalametnik Risto Kasemäe, andes mõista, et kahte Peruus kinnipeetud tüdrukut see arv kuni ametliku teavitamiseni veel ei sisalda.

“Teadaolevalt on neist Ladina-Ameerikas või Lõuna-Ameerikas saabumisel kinni peetud vaid kaks isikut Trinidadis & Tobagos ning üks Prantsusmaal, kuhu isik saabus Brasiiliast.”

Viimastel aastatel on Eesti kodanikke Peruus arreteeritud seoses narkootikumide smugeldamisega. Kõik narkokuriteod on Peruus rangelt karistatavad ja karistusmäärad on pikad. Peruu kinnipidamisasutuste tingimused ei ole võrreldavad Euroopa omadega. Seetõttu pakkige alati oma reisikott ise ning ärge kunagi võtke kellegi palvel tema asju tollipunkti kaasa, seisab välisministeeriumi koduleheküljel.