PwC oktoobrikuisest maailmamajanduse ekspressülevaatest selgub, et viimase viie aastaga on rikastest riikidest kadunud seitse miljonit töökohta. Kõige enam on töökohtade arv vähenenud Hispaanias, USAs ja Jaapanis, vahendab Juhtimine.ee.

Saksamaal, Suurbritannias, Austraalias ja Kanadas on seejuures ainsad arenenud riigid, kus töökohtade arv nimetatud perioodil kasvas, kokku 3,5 miljoni võrra. Samal ajal loodi arenguriikides juurde 44 miljonit uut töökohta, enim Hiinas, Indoneesias ja Mehhikos.

Uuringut kommenteerin PwC ärikonsultatsioonide juht Teet Tender ütles, et pikaajaliste töötute naasmine tööturule on üldjuhul seotud lisakuludega tööandjate jaoks, kuna paljud neist inimestest on kaotanud osa oma oskustest ja vilumustest. See omakorda kahandab äritegevuse laiendamise kasumlikkust. “Kindlasti on tööandjatel ootus, et ka riik sellises olukorras töötute täiend- või ümberõpet omalt poolt toetaks,” ütles Tender.

Eurotsoonile ennustab PwC järgmisel aastal ligi ühe protsendist majanduskasvu, USAle 2,7 ja Jaapanile 1,5-protsendist majanduskasvu. Lääneriikide kosumisega kaasnev kapitali tagasivoog rikastesse riikidesse tähendab aga probleeme riikidele nagu India, Indoneesia, Türgi, Lõuna-Aafrika ja Brasiilia, kelle majanduskasv takerdub, mis omakorda võib tähendada ka globaalse majanduskasvu aeglustumist.