MTÜ Kirde-Eesti Matkarajad tahab Leader-programmi toetusega projekteerida Valaste vaateplatvormilt mereni viiva trepi ja sealt edasi matkaraja Ontika trepini ning rajada kaldale puhkeplatsi, kirjutab Põhjarannik.

“Meil on kavas rajada Valaste vaateplatvormilt trepid mereni välja. Tõenäoliselt tulevad need metallist, nagu ka kaldalt vaateplatvormile viiv trepp. Taotlesime selle vaateplatvormi pikenduse projekteerimiseks Leader-programmist 350 000 krooni,” rääkis MTÜ Kirde-Eesti Matkarajad juhatuse liige Ardo Niido.

“See mõte, et kalda pealt peaks mereni pääsema, oli Kohtla toonasel vallavanemal Arno Rossmanil juba siis, kui vaateplatvormi alles ehitati,” ei pea Niido ideed enda omaks. “Seal ajal ei andnud looduskaitsjad luba mereni välja minna. Mõni aasta tagasi võtsime looduskaitseinimesed ja muud asjatundjad kokku ning arutelu tulemusena sai mõte positiivse hinnangu. Leiti, et niiviisi oleks lihtsam ka Valaste kaldaalust koristada kui praeguse umbsilla puhul.”

Samasse projekti kuulub ka uute treppide lõpust Ontika trepini rajatav laudtee, mis ühendab kaldapealse ja -aluse üheks matkaringiks. Tegemist on rahvusvahelise Gotlandilt Prantsusmaani ulatuva matkaraja lõiguga.

Projekteerimise omaosalus kaetakse Kohtla valla abiga, kes ettevõtmist kõigiti toetab. Seda, kust ehitamise jaoks raha saada, alles otsitakse.

MTÜ Kirde-Eesti Matkarajad küsib Leader-programmist raha veel ühe projekti jaoks: kaldapealsele on kavas rajada katusealune grillikoda ja kujundada välja puhkekoht. Selle jaoks oleks vaja alla saja tuhande krooni.

“Ega meil midagi hõisata ole, aga elus me oleme ja loodetavasti jääme püsima,” ütles Ardo Niido Valaste puhkemaja omanikfirma OÜ Cops & Max juhatuse liikmena. “Juga käiakse vaatamas ikka, aga kohvikusse astutakse harvemini sisse – langus on olnud tuntav. Seda, et siseturism sel aastal oluliselt suurenenud oleks, ma Valaste põhjal ei ütleks.”

Küll tunneb Niido heameelt, et kaks aastat toiminud puhkemaja üha rohkem avastatakse.

“Kohalikud inimesed rendivad seda peamiselt nädalalõppudeks mingite pidulike ürituste jaoks, tuba soovivad kaugemalt tulijad. Umbes pooled neist on Eesti, pooled välisturistid. Viimaste seas on kõige rohkem lätlasi ja venelasi.”