Pärnus Ammende villas majandav osaühing AV Catering võlgneb maksuametile oktoobri alguse seisuga üle 2,9 miljoni krooni, tuleva aasta algul suleb villa neljaks kuuks uksed. Ettevõtja Rein Kilgi kinnitusel pole tal kavas enam Ammende tegevusele peale maksta ja lähikuudel selgub väärika maja uus kontseptsioon. Millise suuna Ammende villa uuel aastal pärast neljakuist tegevuspausi võtab, on Kilgi sõnutsi vara öelda, kirjutab Pärnu Postimees.

Ettevõtja ei salga, et on pidanud ajaloolise häärberi tööshoidmisele seni peale maksma, sest osaühing AV Catering pole suutnud end ära majandada. “Palusin finantsjuhil täpsustada, kui palju on AV Catering oma tegutsemisajal ainuüksi riigile makse maksnud. Saime kokku 20 miljonit,” rääkis Kilk. “See maksuraha läks loodetavasti asja ette, pealegi on kogu meie tegevus olnud linnale hea mainekujundusprojekt. Nii et minu poolt vaadates võib tehtuga kindlasti rahule jääda.”

Teisalt kinnitas ärimees, et sedalaadi majandamist võib jämedalt öeldes nimetada turu solkimiseks, sest teistel samas valdkonnas tegutsejatel pole pealemaksmise võimalust. “Muinsusväärtuste kordategemine ei saa olla ega olegi kuskil maailmas kasumlik, aga edasine majandaja peaks siiski omadega toime tulema,” avaldas Kilk veendumust. Omaniku sõnutsi on selge, et teatud mõttes elitaarsusele orienteeritud kontseptsioon praeguses turuolukorras ei toimi ja järgmisele hooajale tuleb läheneda teisiti. Kuidas täpselt, selgub lähikuudel. Kilk on võtnud positsiooni, et näituste, kontsertide ja etenduste korraldamist Ammendes toetab ta endiselt, aga söömine-joomine ja majutus peab hakkama oma tegevusest kasumit tootma.

Küsimusele, kas Ammendet tabab nüüd samasugune saatus kui villa algset omanikku Hermann Leopold Ammendet, kellel 1905. aastal oli raha häärberi ehitamiseks, kuid 1920. aastatel selle ülalpidamiseks mitte, vastas Kilk irooniliselt, et kui ajaloolist mustrit järgida, peaks kurva lõpuni olema jäänud tubli 12 aastat.“Ammende villa kogu aastane käive moodustab koos kõigi üritustega alla poole protsendi minu firmade käibemahust, nii et paati ta loodetavasti ei kõiguta,” on ettevõtja optimistlik. “Küll pean tõesti ebakohaseks masu ajal tootmise arvelt mingit tilulilu ülal pidada ja see on majas selgelt välja öeldud.”