New Yorgis portfelli­haldurina tegutsev Keith Siilats pakub välja viise, kuidas sundida pensionifonde vanaduspõlveks säästja suhtes ausalt käituma, ning kirjeldab mitmeid levinud petuskeeme.

Kui Gildi fondil tekkisid Eestis raskused, maksis fondihaldur fondile oma väljateenitud haldustasud tagasi. Sest fondi investorid olid rikkad ja võimelised oma õiguste eest seisma. Samas pole ükski Eesti pank maininud, et valitsemistasud võiks tagasi maksta. Räägitakse, et tulevikus võiks võib-olla tasusid vähendada, aga tegelikult tuleks alates 2005. aastast teenitud tasud inimestele tagasi maksta.

Näiteks kui Swedbank jätaks omale 0,4% tasusid (mis on umbes nende tegelik palga- ja muu kulu), maksaks viimase kolme aasta ülejäänud tasud tagasi ja loobuks selle aasta tasudest, saaks nende praegusest 5% negatiivsest tootlusest positiivne tootlus. Veelgi enam, tõenäosus, et konservatiivne fond selliste tasude juures järgneva kümne aasta jooksul kaotuse ise tagasi teenib, on alla 50 protsendi (inflatsiooniga arvestatult).

USAs loobuvad miinustes fondid tihti valitsemistasudest. Keerukamatel fondidel on see lepingus, pensionifondid lihtsalt loobuvad osast tasudest, kui aasta on halb olnud. Sest USAs on konkurents ja kui nad seda ei teeks, siis kaotaksid nad  oma kliendid.

Refereeritud artikli täisteksti loe E24-st