OHMYGOSSIP — Jooga sobib kõikidele, kellel pole väga tõsiseid terviseprobleeme. Seal pole vanuselist ega soolist piirangut. Kuid üks asi on kindel – hingerahu ning rõõmsa tuju saad sa sealt tagasi tulles kindlasti.

Jooga on üle 5000 aasta vanune ning pärineb Indiast. Paljud jooga treenerid on käinud Indias spetsiaalsel koolitusel ja öelnud, et see on nende elu kõige huvitavam kogemus. Joogas tehakse spetsiaalseid harjutusi, mis treenivad lihaseid ning arendavad painduvust. Joogas on väga tähtis hingamine ja keskendumine, ka selle jaoks on eraldi harjutused. Jooga sobib nii algajatele kui ka edasijõudnutele.

Jooga kooneb teatud harjutustest, mis on üldjoontes iga tund samasugused, kuid nende täielikult õppimine võtab kaua aega. Jooga jaguneb mitmeteks erinevateks harudeks. Eestis on kõige levinumad Hatha ja Sivanda jooga.

Sivanda jooga on klassikaline hatha jooga. Sivananda jooga rajaneb viiel põhisuunal: lõdvestus, hingamine, asendid, õige toitumine ja positiivne mõtlemine. Kuna selle joogavormi rajaja Swami Sivananda oli arst, valis ta tohutust joogaasendite hulgast välja need kaksteist, mis annavad ühe trenni jooksul maksimaalset kasu kogu kehale. Selle süsteemi harjutused on hästi tasakaalustatud: ühes suunas venitusele järgneb alati venitus vastassuunas. Treening koosneb soojendus- ja hingamisharjutustest ning 12 asanast. Asanad toniseerivad lihaseid ja sidekudesid, hoiavad selja ja liigesed painduvana, ergutavad vere- ja toiduringlust ning endokriinsüsteemi talitlust. Õige hingamise abil kogub organism energiat ning korraldab närvisüsteemi ja aju tegevust, suurendab tahtejõudu, enesekontrolli ja keskendumisvõimet. Õige toitumine aitab hoida keha sirge ja painduvana. Lõdvestus vabastab keha pingetest ja annab puhkust. Positiivne mõtlemine lisab vaimujõudu ja annab sisemise rahu ning tasakaalu.

Jooga õppimiseks on laias laastus kolm võimalust:

  • Raamatu järgi jooga õppimine. Pole eriti soovitatav, kui oled algaja. Piltide järgi ei pruugi sa asjast õigesti aru saada ning ka keskendumine on raske.
  • DVD järgi jooga õppimine. Parem kui raamatust õppimine, kuid ikkagi on kodus raske joogale keskenduda, kui muud igapäeva asjad on nähtaval.
  • Trennis jooga õppimine. Parim võimalik variant. Seal oled usaldatud profesionaali hoole alla ja saad 100% keskenduda.

Joogat on võimalik õppida paljudes Eesti kohtades. Mina käisin tutvumas Tartu MV spordiklubiga, kus oli õpetasjaks treener Reelika, kes on käinud Indias joogat õppimas. Seal on võimalik õppida Sivanda joogat. Treening kestab umbes tund aega.

Tundi alustatakse rätsepistes mediteerimisega, millele järgneb päikesekummardus. Seejärel tehakse teisi jooga asendeid. Kellel huvi joogasse minna, peaks sinna minema kohe, sest praegult on seal algajate rühm ning iga tunniga õpitakse aeglaselt uusi jooga asendeid. Tund lõpetatakse pimedas ruumis lõpulõdvestusega. Selle ajal on keha täiesti lõdvestunud, selle liigutamine on praktiliselt võimatu, seda tehes tundub nagu maailmas poleks ühtegi probleemi ning oleks ainult praegune hetk. Vaadates kuu aega käinud inimesi, oli näha suurt arengut. Selg oli sirge ning keha paindlik.

Trenni läksin üsnagi suure eelarvamusega, kuna ei uskunud eriti energia võimesse. Tund muutis arvamust, peale seda oli tõeliselt lõdvestunud ja õnnelik tunne. Positiivne meeleolu püsis kaua ning peale seda oli ka öine uni väga kosutav. Soovitan seda kõigile.

Joogasse minemisel tasub järgida järgnevaid soovitusi:

1) Proovi mitte süüa vähemalt 2 tundi enne treeningut.
2) Kanna mugavaid ja avaraid rõivaid, kõige parem on joogat teha paljajalu. Lõpulõdvestuseks pane jalga sokid, soovi korral võid end katta pleedi või õhukese tekiga (võta ise kaasa!).Lõpulõdvestuseks võiks olla kaasas ka dressipluus või mõni soojem särk, sest lõdvestunud kehal hakkab kiiresti külm.
3) Pärast trenni ei ole tunni aja jooksul soovitav duši alla minna, sest veel on neutraliseeriv toime ja nii pesed maha joogatunni jooksul kogutud prana (eluenergia). Küll aga võid duši all käia enne trenni!
4) Unusta ära võistlemine teiste ja iseendaga: jooga ei ole sport. Parem areneda aeglaselt, teadlikult ja järjekindlalt. Ole Sina ise!