“Tegemist on provokatiivse ning absoluutselt vale informatsiooniga, mida valgusekiirusel ruttasid edastama just riiklikud ning oravapartei poolt angažeeritud meediakanalid. See näitab kui süüdimatud on paljud meediaväljaanded ning TV kanalid,” räägib Anna-Maria Galojan Ohmygossip.ee’le, et tema ja erakonna Protest vahel pole mingit seost: “Keegi pole küsinud minu nõusolekut ega tohi tegutseda minu nime all, see on vale.”

Anna- Maria Galojan, kuidas möödus teil suvi, mida põnevat tegite ning millised on plaanid lähemal ajal ja sügiseks?
Möödunud suvi oli rõõmustavalt soe ning mitte vihmane, sai nautida päikest ning koguda positiivset energiat alanud sügiseks. Suvi on Suurbritannias sotsiaalses mõistes väga sotsiaalne aeg, kus on rohkeid hobustevõistlusi, polomänge, mereregatte samuti aiavastuvõtte ning diplomaatilisi üritusi. Üheks lemmikuks meelelahutustegevuseks sai vabaõhu ooperite külastamine. Sügis on alanud äärmiselt aktiivselt nii töö- kui ka sotsiaal-ühiskondlikus mõttes. On mitmeid uusi projekte, millest loodan rääkida lähiajal. Samuti just septembris toimuvad Suurbritannias suuremate erakondade kongressid, kus on plaanis osaleda. Erinevalt Eesti poliitilistest konverentsidest, kestab Briti konverents tervelt neli päeva ja tutvustab kogu poliitilist spektrumit, alates konservatiivsetest mõttekodades ja meediast lõpetades rohkete poliitfilosoofiliste arutlustega. Samuti sai just läbi Londoni moenädal, London Fashoin Week. Oli äärmiselt hea meel näha Eesti ühe andekama moedisaineri Kristina Viirpalu loomingut Londoni moelavadel.

Rääkides moest — milline on teie lemmikvärv ja kas riietate ka ennast vastavalt sellele?

Lemmikvärv pigem sõltub aastaajast, ilmast ja loomulikult vastavast olukorrast. Samas kui kodumaal eelistasin musta-valge kombinatsiooni koos halli või punasega, siis elades Udusel Albionil aina rohkem leian ennast katsetamas nn ”bold colour”, ehk julgete värvidega, mis lisavad halli ja vihmasesse äripäeva energiat ning annavad teada, et kandja kujundab ise oma reegleid.

Milline oli teie lemmiktoit suvel ning ehk annate mõne hea suvise toiduretsepti?

Minu suvine toidulaud koosneb peamiselt lihtsatest ja väga lihtsatest asjadest. Kuumadel laiskadel suvepäevadel valmistan tihti külma jogurtisuppi,  mille valmistamise võtab vaid mõne minuti.

Vaja läheb (kahele):
500 ml maitsestamata jogurtit, hapukama maitse saamiseks võib poole jogurtist keefiriga asendada. 2 väikest kurki 1 tomat mõni redis meelepärast maitserohelist (tilli, peterselli või püparmindi jne) 2) muna 2 viilu musta leiba, kuna Londonis must leib on delikatess, siis tihti toovad kas sõbrad kodumaist musta leiva või seda saab soetada kohalikest Londoni Leedu poodidest, soola vastavalt maitsele. Tõsta jogurt ettevalmistuste ajaks sügavkülma. Keeda munad kõvaks ja jahuta täielikult. Rösti leib krõbedaks (röster saab sellega väga edukalt hakkama), lõika kuubikuteks. Haki kurk ja tomat väikesteks tükkideks. Raputa peale veidi soola. Seejärel haki maitseroheline peeneks. Koori ja haki keedetud munad. Sega omavahel jogurt, tomat ja kurk ning maitseroheline. Maitse ja lisa vajadusel soola. Tõsta kaussi hakitud muna, vala supiga üle ja raputa peale krõbedaid leivakuubikud.

Kas mõnes telekanalis võib teid lähemal ajal ka intervjuud andmas näha?

Eks aeg näitab. Mõned mõtted ning läbirääkimised käivad.

20.augustil oli Taasiseseisvumispäev. Kas ja kuidas te seda päeva tähistate?
Tähistasime seda loomalikult kohalike eestlastega ning Eesti toidu ja jookidega. Seltskond oli rahvusvaheline, oli nii britte, hispaanlasi, meie balti naabreid kui teisi. Isegi elades välismaal, olgu tegemist õpingu, töö, poliitilist või majandusliku eksiiliga, tuleb hoida ja pidada oma traditsioone. Identiteet ning omapära on alati elus ning väärtus omaette.

Meedias oli juttu sellest, et kandideerite uues erakonnas “Protest”. Kuidas sellega on lood tegelikult?

Tegemist on provokatiivse ning absoluutselt vale informatsiooniga, mida valgusekiirusel ruttasid edastama just riiklikud ning oravapartei poolt angažeeritud meediakanalid. See näitab kui süüdimatud on paljud meediaväljaanded ning TV kanalid. Õnneks on ka ausaid ning professionaalseid ajakirjanikke Eestis, seega igasugune üldistamine, oleks selge ülekohus neile. Mul oli suvel juttu Meelis Kaldaluga KOVst ja ma olen kinnitanud, et kindlasti ei kavatse osaleda tema valimisliidus ega midagi moodustada. Proovisin mulle teadeolevale numbrile M. Kaldalule helistada, et nõuda tema käitumisele selgitust, kuid ta ei vastanud kahjuks. Ma ei osale, tänavu, 2013 aasta kohalike omavalitsuste valimiste raames ühegi valimisliidu moodustamisel ega kandideeri. Keegi pole küsinud minu nõusolekut ega tohi tegutseda minu nime all, see on vale.

Sel aastal on teil tulemas apellatsiooni kohus, kuidas selleks ettevalmistused toimuvad ning millised on ootused-lootused?

Just nii. Võitsime kohtu justiitsministeeriumi vastu oktoobris 2012, varsti on sellest aasta, aga Reformierakonna poolt juhitud Eesti Justiitsministeeriumi poolt käib naeruväärne venitamine ning vassimine. Samas isegi nemad mõistavad, et lõpmatuseni nii ei saa kesta. Me oleme ammu valmis apellatsioonikohtuks. Ootused on lihtsad ja selged, õigus erapooletuks kohtupidamiseks, mis seaks lõpuks õiguse ning õigluse jalule nii Briti kui ka Euroopa Inimõiguste kohtus.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Soovin Ohmygossipi lugejatele mõnusat jalutamist sügislehtede sahinal. Kõige olulisem, mida sügis-talvisel vihmasel ja pimedal ajal meeles pidada, on see, et elu läheb siis ka edasi kui ei usu ja ei looda, aga uskudes ja lootes on palju kergem, selles on vahe.

Anna-Maria Galojan
Anna-Maria Galojan (Foto: Timo Taal, London)