Kui näitleja Ashton Kutcher elektroonikahiiu Apple asutaja Steve Jobsi puuviljadieeti omal nahal proovis, viidi ta kohutava kõhuvalu pärast haiglasse. Arstid on väitnud, et just arutu dieet ja usk alternatiivmeditsiini viis vähki põdenud Jobsi hauda kaugelt enne õiget aega, vahendab Õhtuleht.

Pankreasevähist üldjuhul eluga välja ei tulda, kuigi Jobsil oleks väidetavalt see võimalus olnud – poleks ta vaid ise oma eluga tarbetult riskinud. Vähk diagnoositi Jobsil 2003. aastal. Uuendusmeelne ettevõtja lähenes vähiravile omal moel – arstide soovitusi eiras ta tervelt üheksa kuud. Jobs oli veendunud, et paranemiseks piisab dieedist, ja operatsioonist ta keeldus.

Jobs oli kogu elu veendunud taimetoitlane ega võtnud suu sissegi mune ega piimasaadusi. Äärmuslikke dieete olevat ta pidanud juba teismeeas. Isaacson kirjutab, et Jobs sõi tihti nädalate kaupa üht ja sama – sidrunimahlaga maitsestatud porgandisalatit ja õunu.

Pärast Jobsi surma väitis Harvardi ülikooli teadlane Ramzi Amri, et kui Jobs oleks algusest peale arstide nõuandeid järginud, oleks ta praegu elus – pankreasevähi vorm, mida ta põdes, olevat Amri kinnitusel üks väheseid selle vähkkasvaja variatsioone, mida on võimalik välja ravida. “Alternatiivravi eelistades valis ta asjatult enneaegse surma,” kirjutas Amri netifoorumis Quora.


Refereeritud artikli täisteksti loe Õhtulehest