USA teadlased suutsid esimest korda kustutada rottide ja hiire ajust ohtlikud narkootikumidega seotud mälestused samas teisi mälestusi kahjustamata. Aju on väga osav juhuslike detailide alusel mälestusi esile kutsuma, kuid sõltuvusest vabaneda püüdvatele või posttraumaatilise stressi läbi elanud inimestele võib see olla ebameeldiv. Näiteks võivad sigaretid, raha või isegi näts kutsuda endistel metamfetamiinisõltlastel esile tugeva tahtmise taas narkootikume tarbida, vahendab ERRi teadusportaal.

Mälestuse tekkimine toimub närviraku struktuuri ehk selle dendriidjätkete muutmise teel. Harilikult toimuvad muutused aktiini ehk kõigi rakkude infrastruktuuri aluseks oleva proteiini kaudu.
 
Selles uuringus peatasid teadlased inhibiitoriga hiirte ja rottide ajus olevate metamfetamiiniga seotud mälestuste säilitamise ajal aktiini polümerisatsiooni ehk suurte ketilaadsete molekulide tekke. Selgus, et loomadel kadusid kohe ja jäädavalt metamfetamiiniga seotud mälestused, samas jäid teised mälestused puutumata.
 
Uuringut juhtinud The Scripsi Research Institute’i teadlane Courtney Miller avaldas lootust, et sarnast strateegiat on võimalik ehk ka laiendada teistele ohtlikele mälestustele, mis võivad esineda näiteks suitsetamisest loobujatel või posttraumaatilise stressihäire käes kannatavatel inimestel.