OHMYGOSSIP — VIII Disainiöö toob pikkadel sügisõhtutel teieni järjekordse annuse disainisüsti.  VIII Disainiöö kavas on viiteid Eestis toimuvale kultuuripärandi aastale. Käivitub konkurss “Eesti disaini juurte juurde”, mille eesmärk on luua side mineviku pärandiga ning noppida ajaloost leidlikke nippe toodete valmistamiseks ning tutvustada meie piirkonnale ainuomaseid materjale ja tehnikaid ning kauneid ornamente, mida kaasajastades on võimalik toodetele uus laeng anda ja luua teistest eristuv lisaväärtus.

Ennast hästiõigustanud näituspinnana on taas avatud Disainielevaator Rotermanni kvartalis. Kestliku disaini näidetega on festivalikülastajate ees Soome disaini paremik “KESTÄVÄ KAUNEUS” design from Finland. Tutvume ka Lahti biennaali väljapanekuga ja Soome aasta parimate noorte disaineritega. Eesti tootedisaini tutvustab materjalipõhiselt näitus “Mateeria”. Esmakordselt näeme erinevate Eesti disainikoolide väljapanekut. Poola esitleb “Illustreeritud disaini aabitsat”. Soolalaos näeme uut kodumaist plakatit. Parimad graafilised disainerid selguvad konkurssil Eesti Disainiauhinnad 2013.

Rääkides disaini piiridest ei saa küsimata jätta, kas disainil on ka riigipiirid. Soovime kõrvutada väikerahvaste disainisõnumit kõrvuti suurriikide omaga. Mõtteteravust vahendavad Valgevene disainerid oma plakatitega. Saame näha ka toolinäitust Postoolat. Kahepäevased töötoad liidavad Itaalia ja Eesti disainitudengeid.

Disainerlik mõtlemine võib aidata parandada lisaks esemelisele keskkonnale ka ühiskonna elustiili. Julgete muudatuste sisseviimisest avalikku sektorisse oskusliku disainijuhtimise meetodite abil on teema, mida käsitletakse rahvusvahelisel seminaril ning töötoas “Design Management for Public Sector”. Fookuses on teenuste ja tegutsemiskeskkonna kvaliteedi parandamine tervishoiu sektoris. “Design Excellence 2013” näitus Inglismaalt tutvustab rahaliselt mõõdetavat kasumlikku disaini.

Festival ei õigustaks oma nime kui ei pakuks kõikidele kultuurihuvilistele midagi meelepärast. Moegurmaanidele on tulemas mitu uudse lähenemisega moeüritust; toidudisaini töötuba “Grandma´s Design competition” kutsub vanaemad kooke valmistama ning tutvustab Euroopa vanaemade koogiretsepte; mitmed töötoad on suunatud ka lastele; adrenaliini puuduse all kannatavatele disainisõpradele saame pakkuda Disainioksjonit ja rahvusvaheliste esinejatega Pecha Kucha Night välkloenguid; kaamose ohvritele valgusttoovat valgusshowd. Märgilise tähendusega EKA platsil on avatud väike disainilinnak, mille keskel asub Disainiöö telk, kus lisaks töötubadele ja muudele disainiüritustele saavad festivalikülastajad mängida triljardit ning lounge‘s nautida mõttekaaslastega disainieufooriat. Näitused ja sattelliidid paiknevad Kalasadamast kesklinnani. Infot jagab Eesti Disaini Maja.

Disainiööd korraldab MTÜ Disainiöö koostöös Eesti Disainerite Liiduga. Üritust toetab Kultuurkapital ja Kultuuriväärtuste Amet.

Neljapäev, 26. sept/ kl 18.00/ Marit Ilisoni näituse avamine/ HOP galerii
Neljapäev, 26. sept/ kl 20.00/ DÖ avagala ning Reet Ausi moeetendus/ Telk
Reede, 27. sept/ kl 19.30/ Xenia Joost moeetendus ning Disainioksjon/ Telk
Laupäev/ 28. sept/ kl 18.00/ Disainiöö Moekolmik/ Kultuurikatla Aed
Pühapäev 29. sept/ kl 16.00/ Moeetendus “Öörändur”/ Kultuurikatla Aed

Lähemat infot ürituse lehel või www.disainioo.ee