Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl on pidanud mitmeid väärikaid ameteid – ta on olnud Kaitsepolitsei peadirektor, riigi peaprokurör, Justiitsministeeriumi kantsler ja siseminister. “Justiitsministeeriumi kantslerina ja siseministrina ammutasin endasse tippjuhi kogemust, mida saab edukalt kasutada kas või Tallinna linnapea töös,” räägib hinnatud poliitik Gossip.ee-le, et parimaks isiklikuks investeeringuks peab ta pikki tööaastaid avalikus halduses. 

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Riigi majandus- ja tulupoliitika peab muutuma. Praeguse väga lihtsa  ja ühetaolise maksu- ja majanduspoliitika tõttu on riik käest ära andnud hoovad, mille abil saaks teha majanduses struktuurseid reforme. Pärast seda, kui oleme vajunud ligi 15-protsendilisse majanduse vabalangusesse, ei saa enam rääkida majandusedust. Seetõttu on väljakutseks vältida tulevikus olukorda, kus Eesti kukub 11-12 protsendilisest majanduskasvult pea 15-protsendilisse miinusesse.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Eesti  jõudis oma majandusliku jõukusega 2007. aastal 70 protsendini Euroopa Liidu keskmisest. Nüüdseks oleme langenud tagasi 60 protsendi piirimaile, olles selle näitajaga kindlasti kaotajate hulgas. Samas võime õigete ja tarkade otsuste mõjul tõusta jälle võitjate hulka – see ei tule kindlasti nii lihtsalt, vaid suurte pingutustega. Hiljutise majanduskasvu numbrid ei tule tõenäoliselt enam tagasi.

On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?

Läbi on finantskriis, majanduse kohta sama väita ei saa. Kõige suuremaks probleemiks on täna tööpuudus. Võtmeküsimuseks ongi võitlus tööpuudusega, siin tuleb maksimaalselt soodustada uute investeeringute tulekut, kaasates nii  Euroopa Liidu vahendeid kui ka erakapitali.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Maailma poliittasandilt Franklin Delano Roosevelt ja Tony Blair. Eesti puhul poliittasandilt Kaido Kama, äritasandilt Enn Pant.

Mis või kes pälviks tiitlit  “Aasta ämber 2009”?
Aasta ämbriks on meie ligi 15-protsendiline majanduslangus koos tööpuuduse järsu kasvuga.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Parim investeering on hea ja praktiline haridus. Ma ei ole olnud ärilises plaanis investeerija, kuid loen heaks isiklikuks investeeringuks pikki tööaastaid avalikus halduses. Kaitsepolitsei ülesehitamine andis kahtlemata väärtusliku kogemuse, sama võib öelda ka peaprokuröri töö ja uue kriminaalmenetluse juurutamise kohta. Justiitsministeeriumi kantslerina ja siseministrina ammutasin endasse tippjuhi kogemust, mida saab edukalt kasutada kas või Tallinna linnapea töös.

Loe lisaks: http://www.pihl.ee/