15. oktoobril kell 20:00 toimub Viljanid Pärimusmuusika Aidas “Hõimupäevade kontsert”.

Saami ansambel Fadnu (Norra)
Saami etnoansambli Fádnu helimaailm toob meile lähemale põlisrahva elu Põhjala looduses. Neid kuulates tulevad meelde virmalised põhjataevas, mere kohal kumav keskööpäike, kõrguvad mäed ja inimesed.

Ansambli solisti Berit Alette Mienna repertuaaris on nii traditsioonilised saami joiud kui ka religioossed rahvalaulud. Ta on laulnud joige koos rahvusvaheliselt tuntud vokalisti Bobby McFerrini ning saamide Frode Fjellheimi ja Halvdan Nedrejordiga. Berit Alette laulab saami kooris ning esineb ühtlasi solistina.
Helilooja ja pillimeister Øistein Hanssen mängib luust, loomasarvedest, puust ja kõrtest valmistatud traditsioonilistel puhkpillidel. Ta on ainus, kes mängib vanimat teadaolevat saami muusikainstrumenti fádnut. Hansseni loodud muusikat on sageli kasutatud filmides, teatrietendustes, televisioonis ja raadios.
Bernt Mikkel Hætta Haglund mängib löökriistu, kitarri, joiub ja laulab. Ta on töötanud koos paljude saami muusikutega ja olnud produtsendiks mitmetele saami muusika plaatidele. Sel aastal valmis CD tema oma joigudest.

Karjala ansambel Burlakat (Soome)
Mitmekülgsed professionaalsed oskused, jõulised tõlgendused, lõbus ja särtsakas karjala karakter, nukrad viisid – seda kõike ja veel palju muudki toob meieni ansambel Burlakat Rääkkyläst. Ansambli erihuviks on karjalakeelsete laulude taaselustamine eelarvamusvabade tõlgendustena. Aastate vältel on ansambel muutunud tervikuks, kelle omanäolise muusika sünnile on kõik liikmed tugevalt kaasa aidanud. Hoogsatest live-kontsertidest on näha ja kuulda, et kõik tunnevad koosmusitseerimisest suurt rõõmu.

Burlakate kasutatavate pillide hulka kuuluvad kontrabass, lõõtspill, viiul, 10-keelne kannel ja löökriistad. Laul kõlab nii ühe- kui mitmehäälsena, sisaldades nii õrnu helisid kui ka võimsat eneseväljendust.

1993. aastal asutatud ansambel koosneb enamjaolt professionaalsetest muusikutest ja muusikaõpetajatest, kellest paljud on mänginud ja mängivad ka praegu muude ansamblite koosseisudes (Värttinä, Vesa-Matti Loiri ja Hectori saatetrio, MeNaiset, Ettone jpt). Burlakat on sage esineja soome tuntumatel rahvamuusikafestivalidel Kaustises ja koduses Kihaus. Kokku on ansambel välja andnud kolm CD-plaati karjala muusikaga. Neist teine, 2004 Saksamaal plaadistatud Magie, tõi kaasa ka ülimenuka turnee Saksamaa mainekates klubides. Üks olulisemaid esinemisi on olnud ÜRO 50. juubeli pidustustel Helsingis, kus Burlakate muusikat nautis ka Tarja Halonen abikaasaga.

Burlakat tähendab karjala keeles hulkureid ja ansambli liikmed usuvad, et see sõna iseloomustab neid hästi ka muusikalises mõttes.

Johanna Koukkunen – laul, kannel
Pauliina Lerche – viiul, laul
Lasse Eronen – akordion
Jukka Kyllönen – kitarr, löökriistad
Vesa-Pekka Pisto – basskitarr

16. oktoobril kell 18:00 hõimupäevade ühiskontsert. Pilet kohapeal 25./10.-

Esinevad:
Buranovskie babuški (udmurdid)
Sattuma (karjalased)
Kelu (mordvalased)
Tummo (marid)
Aij As ne (handid)
Sandor Csoori juuniori ansambel (ungarlased)

Hõimupevad toimuvad Eesti Pärimusmuusika Keskuse ja Fenno-Ugria koostöös.