Poliitik, Noorte Roheliste juhatuse esimees, kampaanjajuht ning Erakond Eestimaa Rohelised liige Jaan Vaabel räägib Gossip.ee-le, et kõige suurem “ämber” meie ühiskonnas on poliitiline kultuur: “Aasta ämber on minu arvates meie poliitiline kultuur. Järjekordne tiitel. Kui te vaatate valimisreklaame, siis enamus nendest on üles ehitatud üksteise halvustamisele ja maha tegemisele. Mina ei valiks kunagi kandidaati, kes upitab ennast teisi kandidaate maha tehes.”

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Ega kohati tundub, et midagi muud ei olegi teha, kui tuleb see keerulisem aeg vastu pidada ja oodata paremat aega. Kindlasti ei tohi ennast longu lasta ja loobuda. Isegi kui on juba väga raske, tuleb ikka pea püsti hoida ja edasi liikuda. Kes otsib, see leiab. Ka raskel ajal. Usun, et enamus ettevõtjaid on tänaseks juba oma raskemad otsused ära teinud ja hetke olukorraga kohanenud. Minu arvates on enamus sellega ka päris tublisti hakkama saanud. Ja eks ettevõtjate kohta kehtib sama jutt, mis üksikisiku kohtagi, et tuleb ikka pea püsti rasked ajad üle elada ja pidevalt uusi võimalusi otsida, et veel püsida. Ma usun, et enamus ettevõtjaid püüavad palga ja töökohtade kallale minna alles viimasel võimalusel. Teavad ju nemadki, et head töötajat on raske leida ja kes siis ikka oma kolleegidest loobuda tahaks. Riik peaks aga rohkem raha suunama siseriiklikeks investeeringuteks, toetama väikeettevõtjaid, andma inimestele võimalusi rohkem ümberõppeks ja abistama jõulisemalt uute töökohtade tekkimist. Inimesed vajavad raskel ajal rohkem riigi tuge, olgu see siis ärikliima parandamiseks tehtud investeeringud või erinevad sotsiaalprogrammid.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Kriisist tuleme me võitjatena kõik välja, sest oleme siis suure kogemuse võrra rikkamad ja loodetavasti järgmist suurt peapööritust kinnisvara turul enam ei tule. Inimesed võtavad nüüd asju natuke rahulikumalt ja kaine meel on ka raskem kaduma. Isegi kui pakkumised on väga ahvatlevad. Usun, et kriisi läbielamine toob edaspidi kaasa rohkem läbimõeldud otsused. Jah, mõnedel inimestel on kriisi tagajärjed väga valusad, kuid mis ei tapa teeb tugevamaks. Oluline on, et me rohkem kokku hoiaksime ja üksteist aitaksime. Siis on ka nendel, kes rohkem hammasrataste vahele jäid, kergem rasket aega üle elada ja taastuda. Võib-olla pöördume rohkem tagasi ka talupoja elu ning tarkuse poole, püüame rohkem omalt peenralt saada ja ise kasvatada.

On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?
Ma arvan, et majanduskriisi põhi on käes, kuid sellest tulenevad sündmused lasevad ennast veel oodata. Töötute arv kasvab, sotsiaalsed probleemid süvenevad. Numbriliselt võib majandus asuda küll väiksele tõusuteele, kuid masust ülesaamine ja selle tulemustega leppimine võtab veel päris mitu head aastat. Loodan, et riigil on selle tarvis olemas kindel plaan, kuidas neid inimesi uuesti rajale aidata.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?
Raske öelda, otseseid suuri eeskujusid ei ole. Mulle imponeerivad kõik inimesed, kellelt on midagi head juurde õppida. Paljud on omas valdkonnas tugevad spetsialistid ja kui ma sellist inimest kohtan, siis on ta mulle eeskujuks/motivaatoriks just omas valdkonnas. Kindlasti on mulle eeskujudeks vanemad inimesed, kellel on pikk elu juba ära elatud ja kellelt on väga palju õppida. Samuti on oluline õppida rahvatarkusest, sest reeglina peavad need tõed ikkagi paika.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2009”?
Aasta ämber on minu arvates meie poliitiline kultuur. Järjekordne tiitel. Kui te vaatate valimisreklaame, siis enamus nendest on üles ehitatud üksteise halvustamisele ja maha tegemisele. Mina ei valiks kunagi kandidaati, kes upitab ennast teisi kandidaate maha tehes. Rohelised ongi selles suhtes Eesti poliitikas suur erand. Me räägime asjast, mitte sellest kui lollid on kõik teised meie ümber. Iga aasta loodan, et see retoorika muutub, kuid siiamaani on see teisiti läinud. Kusjuures noored on juba täiesti erinevad ja suudavad keskenduda asjade lahendamisele, mitte üksteisele pasunasse andmisele.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Parim investeering on tervisesse ja haridusse ja nii see ka jääb. Paljudeks aastateks.