“Inimesed, õppige ridade vahelt lugema! Ärge nähke maailma tumedates toonides, valgust on piisavalt! Tolerantsust rohkem! Julge abivajajale kätt ulatada! Ja kadedus, seda on päris palju, ka oma lähedane inimene võib kadedusest kirve selga visata. Usaldage eelkõige iseennast kõige rohkem,” räägib luuletaja Margit Peterson Ohmygossip.ee’le.

Margit Peterson, kuidas on möödunud käesolev aasta siiani, mida põnevat olete teinud?
Käesolev aasta on üsna loominguline. Peaaegu iga päev kirjutan ühe luuletuse, vahel lausa kuus. Romaanid küll seisavad, aga usun, et ootavad oma aega, et uute ja värskete teemadega tulla. Küll nad ärkavad talveunest. Suvi ju, palju liikumist ja üritusi.

Augustis on tulemas Eesti tugevama kirjastuse JI suvepäevad taas, ootan neid väga, need on harivad. Ka tegelen kahe raamatu käsikirjadega aktiivselt, need tahaks sellel aastal veel ära kaanetada. Seitse käsikirja on lausa ootel. Ühe plaanin hooandja kaudu välja anda.

Aprillis sündis kaks uut laulu minu sõnadele, laule tänaseks kokku viisistatud lausa 16. Kaks viimast lugu laulis elavaks viljandlanna Kersti Kobi. Nendega on ühed salajased plaanid, millest hetkel vast avalikult rääkida ei tohi . Kaks laulu on viisistanud Tajo Kasajas. Minu lugusi on elavaks laulnud veel Alari “Papa” Janson(1), Seili Ülper(1), Aimar Roomets(1), Kersti Kobi(2), Tajo Kadajas(2), bänd nimega “PööLoY GLääNZ”(1) (laulab Meelis Sarv), Kessu(3, ühest laulust 2 versiooni), Jyri (2)jt…ühendust võttis ka üks tuntud tegija Tartust, aga paraku otsustati, et nende uus bänd hakkab ingliskeelseid lugusid viljelema, aga mina kirjutan eestikeelseid.

Mai kuus leidis aset “Pärnu Vanade Raamatute Laat”, mille esinemispoolt aitas Gildi maja Hinge Herdis Elmendi soovil korraldada. Selle aastal õnnestus Pärnu rahval näha oma linna poega, kes on nüüd küll tartlane, aga elas 18 aastat Pärnus. Siinkohal tänud Jüri Kaldmaale, et tuli ja oli ja hea tuju kaasa tõi. Neli aastat tagasi sünnitasin internetikeskkonda “Facebook” luuleklubi nimega “Ahjusoe luule”, kuskohast on sündinud nii mõnigi raamat. Selle aastal nägi ilmavalgust kaua oodatud luulekogumik Margo Vainolt, nimega “100% MARGO VAINO”, mida soovitan kõigil lugeda. Raamatu kirjastas JI kirjastus, kirjutas Margo Vaino, koostas (:)kivisildnik, kujundas Mattias Sildnik, toimetas Triin Maripuu, trükkis Gutenbergi pojad. Selle raamatu pani autor kokku klubis, tegu on tippraamatuga, mida kahjuks Eesti Kultuurikapital ei toetanud, aga ilmavalgust ta nägi täna Sven Kivisildnikule. “Ahjusoojast luulest” peaks sündima selle aastal ka esimene, ühine luuleraamat, mis näitab, et klubi toimib. Nädalajagu päevi tagasi tegin klubi teiseks administraatoriks (Alvar Reisneri ja enda kõrval) Sven Kivisildniku, kes näeb suurt tööd ja vaeva, et klubi taset tugevamaks muuta, kuna paraku tuleb klubisse rahvast kelle on kooliajast arusaam, et riimiluule on vaid luule. Sellist koolitust on meie riigile väga vaja, kuna (vabandan väljenduse pärast) tänapäeval kaanetatakse ka palju pasaluulet, mis poelettidele seisma jääb.

Millist muusikastiili viljelevatel lauljatel on lootust teilt laulusõnu tellida- saada?
Kuna kirjutan vaid eestikeelseid sõnu, siis kellel soovi andku teada. Tavaliselt on nii, et sünnivad enne sõnad, siis viis. Pärnu bänd “Võõras” pakkus enne viisi, aga asi jäi katki. Viisistajad on mind ise netiavarustest leidnud. Olen tegev ka facebookis. Sügisest alustan Pärnus “Maarja- Magdaleena Gildi Kirjandusõhtute” neljanda hooaja korraldamisega (juhul kui asukoht ei muutu). Seal saab kuulda nii mu luulet kui ka laule. Osad neist on ka youtubes olemas. Kelle huvi kirjandusõhtutel üles astuda omaloominguga, võtku minuga julgelt ühendust.

Ehk räägite lähemalt ka “Sõnaga näkku” teemal?
“Sõnaga Näkku” punkluuleraamat sündis eelmisel kevadel. Selle ajendiks oli minu unenägu mis vajas kohe teostamist. Seal on esitatud 13 Pärnu ja Pärnumaa autori punk- ja sotsiaalluulet, (:)kivisildniku, minu, Tõnu Kanni, Belka, Ulakas Tähesõdalase, Annika Lainela, Albert Marginali, Papa, Evelin Laanesaare, Fili, Mait Karukäpa, Kaupo Meieli ja pilvepiirilt piiluva Za-Za loomingut. Kirjastas “Hea Tegu” kirjastus, toimetas Vallo Hallik, korrektuuri tegi Kristi Kõrboja, kujundas ja küljendas Catherine Karu, toetasid eraisikud, “Eesti Kultuurikapital”, “Pärnu” ja “ROUND TABLE PÄRNU 10”. Raamat on rariteet omaette, kuna seal on avaldatud selliste inimeste loomingut kes on jäänud üldsuse tähelapanuta, kuid tegu on osavate sõnaseadjatega. Pärnu Elav Legend Belka näiteks, tema jaoks oli see esimene kord omaloomingut avaldada. Kas keegi teadis, et Tõnu Kann on andekas poeet? Osta raamat ja saad teada.

Millised on edasised plaanid suveks?
Ega suurt puhata ei õnnestu, luuletused ees ja luuletused taga, pluss luulesündmused. Selle kuu lõpus on “Kabli Päikeseloojangu Festivali” raames Penu külas (paigas kus lapsena elasin) taas ka kirjandusõhtu, millest ei saa puududa, see on juba traditsiooniks saanud. Jälgige reklaami ja tulge osa saama, kohal on tugevad tegijad. No ja siis ootan väga Ji suvepäevi. Kahjuks Hiiumaale “Ave Vitale” ei õnnestu sõita, kuigi Ave Alavainuga silmast-silma kohtumine on mu üks ammuseid unistusi, aga vahel ei saa üle oma varju hüpata, majanduslik olukord ei luba lihtsalt. Tegelen ka juba vaikselt kirjandusõhtutega, kuigi olen maininud, et suvel puhkan nendest, aga päris nii see ei ole. Toimuma hakkavad sügisest üle kuu, teisel laupäeval.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?
Inimesed, õppige ridade vahelt lugema! Ärge nähke maailma tumedates toonides, valgust on piisavalt! Tolerantsust rohkem! Julge abivajajale kätt ulatada! Ja kadedus, seda on päris palju, ka oma lähedane inimene võib kadedusest kirve selga visata. Usaldage eelkõige iseennast kõige rohkem. Räägin õppetundidest mille ise olen läbi kogenud ja nii mõnegi sõbra kahjuks kaotanud. Ja mis kõige tähtsam, külastage ja hoidke oma perekonda, see annab inspiratsiooni ja toob päeva päikese. Armastan teid kõiki!
 
 
Loe lisaks:
Luuletaja Margit Peterson Ohmygossip.ee’le: Õnneks olen nüüdseks Põrgust Paradiisi tagasi jõudnud
“Olen üsna otseütleja, ei kipu midagi südamele jätma. Vahel läheb lihtsalt aega ja ruumi selle välja ütlemiseks vaja. See ilmselt kajastub ka minu loomingus, mida on avaldatud tänaseks kokku 25 kogumikku, ajalehtedes, netimaailmas ja värskes “Nelli Saatus” ajakirjas, jaanuari kuu omas. Südamel ei tohigi asju kanda, see on suur taak, mis mõjub südamele kurnavalt. Inimesel on suu antud,” räägib hakkaja ja heasüdamlik luuletaja Margit Peterson Ohmygossip.ee’le.