Neuroteadlane Sergio Canavero (Turin Advanced Neuromodulation Group) ütleb, et esimest korda ajaloos on ületatud tehniline barjäär pea siirdamisel ühelt inimeselt teisele, andes oma hiljutuses uurimuses ülevaate protseduurist, mida on loomade peal katsetatud juba 1970. aastast.

Üks probleem, mis siirdamiste puhul tekkis, oli see, et teadlased ei suutnud ühendada looma selgroogu doonori kehaga, mis jättis katsealused halvatuks peast allapoole. Kuid Canavero väidab, et viimaste edasiminekutega kirurgiliselt eemaldatud selgroo ühendamisel võib eeldada, et edukas siirdamine toimiks ka inimese puhul.

Canavero kirjutab oma teadustöös: “Kõige suurem tehniline takistus pea siirdamisel on doonori ja vastuvõtja selgroogude ühendamine. Ma väidan, et tehnoloogia selle ühenduse loomiseks on nüüd olemas. Sellest protseduurist saaksid kasu ka mitmed teised siiani lootusetud meditsiinilised ühendamised.“

Protseduur, millele Canavero viitab, sarnaneb paljuski Robert White’i läbiviiduga, kes 1970. aastal siirdas õnnestunult pea ühelt reesusahvilt teisele. Esiteks peavad mõlemad patsiendid olema samas operatsioonitoas. Teiseks peab siirdatav pea olema jahutatud 12 °C kuni 15 °C-ni. Kiirelt tegutsedes peavad kirurgid eemaldama mõlemad pead samal ajal ning ühendama siirdatava pea doonorkeha vereringega ühe tunni jooksul. Siirdamise ajal peab doonorkeha olema samuti jahutatud ning tema südametöö peab olema seisatud. Kui pea on kehaga ühendatud, saab ka südame uuesti tööle panna ja kirurgid saavad jätkata teiste eluliste süsteemide, sealhulgas ka selgroo ühendamisega.

Ühe doonori pea ja teise keha selgroo ühendamist pole siiani veel katsetatud isegi mitte loomade peal, seega põhineb Canavero uurimistöö spekulatsioonidel. Siiski on minevikus õnnestunud sama looma pea ja keha taasühendamine ning selle aasta juunis suutsid Case Western Reserve’ i ülikooli ja Clevelandi kliiniku teadlased taastada osalise ühenduvuse kahe poolitatud selgroo vahel rottidel.

Peale tohutute tehniliste väljakutsete on probleemiks ka sellise operatsiooni maksumus. Canavero arvutuste kohaselt võib pea siirdamine maksma minna vähemalt 10 miljonit eurot. Samuti on taolise protseduuri bioeetika äärmiselt vastuoluline.



_______________________
Bioeetika mõiste võeti kasutusele Ameerika Ühendriikides 1970. aastatel tähistamaks uut valdkonda, mis toob välja bioloogias ja elusteadustes esile kerkivad moraalsed, sotsiaalsed ning poliitilised probleemid. Nende otseselt või kaudselt inimeste heaolu puudutavate eetiliste probleemide uurimiseks kasutatakse moraalifilosoofia printsiipe. Tegemist on valdkonnaga, mis seob ühelt poolt bioloogia teadmised ja rakendused ning teiselt poolt inimeste väärtussüsteemid.

Bioeetika terminit on võimalik mõista mitmel erineval moel. Seda võib näha kui valdkonda, mis käsitleb kitsalt bioloogia ning biotehnoloogia eetilisi küsimusi. Samas võib see mõiste hõlmata lisaks ka meditsiinieetika probleeme ning teatud osa keskkonnaeetika probleemidest. Laias tähenduses käsitatakse bioeetikat ennekõike Ameerika Ühendriikides ning teistes ingliskeelsetes riikides, kus bioeetika all mõistetakse ka meditsiinieetikat.

Eetikaveebis kasutatakse bioeetikat ennekõike kitsas tähenduses, mistõttu on bioeetika ja meditsiinieetika eraldi alavaldkondadeks jaotatud. Bioeetika väärtusküsimused puudutavad sõnastatud väärtusi ja printsiipe ning globaalse bioeetika võimalusi. Biotehnoloogia alavaldkonnas käsitletakse probleeme, mis tekivad elusorganismide kasutamisel inimeste heaks.