Endine sotsiaalminister, kunagise kogumispensionisüsteemi väljatöötajaid ja Riigikogu opositsiooni liige, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Riigikogu fraktsiooni esimees Eiki Nestor räägib Gossip.ee-le, et riik peaks omama selget kava, kuidas surutisest välja tulla: “Eesti valitsuse kava on liialt jäik ja pühendunud ainult euro saabumise kaudu surutisest välja tulemisele.” Nestor rõhutab, et kõige suurem viga on ajada riigi asju aastase perspektiiviga kaugemaid sihte nägemata.


Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Riik peaks omama selget kava, kuidas surutisest välja tulla. Eesti valitsuse kava on liialt jäik ja pühendunud ainult euro saabumise kaudu surutisest välja tulemisele. Kui aga näiteks järgmise aasta algul selgub, et me vastavaid kriteeriume ei täida, siis enam plaani polegi!! Ka paratamatuna tunduvatel kärpimistel on ju sotsiaalse taluvuse piir, millest madalamale tasemel ei tohiks isegi euro saabumise nimel minna. Kõige suurem viga on ajada riigi asju aastase perspektiiviga kaugemaid sihte nägemata.

Tean, et üks osa ettevõtjatest on ka masu ajal käitunud vastutustundega – korrektselt nii oma töötajate, riigi kui äripartnerite suhtes. Usun, et sellised ettevõtted saavadki rasked ajad üle elatud ja hõlptulu jahtijad lähevad selle tulemusena “muule tööle”.

Üksikisikute korral on ju asi vägagi individuaalne ja siin üldiseid soovitusi jagada väga keeruline, sest olukorrad on erinevad. Kui mõnel noorel inimesel varem kiireks läks ja ta õpingud sinna paika jättes tööle ruttas, siis nüüd on paras aeg uuesti õppida. Kindlasti ei tohi aga jääda nurka norutama.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Ma väga vabandan, aga sellise kriisi korral on võitjatest rääkimine minu meelest kohatu. Ühed kaotavad rohkem, teised vähem, aga kaotavad kõik.

On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?
Ei ole suurt vahet, kas majanduskriisi põhi saabus meile 2009 aasta teises kvartalis või juhtub see neljandas kvartalis. Kindel on tõsiasi, et mitte kauges tulevikus me loeme ja kuuleme sellest, et Eesti majandus pöördus tõusule ja see kasv oli mingi arv protsente. Nende uudiste lugejad aga enda nahal seda ei tunne, sest näiteks äärmiselt kurb ja tõsine tööpuuduse number jätkab veel kasvamist ja seejärel toimub vähenemine väga visalt. Nii et väga paljudele on kõige raskem aeg veel kindlasti ees.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri-, kui poliittasandil eeskujudeks?
Olen püüdnud siiani läbi saada eeskujudeta. Mõistliku mõtte välja pakkuja ei pea olema äritegelane või poliitik.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2009”?
Aasta pole veel lõppenud!

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?

Kõige mõistlikumad rahakulutused olen teinud plaatidele ja raamatutele, kontserdi-, kino-, teatri- ja näituste piletitele.

 

Eiki Nestori blogi saad lugeda siit: http://eikinestor.blogspot.com/