“Ohjah, ma olen üks ütlemata paha talupidaja. Talu sai tõesti Setomaale ostetud, aga olen sinna sattunud harva, sest tööd ja tegemised on põhiliselt Tallinnas,” räägib peamiselt Londonis resideeruv ning nüüd pikalt Eestis peatuv ajakirjanik Katrin Lust Ohmygossip.ee’le.

Kuidas ja kus on möödunud teie kevad? Mida põnevat teinud olete ning millised on plaanid suveks?
Kevad möödus suures joones Eestis, kuna olen olnud viimased poolteist aastat rakkes Evelin Ilvese eluloo raamatu kirjutamisega. Poolteist aastat tundub pikk aeg, aga tegelikult võiks taolisi elulugusid kirjutada palju pikemalt. See oli ääretult raske ja aeganõudev projekt. Aprillis olin kolm nädalat Londonis ja siis jälle tagasi Eestis. Tegelikult olen kuni tänase päevani tegelenud selle projekti kirjutamise ja lõpetamisega. Hetkel on raamat küll valmis, aga kuni esitluspäevani olen selle projektiga ikka seotud. Homme on mõned intervjuud raadios ja esitlus ning neljapäeval loodan raamatuga lõpparve teha ning ta hakkab elama oma elu – alustan uute põnevate asjadega.

Mõttes on ilukirjanduslik teos, mis käsitleb ühe Eesti mehe kodutu elu Berliinis. Selline mees on ka päriselt olemas ja elab Tartus. Äge vend on ja olen intervjuusid temaga juba alustanud. Käsil on ka kaks dokumentaalfilmi… need on minu jaoks eriti põnevad projektid, sest ma pole filmi varem teinud ja see on uus zanr, mis pakub suurt huvi. Teen suure osa filmimisest ise ja ütlen ausalt, et see on nauding… õppida midagi uut, samas kasutades kõike seda, mida ma olen siiani kogenud, õppinud ja näinud. Ma loodan, et need projektid õnnestuvad, sest dokumentaalfilmid ja raamatud on need, millega tahan end tulevikus rohkem siduda.

Üks huvitav raamatupakkumine on veel, aga kuna ma pole kirjastajaga veel maha istunud ja detaile paika pannud, siis on sellest pisut ennetav rääkida. Ahjaa, ja inglse keelne raamat tuleb samuti lõpetada… seda ma kirjutan juba neli aastat, aga kuna vahepeal tuleb uusi asju vahele, siis saan sellele raamatule kulutada vähem aega. Samas on mul selle üle hea meel, sest ma arenen ja saan paremaks. Pole vahet, millal see valmis saab – peaasi, et tuleb hea asi!

Olete juba tükk aega Eestis olnud, kas see on pikem peatus seoses raamatuga või hakkate vaikselt oma elu tagasi Eestisse seadma?

Mulle väga meeldib Eestis. Pean ütlema, et selleks et samme kodumaale tagasi seada peavad olema aga rahalised varud. Neid mul enne ei olnud, aga nüüd on mujal juba üksjagu tööd tehtud ja saan just seetõttu kodumaal olekut natuke rohkem nautida. Valida töid, mida ma südamest teha tahan ja suhelda inimestega, kellega ma tahan. Jah, ma väga tahaksin end Eestiga rohkem siduda. Kas ma päriselt siia kolin, on veel pisut vara öelda… aga selline unistus mul on, et ma tahaksin, et mu (veel olematud) lapsed käiksid näiteks Eesti koolis ja ma saaksin siin riigis vanaks.

Kas olete saanud aega veeta, remonti teha ja peenramaad luua ka oma Setomaale ostetud talukohas?

Ohjah, ma olen üks ütlemata paha talupidaja. Talu sai tõesti Setomaale ostetud, aga olen sinna sattunud harva, sest tööd ja tegemised on põhiliselt Tallinnas. Alles hiljuti käisin seal tegemas TV3 uudiste tarvis lugu Helmist, kellest ma kirjutasin möödunud sügisel raamatu “Minu Albaania”. Seal oli nii ilus ja rahulik, aga rohi oli kasvanud rinnuni. Väikese muruniidukiga pole seal midagi peale hakata ja pean nüüd otsima traktoriga kohaliku, kes mind selle heina maha ajamisel ehk aidata saab. Aga mõtlen ka sellele, et egas ma peagi seda kohta ju päevapealt üles ehitama… et mul on ju aega… töötan, teenin raha ja küll ma ükskord ka selle talu valmis saan. Mul on hea meel, et esimene samm on tehtud – ma julgesin selle endale osta! Paar puud olen ka sinna juba istutanud.

Peagi on Jaanipäev. Kus ja kellega seda veedate?

Ma ei ole Jaanipäeva ei tea mis ajast pidanud. Suurbritannias ju sellist püha pole. Mäletan kui ma ära olin, siis ma igatsesin seda püha… siin koha peal olles tundub see püha aga mõneti ületähtsustatud olevat. Lihtsalt üks päev, kus inimesed end täis kaanivad ja pidu panevad. Praegu on nii ilusad valged ööd, et ma püüan iga suvist õhtut kodumaal nautida, just seetõttu on iga päev minu jaoks nagu väike Jaanipäev. Ilmselt lähen maale, naudin värsekt õhku ja sõprade seltsi. Grillija ma nagunii pole ja õllejoomiseks mulle eraldi ettenähtud päeva vaja pole. Ma üldse ei saa aru sellest eestlaslikust grillimise kultuurist. Palava ilmaga mina näiteks üldse liha ei taha ja salatid on need, mida ma suvel kõige enam naudin!

Kuidas edeneb teie raamat presidendi prouast Evelin Ilvesest? Kui palju olete teda selle aja jooksul tundma õppinud. Kas võiksite mõnda toredat ja põnevamat seika/lõiku raamatust tema elust ka Ohmygossip.ee lugejatega etteruttavalt jagada.

Raamat sai just valmis ja homme (19.juunil) on Tallinnas Kirjanike Liidu Majas esitlus. Harju 1, Tallinn. Ootan sinna kõiki sõpru ja toetajaid ja neid, kellele mu raamatud ja lood meeldivad. Ka Sind kallis Helena, kes Sa oled minusse aastate jooksul uskunud – ka siis kui kõik teised näpuga näitavad ja maha teevad! Ma tänan Sind selle eest ka siin ja avalikult!

Presidendiprouat õppisin ma selle raamatu kaudu tõesti tundma… õigemini pisut paremini mõistma. Tegelikult ma ju võtsingi selle projekti ette just seetõttu, et tahtsin teada, kes ta tegelikult on. Mind hämmastab, et inimesed arutavad selle üle, kas teise inimese eraelust on sobiv kirjutada raamatut. Tegemist on ju demokraatliku riigiga ja loomulikult on rahval õigus teada, kes on see esipaa,r kes meid siin ja mujal maailmas esindab. Raamat sai kirjutatud lugupidavas valguses ja midagi koledat ma selles küll ei näe. Taolisi raamatuid on kirjutatud pea kõikidest esileedidest maailmas ja miks ei või ilmuda see meil. Evelin Ilves on loonud presidendiproua rolli ühiskonnas ja võibolla ka esileedi eluloo raamatu mõtte Eestis.

Raamatuid on kirjutatud Michelle Obamast, Carla Brunist, Printsess Catherene ist, keda rahvas on soovinud tundma õppida. Just seetõttu kirjutasin raamatu ka meie Evelinist, kes meedias igal rindel sõna võtab, kuid kellest me teame tegelikult nii vähe.

Aga siin üks üks peatükk Ohmygossip.ee lugejatele, mida keegi veel näinud pole:

Viieteistkümnes peatükk

Kuidas näeb Evelini stiili maailm?

Evelin on meedia vahendusel rääkinud sellest, kuidas presidendi vastuvõtust ei tohiks kujuneda edevuse laat. Ta on andnud mõista, et ajakirjandus paneb külaliste riietusele liialt rõhku ning unustab ürituse eesmärgi. Ometi näitab taoline suhtumine taas Evelini puhul talle omast vastukäivat tõde. Evelin on ju selle ürituse peakangelanna, kelle kleidi disaini ümber käib suurem poleemika ja paanika kui meie riigi eelarve koostamisel.
Samuti ei esinda Evelini kleidid Vabariigi aastapäeval mitte tagasihoidlikkust, vaid need muutuvad aasta aastalt oma disainilt üha keerukamaks. Tänavune laineline valge kleit, ülepakutud ehted ja Swarovsky kristallidega kaunistatud kingad ei hiilanud samuti oma lihtsuse ja tagasihoidlikuse poolest.

Presidendiproua viha kollase meedia vastu on sama vastuoluline nagu enamus tema seisukohti ja ütlusi. Evelin Ilvesest on kahtlemata meedia kaudu jäänud mulje kui tähelepanu sõltuvuses inimesest, kes püüab iga asja kohta avaldada oma a
rvamust ning kes esineb kümnel erineval rindel.

Kohati jääb mulje, kuidas Evelin üldse saaks enam hakkama ilma kollase meediata. Ühelt poolt ta keelab küll Õhtulehel pildistada vabariigi aastapäeval toimuvat kätlemist, teisalt elab ta oma elu välja aga justkui ainiti ajakirjandusveergudel.

Tekib küsimus, kuidas ta üldse saaks enam hakkama ilma seltskonnaajakirjandustea, keda ta on korra ähvardanud isegi sellega, et kõmupressi ees keeratakse Vabariigi aastapäeva ballil uksed üldse lukku.

Kvaliteetset ajakirjandust ei huvita ju see, kust pärinevad presidendiproua ehted, kleidid ja kingad. Kas need heegeldatakse ehtsast hõbelõngast või inspireerituna vanaemade pitsidest, nagu kirjeldas Evelin eksklusiivintervjuus ühele oma lemmikajakirjale. Mis saaks siis kui kõmuajakirjandus ei saaks enam rääkida sellest, kuidas valmivad Evelin Ilvese kostüümid.

Moekunstnike võidujooks, hinnalised autoriehted, aina lühemaks ja blondimaks muutuv soeng, üha läbipaistvamad kangad seltskonnapidudel ning lakkamatu võitlus kehakaaluga. Need on märksõnad, millega iseloomustab Ingrid Veidenberg ühes oma artiklis presidendiprouat.

See on loomulik, et vastuvõtule kutsutud naised kõrvutavad end presidendiprouaga, kelle olek ja välimus sunnib pingutama, et olla tema kõrval sama uhke ja ilus.

Ingrid Veidenberg kirjutas Postimehe arvamusloos sellest, et juba 2005. aastal oli õhus rahulolematust vabariigi aastapäeva peokorraldusega. Veidenberg intervjueeris toona enne aastapäeva Eesti esipaari Brüsselis Siim Kallast ja tema abikaasat Kristit. Kui Siim Kallas arvas, et vastuvõtt on aastas pea ainus võimalus mehel frakki kanda, siis Kristi jaoks oli üks tollaselt peolt puudumise põhjusi kleidistress. Kust hankida riietus, mis vastaks kõigi hindajate maitsele? Kogu üritusest oli temal naisena rohkem muret kui rõõmu. Möödunud on neli aastat, ent probleemid on täpselt samad.

Evelini kalleid kleite on Eesti meedia analüüsinud vist küll iga võimaliku nurga alt. Kui palju need riigile maksma läksid, kust nad pärinevad ja milliseid emotsioone need rahvas tekitavad.

Mind huvitab pigem see, kuidas teised rahvad Evelin Ilvest kui meie presidendiprouat näevad. On ju presidendipaari üheks tähtsamaks rolliks Eesti riigi esindamine maailmas.

Taani elustiili ja disaini agentuuri konsultant Frederick Sebastian Krause on Evelin Ilvese pilte nähes just mitte kõige positiivsemalt meelestatud.
“Ma olen ta pilte ligi kaks päeva interneti teel vaadanud ja pean ausalt ütlema, et ma ei ole tema stiilist just kõige suuremas vaimustuses.”
Krausele tundub, et meie esileedi on justkui jäänud kinni 1990ndate stiili.
“Karri kollased kampsunid, nahavärvi riided mis ei anna talle midagi juurde. Ka see soeng, lühike poisipea, ei ole ju praegune moesoeng,” räägib maailmas palju ringi reisinud Krause, “Ainuke pilt, mis mulle tema stiiliga seoses natuke meeldib on see, kus ta kannab suurt karvamütsi ja kõrget kraed. See annab talle suurejoonelisuse, mis muidu tema stiilist puudub.”
Taanlane Krause ütleb, et meie esileedil on nii igav välimus, et tolle riided läheksid kokku mõne toa tapeediga. “Neis puudub igasugune stiil!” lisab ta.
“Minu meelest peaks teie presidendiproua investeerima stilisti, kes ta uude milleeniumisse tooks.”

Kui taanlane Krause ei näe meie esileedis midagi silmapaistvalt ilusat, siis tuntud briti suhtekorraldaja Richard La Ruina ütleb, et Evelin Ilvese poisipea on kelmikas ning see sobib talle ideaalselt. Samuti tõdeb ta, et Evelin on värvivaliku poolest oma riietuses julge ning jätab sellega talle kustumatu mulje.

USA kuulsa Berkeley nimelise ülikooli lõpetanud miljonär Tom Livermore teatab, et Evelin Ilvese välimuse kõige suuremaks probleemiks on tasakaalu puudumine.

“Mõne pildi peal on ta vapustavalt ilus. Järgmisel pildil on ta aga nagu õhupall paisunud ja kaalus juurde võtnud ning näeb absoluutselt teistsugune välja. Internetis on üleval väga palju spordipilte tema kohta ja jääb mulje, et kaalus püsimise tarvis läheb tal väga palju energiat ja aega,” räägib Livermore, kes jagab oma kodusid San Fracisco ja luksusliku suusakuurort Sun Valley vahel.

Livermore arvab, et suured väljapaistvad mütsid ei sobi esileedile siis kui too on kaalus silmnähtavalt jälle juurde võtnud. Siis lisavad taolised mütsid tema kaalule veelgi rohkem tähelepanu.

“Paljud Evelini kleidid tunduvad talle liiga kitsad olevat, aga see võib tulla ju kõik sellest, et ta kaal nii kohutavalt koguaeg kõigub….” paneb ameeriklane tähele, “Ametlikele tähtsatele vastuvõttudele ei tohiks siiski ikkagi minna väikseks jäänud riietega.”

Miljonär Tom Livermore sõnul ongi Evelin Ilvese puhul kõige üllatavamaks tõsiasjaks see, et ta suudab kord välja näha fantastiliselt kena ning siis ehmatada millegi shokeerivaga.

“Mul on mingis mõttes piinlik ühe riigi presidendiprouat niimoodi kommenteerida, aga selline mulje jääb mulle kui välismaalasele. Kui ta on heas vormis ja suvise päevitunud jumega, siis ta on üks kenamaid presidendiprouasid üldse. Samas võib ta välimus järgmisel fotol ehmatada.”

“Pean ka mainima seda, et ühe tõsiseltvõetava riigi esileedi peaks riietuma konservatiivsemalt. Vaadates tema pilte on mul võimatu teda tõsiselt võtta ning ta jätab kohati endast lausa labase mulje. Nii noor inimene peaks olema moega kursis, aga tema puhul jääb mulje et ta ei ela justkui reaalsuses. Eesti esindamises oma välimusega ei tee ta minu jaoks küll just kõige paremat tööd.”

Livermore lisab, et tema lemmikpildid Evelinist on need, kus ta juuksed on külje pealt punutud patsi ning ta näeb välja terve ja elurõõmus.
“Tegelikult on tal ju fantastiliselt ilusad suured sinised silmad ja temas on potensiaali olla väga kaunis. Ma ei tea, miks ta rikub seda naeruväärsete kostüümidega, mida on selgelt liiga palju,” mainib Livermore, kes on kohtunud töö kaudu paljude maailma kuulsate jõukate inimestega.

Itaalia aristrokraat Gaddo Lensi Orlandi Cardini, kelle südamesõber on ka Monaco prints Albert ütleb mulle, et tal on tunne, et ta on Evelini kunagi kuskil kohtunud.
“Aga see pidi olema väga ammu. Kui ta oli palju, palju noorem.”

Sinivereline itaallane on shokeeritud kui ta kuuleb, et meie esileedi on mõned aastad üle neljakümne.

Lugupidavalt lisab ta, “Ta tundub olevat elegantne naine.”

Los Angeles nimelises linnas resideeruv moeblogija ja näitlejanna Christianne Christensen ütleb, et see on silmaga näha, kuidas meie esileedi on moest vaimustuses ning riided on tema suurim kirg.
“Talle meeldivad tikandid, pitsid, satsid, suled, sätendavad kivid,” teeb ta juttu hetkelise pausi ja jätkab siis, “Aga kuna ta on ilus naine, siis ma arvan et
näeks hulka ilusam välja ilma selle kulla ja karrata.”

Christensen ütleb moeasjatundjana, et Evelin Ilvese nägu ja keha arvestades teeksid temast hulka elegantsema leedi näiteks siidist keha järgi voolitud kaunid tumedamad pükskostüümid.

“Lihtne puudutus glamuuri mõjub palju stiilsemalt kui liiga palju ülepakutut. Mulle tundub, et teie esileedi puhul võtab tema kleit tihti tähelepanu temalt endalt ära. Tegelikult on ta ju kaunis naine, aga see ei tule ülepakutud riiete ja ehete tagant tihti välja.”

Suurbritannia eratreener Lucy Wyndham-Read, kes on andnud välja mitu treeningteemalist raamatut ning esineb ka televisoonis, ütleb Evelini kohta vaid head. Ta toob meie esileedi boonusena välja tema liivakellakujulise keha ning oskuse esineda ka ebaseksikates spordiriietes väga seksikalt.
“Märkasin, et ühe pildi peal kannab ta liibuvat rulluiskostüümi, mis päris elus ei ole ju tegelikult väga kena. Evelin on suutnud aga selle sportliku rüü meeldivaks teha. Tema blond pea ja suitsused tumedaks värvitud silmad annavad ka sportlikule stiilile sharmi, mida näeb harva.”

Noor Hispaania arst Laura Salazar märkab Evelini pilte vaadates esimesena seda kui väga meeldivad meie esileedile igasugused lillemustrid.

“Minu jaoks on hämmastav kui palju ta suudab lillemustreid oma riietuses kasutada ilma muutumata nö puuks metsas või lillepõlluks. Mina ise ei julge lillemustreid väga tihti kanda, kuna meil Hispaanias arvavad naised, et see võib teha inimese vanemaks. Aga Evelin teeb seda kõike elegantselt…” ütleb Madriidis perearstina töötav Salazar.

“Panin ka tähele, et teie esileedi ei naerata kaamerate ees kunagi liiga vähe või liiga palju. Tal on alati ees üks ja sama näoilme. Ma loodan, et tal on kõik hammastega korras, sest vahel võib see olla märk inimese kompleksist oma hambaid näidata,” lausub ta.

Hispaanlanna lisab, et meie esileedile meeldivad üldse asjad, mida tema kui naine väldiks. Salazari sõnul on raske välja kanda lühikest poisipead ja lisaks lillemustritele meeldib Evelinile kollane värv.

“Selle värvi kasutamisega astub enamus naisi nö ämbrisse, kuna kollase kandmiseks peab sul olema perfektne jube. Et sa ei muutaks liiga kahvatuks või liiga punaseks. See värv toob väga selgelt välja kõik iluvead näos. Aga teie esileedil tundub kollakas värv olevat üks lemmikuid. Ta on väga julge, et valib värve ja soenguid mida mina naisena just väldiksin.”

Kui muidu on hispaanlanna Salazar meie esileedist rääkides väga positiivne ja julgustav, siis Evelin Ilvese kohtumist Rootsi kuningapaariga iseloomustades läheb hispaanlanna kuumavereliselt negatiivseks.

“Need kleidid, mida ta Rootsi kuningaga kohtudes kandis on täiesti ebaformaalsed ja ei sobi kuidagiviisi nii ametlikule üritusele. Rootsi kuninganna on väga tagasihoidlik, samal ajal kui teie presidendiproua näeb kullakarralises kleidis välja nagu õukonna narr. Neid pilte temast on tegelikult väga piinlik vaadata ning mind hämmastab, et kena naine nagu tema suudab oma välimuse riietevalikuga rikkuda. Minu meelest näitavad tema ülepakutud kleidi lugupidamatust Rootsi kuninga vastu ning ta annab kogu Eesti riigile naeruväärse mulje. Presidendiproual ei tohiks siiski riideid valides väljendada ainult oma isiklikku moetunnet, vaid arvestama ka oma rahvaga, keda ta samuti esindab.”

Aga kes on see kollektiiv inimesi, kes Evelin Ilvese imagot kujundavad ning läbi esileedi meie rahvast maailmas esindavad…sellest juba järgmises peatükis.


Kas teil on ehk midagi põrutavat ja põnevat juhtunud, mida ma küsidagi ei oska aga mida võiks Ohmygossip.ee lugejatega jagada?

Vahel ma loen oma blogi kommentaare, kus inimesed arutavad selle üle, et kuidas saab ühel inimesel nii palju juhtuda nagu minul… et kas ma mõtlen oma tegemised välja… naeran alati nende sõnavõttude peale aga tõsi ta on, vahel mõtlen isegi imestusega, et kuidas mul saab kogu aeg juhtuda. Ilmselt võtab selle kokku vanasõna, et tegijal juhtub. Ma ei ole koha peal püsiv tüüp ja olen kogu aeg millegagi ametis ja ilmselt just seetõttu on mu elu nagu seebiooper. Juhtub koguaeg ja igal pool niiet midagi otseselt ei oskagi välja tuua. Elu on raske ja täis uusi väljakutseid, ma püüan selles kõiges lihtsalt ellu ja iseendaks jääda.

Katrin Lust "Tervist, Proua president!"

Katrin Lust