Eesti Lastekaitse Liidu president, poliitik, ajakirjanik, lektor ja endine rahvasrtikuminister Katrin Saks on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ning alates 2006 aasta oktoobrist Euroopa Parlamendi saadik. Katrin Saks räägib Gossip.ee-le, et inimesed peaksid järgima riigi kärpimispoliitikat ja mõtlema tõsiselt järele, mida nad tegelikult elus vajavad. “Tõmbame oma priiskava eluviisi koomale ning tuletame meelde talupoja tarkuse võlgu elamise kohta.”

 

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Kuigi jätkuvalt õhutatakse tarbima, peaksid inimesed järgima riigi kärpimispoliitikat ja mõtlema tõsiselt järele, mida nad tegelikult elus vajavad. Tõmbame oma priiskava eluviisi koomale (vaadate autosid tänavatel!) ning tuletame meelde talupoja tarkuse võlgu elamise kohta.

Ettevõtjad võiksid mõelda enam investeeringutele pikaajalistesse projektidesse, mitte kiirelt suurt kasumit tootvatesse ettevõtmistesse ning otsima uusi turge, näiteks Kesk-Aasias.

Riik peakas algatama koostöös EL fondide, pankade, ehitusettevõtete, ehitusmaterjalide tootjate, ja omavalitsustega suuremahulise enegiasäästuprogrammi, mis toetaks kõigi kortermajade ümberehitamist energiat säästvateks ( Praegne Kredexi laen võimaldab vaid mõnisada maja korda teha, aga vajadus on kordades suurem). Tulevikus väheneksid küttekulud, täna saaksid tuhanded tööd.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja? On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?
Eesti majandus on väike ja dünaamiline, suudab kiiresti reageerida, kuigi talv tuleb kindlasti raske. Riik ja omavalitsused peavad hoolitsema „ päästepaatide“ eest, et need, kes töötuks jäänud ei upuks ega hakkaks täiendama meie niigi suurt heitunute või pikaajaliste töötute peret. Inimesed tuleb tegusad hoida kas siis õppimise, koolituse või ajutise töö võimaldamisega ja toetada neid ettevõtteid, kes loovad uusi töökohti ja suudavad eksportida. Riik peab paremini täitma ka oma rolli regulaatorina ning järelvalve organiseerijana, näiteks finantsinstitutsioonide üle.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks? Kas just nüüd otseselt eeskujuks, aga mulle on väga sümpaatsed 2008.a. Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani ning kauaaegde Londoni Majanduskooli direktori ning Euroopa ühe silmapaistvama sotsioloogi Anthony Giddensi seisukohad.

Mis või kes pälviks tiitlit  “Aasta ämber 2009”?
Ämber – 2009?  See, kuidas pangad on toimetanud meie pensionirahaga!

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Investeerida soovitan haridusse ja lastesse.

Vaata lisaks: http://www.katrinsaks.ee/

 

Katrin Saks CV

Sünniaeg ja -koht: 29.11.1956 Tallinn
Perekonnaseis: Abielus, poeg ja tütar
Erakondlik kuuluvus: Sotsiaaldemokraatlik Erakond 1998–, aseesimees
Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa valimisringkond

Haridus:
Eesti Diplomaatide Kool, rahvusvahelised suhted, 1993
Tartu Ülikool, ajakirjandus, 1981
Tallinna 22. Keskkool 1975

Teenistuskäik:
Euroopa Parlamendi liige 2006–
X Riigikogu 2003–2006
Rahvastikuminister 1999–2002
Concordia Rahvusvahelise Ülikooli lektor 1998–2000
Avatud Eesti Fondi projekti koordinaator 1998–1999
Eesti Televisioon, nooremtoimetajast programmijuhini 1977–1997

Kuuluvus muudesse ühendustesse:
Lastekaitse Liit, president 2006–
Tartu Ülikooli kuratoorium
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kuratoorium

Autasud:
Valgetähe IV klassi teenetemärk 2004