Aleksandr Makaroviga ennast eestlaste südamesse tantsinud endine Eesti välisminister ja täna Europarlamendi saadikuna töötav reformierakondlane Kristiina Ojuland rääkis Gossip.ee-le, et majandusraskustest saavad kiiremini üle inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale: “Arvan, et üksikisiku tasandil väljuvad majandussurutisest kiiremini need inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale. Kes tahavad ja oskavad tööd teha.”

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Ühte ja head retsepti, mis kõikidele sobiks, ei ole. Inimsed on erinevad. Arvan, et üksikisiku tasandil väljuvad majandussurutisest kiiremini need inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale. Kes tahavad ja oskavad tööd teha. Kindlasti on vaja säästa, kui selline võimalus on.

Tuleks pöörata tähelepanu uutele tootearendamise võimalustele. Toota neid kaupu või pakkuda selliseid teenuseid, mida inimesed tegelikult igapäevaselt vajavad. Uute turgude otsimisel tuleb olla agressivsem, vaadata Euroopast kaugemale, kasutada selleks meie riigi esinduste või aukonsulite abi.

See on minu jaoks põhimõtteline küsimus. Ajalugu on näidanud, et riigi sekkumine vabaturumajandusse lõpeb alati ühtmoodi krahhiga. Turgu ei peaks juhtima riik, seda teeb ikka ja alati turg ise. Riigi ülesanne on luua tingimused – näiteks ettevõtlikust soosiv ja stabiilne maksupoliitika ning läbipasitev regulatsioon, mis kaitseks investorit, klienti, tarbijat.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele?
Me oleme avatud majandusega väikeriik. See, milliseks kujuneb olukord Eesti majanduses lähima paari aasta jooksul, ei sõltu ainuüksi meist, vaid ka näiteks olukorrast Põhjamaades ja loomulikult Saksamaal, mis on Euroopa majanduse mootoriks. Maailmamajandus tervikuna on aga tugevalt seotud Ühendriikide majanduse tervisega. Tahaks loota, et halvemad ajad on möödas.

Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Võitjad on need riigid, kes säiltavad külma närvi ja ei torma kaasa erinevate võimalike ja võimatute nn “abipakettidega”, nagu näiteks Saksamaa, kes maksis iga uue Saksamaal toodetud auto ostjale 2500 eurot kätte. Oli see nüüd tõesti abipakett? Võib-olla küll, kuid kelle või mille arvelt see raha tuli? Saladust siin ei ole, selleks oli maksumaksja ise. Paremal positsioonil on kindlasti need, kes eelistasid kulusid kärpida ning mitte võtta jooksvate kulude katteks laenu. Targad ettevõtjad on oma kulud kokku tõmmanud, mitte vajalikud tootmised või teenused on lõpetatud.

On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?

Ma ootaksin, mida toob järgnev poolaasta ning siis võiksin sellele küsimusele ka vastata. Praegu ei ole pilt Euroopa ja maailma majandusest veel piisavalt selge, et kategoorilisi arvamusi avaldada. Kui vaadata Hiina majandust, siis seal on praegu pigem kasv. Üldse peaks minu arvates rohkem vaatama uute kiiresti kasvavate ja arenevate majanduste ja nende turgude poole – seal on tulevik.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Ma suhtlen paljude nii Eesti kui ka maailma ärieliidi inimestega, kellest mitmed on minu head tuttavad. Jätan konkreetsed nimed välja toomata. Poliitikutest on aastaid minu eeskujuks olnud Margareth Thatcher.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2009”?
Tegijail juhtub ämbreid ja õnnestumisi. Mulle ei meeldi märke külge kleepida. Las sellega tegelevad need, kes arvavad, et see on vajalik.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Olen investeerinud haridusse ja headesse kontaktidesse nii kodu- kui välismaal. Eelkõige inimesse endasse, heasse haridusse, tervisesse. See loob eelduse ka materiaalseks heaoluks.

Vaata ka Kristiina Ojulandi kodulehte: http://www.kristiinaojuland.ee/

 

Kristiina Ojuland CV

Sünniaeg: 17.12.1966. Kohtla-Järve
Haridus: Tartu Ülikool, jurist 1990; Eesti Diplomaatide Kool, diplomaat 1992
Täiendkoolitus: Šveitsi Rahvusvaheliste Suhete Ülikooli Seminar 1992; Birminghami Ülikool 1992; Viini Diplomaatiline Akadeemia 1993
Karjäär: Riigikogu liige 1994 – …; EV välisminister 2002 – 2005; Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Eurointegratsiooni Instituudi direktor 1997-2001; Eesti Ringhäälingute Liidu tegevdirektor 1994-1996; Eesti alaline esindaja Euroopa Nõukogus 1993-1994; välisministeerium, I sekretär 1992-1994; justiitsministeerium, seaduseelnõude osakonna spetsialist 1990-1992
Ametipositsioonid Riigikogus: Riigikogu I aseesimees 2007-2009; Euroopa Liidu Asjade Komisjoni esimees 2005-2007; Eesti-Prantsusmaa sõprusgrupi juht 1995-2002, 2007-….
Ametipositsioonid Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees: ENPA Poliitikakomitee aseesimees 1999-2002 ja 2008 – …; LDR-i fraktsiooni esimees ENPA-s 1999-2002; Eesti delegatsiooni juht ENPAs 1996-2002.
Ametipositsioonid Euroopa Liberaaldemokraatlikus Reformiparteis: ELDR-i aseesimees 1998- 2002 ja 2007 – ….
Diplomaatilised saavutused: EV kandidaat Euroopa Nõukogu peasekretäri ametikohale 2004; liitumislepingute allkirjastamine Euroopa Liidu ja NATO-ga 2004; välisministrina läbirääkimiste delegatsiooni juht liitumisel Euroopa Liidu ja NATO-ga 2002-2004:
– EL läbirääkimiste käigus põlevkivienergia kasutamiseks vajalike tingimuste kokkuleppe saavutamine, et säiliks Eesti põlevkivienergia sektor.
– Maksupoliitika peatüki läbirääkimistel ettevõtte tulumaksuseaduse kaitsmine, mille tulemusel säilis olemasolev tulumaksusüsteem.
– NATOga liitumisläbirääkimistel Saksamaa välisministri, kui kõige suurema vastuseisja Eesti liitumisel NATOga, ümberveenmine.
Positsioonid Reformierakonnas: Reformierakonna esikandidaat Riigikogu valimistel Lääne-Virumaal 2007; Reformierakonna esikandidaat KOV valimistel Lasnamäel 2005; erakonna aseesimees 2003-2007; Reformierakonna juhatuse liige 1996 – …; Reformierakonna välissekretär 1995-2002.
Ühiskondlik tegevus: Kaitseliidu Alutaguse Maleva liige; NaiRe (Naiste Reformiklubi) asutajaliige; Tallinna- ja Harjumaa NaiRe juhatuse liige; Wesenbergi Klubi liige: Kaberneeme Klubi liige; Neeme naise Rannavalve Seltsi liige; BELA Fondi (Broader Euroepan Leadership Agenda Foundation) nõukogu liige; CEP-i (Center for Eureopan Perspective) nõukoja liige; Lääne-Viru Rakenduskõrgkooli nõukogu liige.
Autasud: Austria Vabariigi Teeneteordeni Suur Kuldne aumärk tähega 2007; Leedu Vabariigi Suurvürst Gediminase ordeni komandöririst 2004; Itaalia Vabariigi Teeneteordeni suurohvitseririst 2004; Maailma Majandusfoorum, Tulevikujuht (Global Leader for Tomorrow) 2003; Portugali Vabariigi Prints Dom Henrique Ordeni suurrist 2003; Riigivapi V klassi teenetemärk 2001; Prantsuse Auleegioni Ordeni komandöririst 2001.
Keeleoskus: Inglise, vene ja prantsuse keel.
Hobid: Kokakunst, lemmikloomad, tennis, suusatamine
Perekonnaseis: Vabaabielus