5.-10. oktoobrini tähistakse traditsiooniliselt vaimse tervise nädalat ja 10. oktoobril rahvusvahelist vaimse tervise päeva. Tallinnas toimub sel puhul Vaimse tervise mess ja kahel päeval avatakse Tallinna Vaimse Tervise Keskuse üksustes uksed kõigile huvilistele.

Rahvusvahelist vaimse tervise päeva 10. oktoobril tähistatakse Tallinnas alates aastast 1992, seega juba 17. korda.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on vaimse tervise nädala eesmärk panna inimesi rohkem mõtlema oma vaimsele tervisele. “Vaimse tervise nädala tähistamisega soovime aidata kaasa hea vaimse tervise propageerimisele ja teadlikkuse tõstmisele,” ütles Martinson. “Erilist tähelepanu tuleb pöörata esmahaigestunutele suunatud teenuste arendamisele, sest abi peab psüühilise probleemiga inimeseni jõudma õigel ajal. Haigestunud inimese ravi, rehabilitatsioon ja aktiivsesse ellu tagasi toomine on tunduvalt kulukam kui probleemi varajane märkamine ja ennetamine.”

Seoses vaimse tervise nädalaga korraldab Tallinna Vaimse Tervise Keskus traditsiooniliselt rida üritusi. “Seekord tutvustame laiemalt erinevaid vaimse tervise teenuseid. Meie asutus soovib tõsta olemasolevate teenuste kvaliteeti ja arendada uusi vaimse tervise teenuseid,” ütles Vaimse Tervise Keskuse juht Triin Vana.

Esmakordselt korraldab Vaimse Tervise Keskus Vaimse tervise messi, kus tutvustatakse põhjalikult asutuse teenuseid ja programme. Toimuvad töötoad “Aktiivne ja kaasatud klient” koostöös kogemusnõustajatega ja “Esmahaigestunutele suunatud teenused” koostöös Psühhiaatriakliiniku IX osakonnaga. Kuulata saab Helena Ehrenbuschi ettekannet “Kunstiteraapiad rehabilitatsiooniprotsessis: ruum hinge ja keha vahel.”

Vaimse tervise mess algab 7. oktoobril kell 11 Vaimse Tervise Keskuse koostööpartneri Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliiniku (Paldiski mnt 52) klubis. Vaimse tervise messile on oodatud koostööpartnerid, psühhiaatrid, sotsiaaltöötajad, perearstid ning vaimse tervise teenuse tarbijaid ja nende pereliikmeid.

MTÜ Merimetsa tugikeskus pakub messil müüa oma tooteid, võimalik on vaadata videokaadreid ja fotosid Tallinna Vaimse Keskuse tegemistest.

8. ja 9. oktoobril on kõigis Tallinna Vaimse Tervise Keskuse üksustes avatud uste päevad, kuhu oodatakse kõiki huvilisi.