OHMYGOSSIP — Söö mustikaid ja maasikaid vähemalt kolm korda nädalas! See vähendab südameinfarkti ohtu, näitab värske uurimus, mille viis läbi Harvard School of Public Health, vahendab Expressen.

Antotsüaniidid punastes ja sinistes marjades tugevdavad veresoonte seinu.

“Ka neil naistel, kes juba sõid piisavalt juur- ja puuvilju, vähenes südameinfarkti oht 32% kui nad hakkasid sööma mustikaid ja maasikaid,” ütleb toitumise professor Aedin Cassidy.

Uurimuses osales 93 600 ameeriklannat, kelle toitumisharjumusi jälgiti 18 aasta vältel. Uurimuse alguses olid kõik terved ja 25-42 aasta vanused. 405 neist said selle aja jooksul südameinfarkti.

“Uurimus näitas seda, mida me varem juba aimasime, et inimese organism suudab omastada kaitsvaid aineid, mida sisaldavad marjad. Marjades leidub maksimaalses koguses toitaineid ja kaitsvaid aineid, kuna taimed paljunevad marjade kaudu.”

Marjade kasulikkuse saladus peitub tõenäoliselt antotsüaniidides, mis on teatud liiki antioksüdandid, annavad marjadele nende punase või sinise värvi ja kuumutamisel ei hävi. Antotsüaniide leidub ka viinamarjades ja baklazhaanis.

Mustikasmuuti retsept kahele:

3 dl piima või jogurtit

1 dl mustikaid

1 banaan

Veidi pähkleid, mandleid või päevalilleseemneid.