Suur osa koolilõpetajatest on valitud riigieksamid sooritanud. Kolmapäeval toimuvale füüsikaeksamile on registreerunud 750 õpilast. Seejärel jääb vaid oodata SMS-e eksamitulemustega ja e-tunnistust. Milliseid eksameid pidasid abituriendid kõige raskemaks?

Tallinna saksa gümnaasiumi abiturient Liis Roben tegi sel kevadel kolm riigieksamit: kirjandi, matemaatika ja ajaloo. Juba varem on tal sooritatud geograafia ja saksa keele eksam. Valitutest kõige raskemaks peab Liis matemaatikaeksamit. „Paar tüdrukut hakkasid juba eksamiruumis nutma. Esimese osa viie ülesande lahendami­seks jäi kahest tunnist ilmselgelt vähe­seks, lõpuks polnud kellelgi enam aega midagi mustandisse kirjutada. Kui kirjandi ja ajalooeksami lõpetasid nii mõnedki poolteist tundi või tund varem, siis matemaatikas olid kõik viimase hetkeni klassis.”

Samas ei kahetse Liis oma eksamivalikut. „TTÜ majandusteaduskonda kandideerimiseks on üks valik võõrkeel või kirjand, teine matemaatika, geograafia või ajalugu. Mõtlesin, et võtan kõik eksamid, millega seal kandi­deerida saan, ja vaatan, mis paremini läheb. Kõige lihtsam tundus eelmise aasta geograafiaeksam. Aine oli minu jaoks huvitav, õpetaja hea ja eksam selline, kus saab palju ise loogiliselt välja mõelda.”

Kui Liis ei hakanud geograafia riigi­eksamit mõne võimaliku lisapunkti nimel uuesti tegema, siis Grete-Sti­na Tunger ja Barbara Kens Tallinna Mustamäe gümnaasiumist läksid teisi­päeval uut ja paremat tulemust püüdma. Veel sooritasid nad riigieksamid ühiskonnaõpetuses, inglise keeles, bioloogias ja eesti keeles. Grete hinnangul oli kõige raskem inglise keele eksam. „Ootasin palju paremat tulemust – olin õppinud hoopis teisi asju, kui küsiti. Teised eksamid olid suhteliselt lihtsad. Kirjandi puhul meeldis mulle, et teemad olid lahti kirjutatud.”

Ka Grete ja Barbara klassiõde Han­na Klaus peab kõige raskemaks inglise keele eksamit: „Matemaatika väga raske ei olnudki, kuigi mõne ülesande lahenduseni viisid erinevad teed, nii et poole pealt kippus kõik sassi mi­nema. Ühiskonnaõpetuse eksamil oli alguses pabin sees, aga ülesandeid lahendama asudes selgus, et need on enam-vähem samad, mis kont­roll­töödes. Matemaatika valisin, sest tahaksin minna ülikooli psühholoogiat õppima, ülejäänud eksamid põhiliselt selle järgi, mis gümnaasiumis hästi on läinud.”

Barbara soovib minna ülikooli õppi­ma mõnd loodusainet. „Minu esimene eelistus oleks geenitehnoloogia, kui aga valida mõni muu sama teaduskonna eriala, võib vaja minna ka geograafiaeksamit.”