“Peaksime märkama oma ümber rohkem positiivset ja väärtuslikku ning toetama seda, mitte keskenduma liigselt tühistele ja negatiivsetele asjadele,” räägib “Eestimaa uhkuse” žüriis osalenud endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee´le ning lisab, et meie seas on palju armsaid ja “tavalisi” Eesti inimesi, kes vääriksid kajastust ning kellest meedia tihti lihtsalt mööda läheb.

Ingrid Rüütel, mida põnevat meenutasite teie eelmisest aastast?
Erilisi põnevusi minu elus läinud aastal küll ei olnud, aga meeldejäävaid sündmusi oli ikka. Ja need olid seotud just minu töö ja tegevusega. Esinesin ettekannetega Kihnus tantsuseminaril, Manijal Eesti saarte naiste folklooripäevadel, Karksi-Nuias Mulgi Ülikoolis jm, osalesin patroonina ja žüriiliikmena juba traditsiooniks kujunenud noorteüritustel – Türil lastepeol „Regilaul uues kuues“ ja Moostes rahvamuusika töötluste festivalil. Viimasel olid korraldajad valinud sedapuhku kohustuslikuks looks Võrumaa ringmängulaulu, mille olin kunagi lindistanud oma vanaemalt. Valikutegijad ei teadnud algul, et esitaja oli minu vanaema, nii et see juhtus nii neile kui minule üllatusena. Tore oli kuulata oma vanaema laulu tema enda originaalesituses kui ka kõigi konkursil osalenud noorteansamblite töötluses.

Suurimaks isiklikuks kordaminekuks oli aga kindlasti minu uurimuse „Eesti uuema rahvalaulu kujunemine“ ilmumine, mida esitlesin real üritustel.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja selleks aastaks üldse?
Loodan välja anda rikkaliku fotomaterjaliga illustreeritud raamatu „Naised Kihnu kultuuris“ ja DVD-kogumiku oma Kihnu telefilmidest. Samuti peaks ilmuma minu koostatud artiklite kogumiku „Ida-Virumaa rahvakultuurist“ uus, täiendatud väljaanne. Selles on artikleid erinevatelt autoritelt – põhjalikud ülevaated kohalikust murdekeelest, rahvariietest, rahvajuttudest, -tantsudest, -lauludest jm-st. Loodetavasti saab lõpuks toimetatud ka koos Sille Kapperiga koostatud kogumik „Kihnu tantsud“. Millal valmib koostamisjärgus olev väljaanne minu omakogutud Saaremaa lauludest, on veel vara öelda. Lähiajal keskendungi peamiselt sellele, et tasuda oma auvõlga saaraste ees.

Osalesite “Eestimaa uhkuse” žüriis, mida sellest meenutaksite?
TV3- e “Eestimaa uhkuse” žüriis osalesin esimest korda. Tore on teada, et meil on nii palju tublisid inimesi, kellest 10 välja valida polnud sugugi kerge. Neid, keda oleks tahtnud esile tõsta, oli palju rohkem. Kuidas õnnestus saade, ei oska öelda, sest ma ise ei näinud seda, kuid autasustamise õhtu oli väga südamlik ja liigutav.

See on üldse väga tänuväärne ettevõtmine. Kui meedia keskendub tavaliselt rohkem skandaalidele, kuritegudele ja õnnetustele või siis glamuurile ja klatšile, siis selles saates võisime veenduda, kui suurepäraseid inimesi on Eestis, kellest meedia läheb tavaliselt lihtsalt mööda. Ma ei hakka siin nende lugusid ümber jutustama, kuid neist võiks kirjutada raamatuid ja teha filme. Nad vääriksid seda. Samas on nad tavalised Eesti inimesed.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Üldse peaksime märkama oma ümber rohkem positiivset ja väärtuslikku ning toetama seda, mitte keskenduma liigselt tühistele ja negatiivsetele asjadele. See oligi südamelt ära.

Head uut aastat, uusi häid mõtteid ja tublisid tegusid!