“Lootus sureb viimasena, nii loodan ka mina, et aasta 2013 tuleb eelmisest heldem. 2012. aasta oli raske, see oli kõige muu kõrval ka uute muljete ja kogemuste kogumise aasta, elutarkuse aasta,” räägib Anna-Maria Galojan Ohmygossip.ee’le.

Anna- Maria Galojan, käesolev aasta on peagi lõppemas, mida põnevat meenutate teie lõppevast aastast?
Lootus sureb viimasena, nii loodan ka mina, et aasta 2013 tuleb eelmisest heldem. 2012. aasta oli raske, see oli kõige muu kõrval ka uute muljete ja kogemuste kogumise aasta, elutarkuse aasta. Võib-olla sünnib nende muljete analüüsimisest, filtreerimisest ja mõtestamisest uus raamat või film? Võib juhtuda, et sünnivad mõlemad.

Teil juba ilmus raamat “Kuidas minult varastati miljon”. Millised on olnud vastukajad ja kuidas te ise jäite raamatuga rahule?

Olen saanud väga palju positiivset, toetavat vastukaja. See on olnud inimlik ja suur kallistus toetajate poolt. Loomulikult on olnud ka vastukäivaid arvamusi. Kui konstruktiivne kriitika on alati teretulnud, siis labased madalasisulised rünnakud nende poolt, kes raamatut pole isegi avanud mulle ei meeldi aga vastataksin järgmiselt: Minu jaoks on võrdselt olulised nii austatud inimeste kiitus kui ka ebaväärikate hukkamõist!

Kui rääkida väga objektiivsetest näitajatest iga raamatu puhul, siis see on olnud üle nelja nädalat Rahva raamatu poliitika ja ajaloo raamatute edetabelis esikohtades. Kui võrrelda näiteks seda T-H Ilvesest koostöös Eesti Ekspressiga ilmunud raamatuga, siis võime järeldada, et viimane on osutunud vähem huvitavamaks.

Lähiajal on ilmumas ka inglise keelne raamat, mis on suunatud just Euroopa lugejale (k.a. euroametnikele), kus ma seletan väga põhjalikult ka Eesti ajaloo iseärasusi, NSVL aega ja seda kuidas on Eestis taas võimule tulnud kommunistid. Inglise keelne raamat saab olema kättesaadav ka Eestis.

Samuti ilmub juba 2013. aasta kevadel minu sulest aastaraamat Energeetika poliitikast, kus muuhulgas keskendun ka Eesti teemadel nagu näiteks põlevkivi ja Eesti Energia küsimused, sh. üüratud investeeringud välisriikidesse nagu Jordaania, samas kui ei suudeta hoida elektrihinda tsiviliseeritud tasemel Eesti tarbija jaoks.

Kus ja kuidas teie veedate oma jõulupühad ja aastavahetuse?
Minu jaoks ideaalis on Jõulud kodus ja lähedastega. Tähistan alati Jõule Läänekalendri järgi pere ringis ja siis juba jaanuaris õigeusu jõule eelkõige kirikus. Kuna Jõulud on ju kristlik armastuspüha: “Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud…” (Jh 3, 16), soovin, et mind ümbritseksid mu kallimad inimesed. Paraku see on esimene aasta mu elus kui veedan Jõulud kodumaalt kaugel eksiilis, see pole lihtne.

Just jõulude ajal on oluline aknast paistev valgus. Ka see viitab kodusoojusele, pealegi on kristlikud jõulud hingevalguse pühad. jõulud on rõhutatult perekondlikud pühad. Nii mõnedki minu lähedased inimesed tulevad veetma pühi minuga. Usun, et see loobki kontrasti kodude üleva meeleolu, soojuse ja küünlasäraga. Jõulukuusk on juba kodus ja ehitud, kuna tänapäeva linnakodus tuletab kuusk meelde, et kusagil on veel puhas loodus ja osake sellest pühade ajal meiega.

Jõulud tulevad kodused. Ühel Jõulupäeval lähen lähedaste ja sõpradega appi supikööki. Olin väga tänulik, kui mul pakuti võimalust aidata ja toetada abivajajaid. Ükskõik kui raske meil ka poleks, peame alati meeles pidama, et on inimesi, kellel on veelgi keerulisem ja suutma abistava käe ulatada. Teisel või kolmandal Jõulupühal teeme heade Eesti sõprade koduhoovis Eesti-Läti-Leedu jõule, kus igaüks valmistab oma riigile omast toitu. Seega jõulude paiku pole sugugi Maarjamaa traditsioonid Udusel Albionil unarusse jäetud.

Uus Aasta tuleb meeleolukam ja sõprade seltsis ühes Londoni liikmetele mõeldud klubis – Pall Mall’il.

Millised on teie lemmiktoidud ja milline toit on aukohal jõulude ja aastavahetuse paiku?
Usun, et lihtsus toidu valmistamisel teeb toidud erakordselt maitsvaks ja kättesaadavaks. Jõuludeks ootan Eestist ikka verivorste ja piparkooke, võrdleme seda ka black pudding-uga, mis veidi maitseb nag verivorstidki. Samuti valmistame briti traditsioonide kohast kalkunit koos juurviljadega.

Uue aasta õhtustame klubis ja ma usaldan väga sealseid valikuid, ilmselt eelistan kalarooga.

Kindlasti lähen ka parki jalutama ning viljavihkude, linnutoidu, ja pähklitega sulelisi sõpru ja oravaid abistama, neilegi Jõulukingitust tegema.

Mida te ootate aastalt 2013?
Uue aasta soov soestub eeskätt kodumaaga. Minu soovid on lihtsad – uuelt aastalt ootan, et kõigil tööd ja leiba jaguks.
Minu ülim eesmärk – tõeline kojujõudmine, me kõik jõuame varem või hiljem koju. Tuleb vaid kannatlik olla ja andestada, ka neile, kes on oma sügavas ülbuses ja rumaluses kurjad ja pahatahtlikud. Üks ootus uuele aastale kordub aga teistest tihemini: et uus aasta eelmisest parem tuleks.

Mina oma poolt luban, et olen jätkuvalt valitsusele nii tõhusaks kriitikuks, et nad kas loobuvad oma ükskõiksest tuimast jutust “Eestis on kõik hästi ja kellele ei meeldi, lahkube kodumaalt” ning hakkavad tõsiselt tööle, mitte ei mängi aastaid tuttavad mängu, et kuningas on paljas, aga keegi ei tohi sellest rääkida, muidu karistatakse nagu mind. Siiralt loodan, et minu töö ja pingutuste tulemusena võiks vähemalt üks inimene Eestisse tagasi tulla. Mitte lahkuda nagu tuhanded praegu, kuna see on paljudele üks vähestest ellujäämise võimalustest.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Soovin kõigile Ohmyossip’i sõpradele ja lugejatele tublisti tarkust ja sisemist sära. Olge hoitud ja armastatud!