29. septembril kl 11–15 tänatakse Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (J. Kuperjanovi 9, Tartu) kõiki muuseumi abilisi – kirjasaatjaid ja teisi juubeliaasta kogumisvõistlusel osalenud inimesi nende panuse eest, mida nad oma lugudega meie rahvuskultuuri jäädvustamisel on andnud. Mihklipäeval tehakse kokkuvõtteid Eesti Rahva Muuseumi 100. sünnipäevale pühendatud kogumisaktsioonist „Kingi muuseumile päev oma elust“ ja teatmematerjali kogumise võistlusest ning avaldatakse uued teemad.

Kogumiskampaania  „Kingi muuseumile päev oma elust“ kutsus kõiki jäädvustama üht päeva oma elus, päevaks sai valitud muuseumi 100. sünnipäev  – 14. aprill 2009. Võistlusele laekus  410 tööd, neist enamik käsikirjas, ent on ka rohkesti fotosid, videoid, ajaveebe, dokumente ning koguni üks ese. Osalejate seas oli nii kultuuritegelasi kui poliitikuid, erinevate elukutsete esindajaid, aga ka väga palju koolilapsi. Vanim osalenutest oli 96-aastane vanaproua Võrust ning noorim 3-kuune laps, kelle päeva oli sõnas ja pildis jäädvustanud tema ema. Võistlusel lõi kaasa ka väliseestlasi, kellest Pariisis elavat on oodata ka kirjasaatjate päevale. Milline oli inimeste 14. aprill, see avaldatakse teisipäevasel üritusel.
 
Teatmematerjali kogumise võistluste korraldamisel on muuseumil pikaajaline traditsioon – esimesest võistlusest tehti kokkuvõtteid pool sajandit tagasi muuseumi 50. sünnipäeval ning järjepidevalt on neid korraldatud tänase päevani. Käesoleval võistlusel keskenduti kahele põhiteemale „Noorterõivastus nõukogude ajal“ ja „Kollektsioneerimine“ ning koguti andmeid turismist, uutest väliseestlastest ja kirjasaatjate poolt valitud teemadel. Kokku laekus võistlusele 168 võistlejalt 216 tööd. Noorterõivastuse teemalisi töid tuli kõige rohkem, täpsemalt 77;  41 tööd laekus kollektsioneerimise kohta ning kümmekond tööd uutest väliseestlastest ja turismist Nõukogude Eestisse. Sama populaarne oli vabateema, kus tuli 76 tööd. Kollektsioneerimise puhul kirjeldati erinevaid kogusid  (nukud, postkaardid-, margid, pastapliiatsid, nööbid, pudelid jpm). Vabateemalistest lugudest üks kirjeldab aga näiteks teenistust Nõukogude Armees.
 
Tulemused mõlemast kogumisvõistlusest annavad märku inimeste soovist kaasa aidata Eesti rahvuskultuuri jäädvustamisele, olles nii muuseumile suureks abiks.

Žürii annab mõlema kogumiskampaania tulemustest teada kirjasaatjate päeval.
 
Kirjasaatjate võrgustiku küsimuslehtedega saab tutvuda www.erm.ee/kirjasaatjad
“Kingi muuseumile päev oma elust” kampaania leht www.erm.ee/kingipaev