Hiljuti tähistasin abikaasa Johannaga viiendat pulma-aastapäeva. Tähtpäevad on kui verstapostid meie teel. Võtavad kokku möödunud tipphetked ja annavad võimaluse planeerida tulevasi. Arutelu jagatud kogemustest ja mõtisklused läbielatud õppetundide üle. Igapäevase koostöö kroon.

Kaks hinge kes elavad üksteisele antud lubaduse järgi: armastada, austada, usaldada ning mõista. Pole suuremat õnnistust, kui kaaslane, kellega ühte rada käia läbi elu kurvide ja käänakute. Kellega kasvada ühiste eesmärkide poole. Kellele toetuda, kui rada jalge all üles ei leia. Kellel hoida kätt, kui pimedus varjutab päeva. Kellega hüpata homsetesse seiklustesse, teades, et ükskõik kui ilusad või hirmsad need ka on – oled alati minuga.

ARMASTUS – kõik me teame mis see sõna tähendab. Laulud on enamuses inspireeritud armastusest. Filmide peategelased elavad selle tunde nimel. Ära leierdatud lääge sõna, mis ei pane sügavamalt mõtlema. Kuuleme seda sõna tihedamini, kui näeme seda tegudes. Ometi on just armastus see kõige võimsam ja edasiviivam jõud. Siiras ja puhas armastus on imeline nii andjale kui vastuvõtjale. Nii palju erinevaid vorme ja võimalusi praktiseerimiseks. Lisades oma igapäeva ellu järjest enam ja enam, … leides armastuses elu mõtte. Abikaasa, elukaaslane, ema, isa, poeg, tütar, õde, vend, sugulased, sõbrad, tuttavad, loomad, loodus – nimekiri on pikk ja võimalusi nii palju kust alustada. Tehes igapäevaselt heategusid, olgu need suured või väikesed. Ülim tunne kui oled saanud kedagi aidata. Igaühe meie elu puudutab nii paljude teiste elusid. Nii vähe on tegelikult vaja. Hoolivad ja julgustavad sõnad on tasuta! Naeratus ja kallistus ei maksa midagi! Uskudes kellessegi, kes seda parasjagu vajab on hindamatu! Miks tuleb hädaldamine ja rahulolematus kiiremini üle huulte, kui lahked sõnad ja tänutunne? Alusta iseendast. Tule välja oma mugavast vaatenurgast. Kuniks me ei suuda vaadata situatsioone erinevatest vaatenurkadest oleme piiratud. Vaidlused on kiired tekkima ja seistes silm silma vastu jääb kogu maailm pimedaks. Märka enda ümber inimesi, sest alati leidub keegi, kes just Sinu abi või tähelepanu vajab. Ära keela endale võimalust areneda ja anda endast parim iga päev.

Armastada ja olla armastatud.

Armastus ei ole ime – ta on kõikjal, meie sees ning meie ümber. Kahjuks on ta siiski paljude elus defitsiit. Erinevatel põhjustel inimesed ehitavad enda ümber seinu, müüre ja valle. Eraldades ennast teistest, ehitame kindluse, kuhu on võimatu sisse tungida, ent aja möödudes ei leia enam ise ka valjapääsu üles. Üksildus on tagajärg ning kõrge hind mida maksta. Oleme kõik omavahel seotud. Ära eralda ennast tervikust, sest üksi on kõik palju hirmsam ja vaevanõudvam. Märka oma ego ja lase tal kisada kuni ta lõpuks ära väsib. Vaikselt hakkad vahet tegema Sinu enda ja ego häälel.

Eluga kaasneb ka vastutus. Alati ei saa valida lühemat teed või sulgeda silmi, kui parajasti endale nii mugavam on.  Igäpaeva töö ja toimetused võtavad suurema osa meie ajast. Vara üles, hilja voodi, maksa arved, jookse poodi. Lippad nagu orav rattas ja kui vaba hetk kätte jõuab, tahad vaid ennast välja lülitada. Peatu ja küsi MIKS sa seda teed? Ära ela oma elu inimesi, olukordi ja aega iseenesest mõistetavalt ära võttes. Sulle ei kuulu tegelikult mitte midagi. See kõik on illusion. Me tulime siia tühjade kätega ja nii me siit ka lahkume. Kuula oma südame häält ja usu oma võimetesse. Sina oled maailma ime. Asendamatu, ainulaadne ja võrratu olend, saadetud siia kindla eesmärgiga. Elu on täis valikuid. Ava oma silmad ja märka neid. Ava oma süda ja tee oma valikud väärikalt. Anna maailmale tagasi endast parim.

Avafoto: Reily Perez-Nõmm (MAAR/Erakogu)

 

Save