“Nii poliitiku kui ka ettevõtja maine on Eestis üsna madal, kuid ettevõtja elu on siiski mõnevõrra lihtsam. Kui mõni minu hea sõber peaks täna nende kahe karjääri vahel valima, siis ettevõtja karjäär oleks minu kindel soovitus. Samas pean ka mainima, et Riigikogus läks mul paremini kui ma eeldasin – pooleteist aastaga õnnestus ellu viia mitu olulist initsiatiivi IT-valdkonnas,” räägib Andrei Korobeinik Ohmygossip.ee’le.

Andrei Korobeinik, kas ja kuidas puhkasite, mida põnevat meenutaksite ammu möödunud suvest?
Suvi möödus töiselt, seekord ei ole suurt midagi põnevat meenutada. Oli vist esimene kord sel sajandil, kus ma suvel puhkusele ei jõudnud – aga vaba aega üritasin veeta Pärnu kodus. Ilm ei olnud kahjuks eriti hea.

Te olete Reformierakonna liige, öelge palun miks viimasel ajal on olnud teie erakonna ümber nii palju kära seoses erinevate skandaalidega. Ehk räägite täpsemalt sellest?
Reformierakonnal on olnud kindlasti ka lihtsamad ajad. Peale Silveri artikli ilmumist pool aastat tagasi suurenes meedia tähelepanu Reformierakonna vastu ja lisaks oleme ka mitu viga teinud, nii PR-valdkonnas kui ka sisulisi.

Skandaal on tekkinud ka mingi filmi tõttu. Mis film see oli ja mis otstarbel see tehti ning kui palju ja kelle raha selle tegemiseks kulutati-
raisati?

Kui rääkida nö “minu filmist”, siis ma kahjuks ei olnud taustaga kursis. Sain ettepaneku tutvustada Eestit IT-riigina ja tegin siis kaks intervjuud – IT-Demokeskusega ning mobiilmängude firmaga Creative Mobile, mis on üks selle valdkonna tipptegijatest maailmas. Ajakirjandusest sain hiljem teada, et suur osa nendest filmidest oli tehtud Reformierakonna poliitikutega, meeldiv uudis see kindlasti ei olnud. Sain aru, et filmi maksumus on ca 4 tuhat eurot.

Kuidas olete rahul Reformierakonna poliitikaga? Kas peale skandaale on olnud mõttes ka erakonda vahetada?

Erakonna valikul lähtusin loomulikult poliitilisest agendast ja Reformierakonna poliitika pole nende kahe aastaga muutunud. Liberaalne majandus võimaldas Eestil kriisi edukalt läbi elada (võrreldes naabritega) ja täna oleme Euroopas üsna hea positsioonis. Viimase kümne aastaga on Eestis hinnad tõusnud 43%, palgad 213% ja pensionid 261% – kuid vaatamata sellele on veel pikk tee minna, Euroopa Liidu keskmisele jääme pea poolteist korda alla. Ka ei saa ma midagi halba öelda erakonna poolt tehtud poliitiliste otsuste kohta, vastupidi – küll aga oleme teinud palju muid vigu.

Kuidas te kommenteeriksite Silver Meikariga seonduvat, kas ta toimis õigesti või mitte?
Silver leidis, et erakonna rahastamine ei olnud puhas ja otsustas sellest rääkida – oleks võinud ehk veidi varem seda teha, aga kindlasti on parem hilja kui mitte kunagi. Tal oli kolm valikut – rääkida erakonnaga, minna prokuratuuri või minna meediasse. Minu arvates valis ta nendest kolmest kõige kehvema. Kuid see, et ta otsustas sõna võtta on kahtlemata positiivne. Tulemuseks on muutused erakondade rahastamises – eelmisel nädalal esitasime Riigikogu põhiseaduskomisjoni poolt ettepanekuid, mille järgi piiratakse sularahaannetusi erakondadele, väheneb erakondade rahastamine riigieelarvest, seatakse piir valmimiskampaania kuludele jne.

Mida te arvate sellest, et järgmisel aastal tõusevad taas Riigikogu liikmete palgad, aga samas ei leita rahasid alampalga ja näiteks toimetulekutoetuse tõstmiseks?
Milline peab Riigikogu liige palk olema, sõltub eesmärkidest – milliseks tahame me parlamendi koosseisu näha. Täna teenivad näiteks Eesti arstid keskmiselt ca 2000 eurot, Riigikogu liikme palk on ca 3400 eurot – kui arstid teeniksid Riigikogu liikmetest rohkem, ei oleks neid suure tõenäosusega Riigikogus. Riigikogu liikme palgad on seotud Eesti keskmise palgaga ja kui keskmine palk tõuseb, tõuseb sama protsendi võrra ka Riigikogu liikme palk. Riigikogu liikme tasu võiks olla ka näiteks miinimumpalgaga võrdne – usun, et sellisel juhul enamus tänastest saadikutest ei läheks Riigikokku, kuid ka siis oleksid meil ilmselt 101 inimest koos. Küsimus on vaid selles, milline koosseis sobiks meie riigile rohkem.

Te olete nii poliitik kui ettevõtja, kumb töö teile rohkem südamelähedane on ja miks?
Nii poliitiku kui ka ettevõtja maine on Eestis üsna madal, kuid ettevõtja elu on siiski mõnevõrra lihtsam. Kui mõni minu hea sõber peaks täna nende kahe karjääri vahel valima, siis ettevõtja karjäär oleks minu kindel soovitus. Samas pean ka mainima, et Riigikogus läks mul paremini kui ma eeldasin – pooleteist aastaga õnnestus ellu viia mitu olulist initsiatiivi IT-valdkonnas. Mitte et see ühiskonnale suurt huvi pakub, aga endal vähemalt hea meel.

Millised on teie ambitsioonid? Kas teist võiks saada tulevikus näiteks peaminister või Eesti Vabariigi president?

Täna ei ole mul kindlasti sellist ambitsiooni. Poliitikas jäämine sõltub sellest, kas ma jään enda Riigikogus tehtud tööga rahule või mitte.

Millised plaanid on teil jõuludeks ja aastavahetuseks?

Loodan aasta lõpu perekonnaga veeta.