OHMYGOSSIP – “Eestlased on maailma üks kõige enam masenduses olevaid rahvaid, seda näitab meile enesetappude hulk elanike arvu kohta. Uuringud on näidanud, et pole kerge aimata, millised lapsed ja noored kuuluvad enesetapu riskigruppi. Ligi pooltel neist, kes endalt enne kuueteistkümnendat eluaastat elu võtavad, ei ole psühhiaatrilist haigust diagnoositud. Mitmed enesetapud võivad vanemate, sõprade ning õdede-vendade jaoks tulla kui välk selgest taevast,” seisab Haridus- ja Tadusministeeriumi kodulehel.

Stress on üks kohutav asi. Kui abi ei oska küsida, võib mõtlemata teha midagi, mida hiljem kahetseda pole võimalik. Otsustasin oma loo teile rääkida, peale seda kui nägin Amanda Todd´i lugu ja kuidas see lõppes! Maailmas on hetkel palju noori, kes selle peale mõelnud on või mõtlevad. Tahaksin vaid, et Sina, kes Sa seda loed ja tunned vajadust maailmast kaduda , loeksid mida mul on SULLE ütelda!

Ema kaotus, venna enesetapp, vaesus, nõrkus, abitus, üksindus, valu — olin 16, kuid olin valmis enda elu siin ilmas lõpetama. Minu sees oli VALUS tühjus. Selge peaga mõelda ei suutnud ja tol ajal abi küsida ma ei osanud, kartsin ehk, et  mind veel rohkem maha tehtaks. Häbenesin ja teadsin, et ainus viis on lihtsalt kaduda. Olin teiste silmis tugev, kuid olgem ausad, depressioon murrab ka tugeva mehe.

Minu jaoks ei olnud enam absoluutselt tähtust mida ja kas sõin või jõin. Mida rohkem ma aega üksi veetsin, seda rohkem mul saatanale elu kinkimise isu oli. Kujutasin ette, kuidas ma suren, milline ma olen ja kes mind leiab. Olin kindel, et keegi ei nutaks, keegi ei igatseks. Tundsin ennast tühja prahina. Mul oli märkmik, kuhu kirjutasin isegi hüvastijätu kirju. Igale inimesele, kes mu elus veel olid… Kõigle ükshaaval. Praegu selle peale mõeldes ajab see ihukarvad püsti, ma olin täiesti valmis seda tegema…! Issand — mind enam ei oleks? Ma ei taha teile rääkima hakata, kuidas ja mida ma teha tahtsin, ja miks ma ümber mõtlesin, või kes mind ümber mõtlema pani, sest sellega on seotud inimene, keda ma oma elus eales ei kustutaks. Ma ei saa teda ju ometi siia blogisse panna. Ta kindlasti ei sooviks seda. Olgu ta mu elu kangelane igaveseks. Teadmata, mida ma teha tahtsin, muutis ta mu elu. Olen selle üle rohkem kui õnnelik, sest elu on elamist väärt! Olgugi, et ka mina olen stressis, muredes ja tervisega hädas — armastan ma nüüd oma elu!

Küll aga tahaksin teile rääkida, üle elada ka kõige suurem valu! Olen kindel, et pikka joru keegi lugema hakata ei taha, seega proovin seda teha lühidalt…

*On väga suur võimalus, et Su elu muutub paremuse poole. (Praegu Sa seda ei usu… Nagu mina tol ajal…. Elu mida ma kunagi ei tahtnud, on muutunud eluks mida ma praegu kaodata ei tahaks). Võta enda jaoks AEGA, anna endale päev/nädal või kasvõi kuu. See võib olla vaid hetkeline emotsioon, mis homseks kadunud on. Palun anna endale veel ÜKS VÕIMALUS!

*Tean, et seda on kerge ütelda, aga räägi oma murest/muredest. Kellegagi rääkimine on kõige tõhusam viis valu ära saatmiseks. ON inimesi, kes võivad Su probleemile reageerida vihaga, kuid tea, et see reaktsioon tuleb vaid hirmust Sind kaotada. Mõtle, kuidas Su kallid selle kõik üle elaksid, kui Sind enam ei oleks. Valu, mis Sinus praegu on, läheb edasi Sinu lähedastele. Mõtle ka neile!

*Kaalu oma probleemid läbi? Kas need on Sinu elu väärt? Maksaksid NII suurt hinda, kui saaksid sirge seljaga neile vastu minna? Usun, et maailmas ei ole nii suurt probleemi, mida ei saaks lahendada. Miks arvame, et see on lõpp ja pääsemine? Ehk see on alles kannatuste algus?

*Maailm on üks kole koht. Inimesed räägivad, kiusavad, peksavad. Õelaid inimesi on palju…  kas Sinu elus on vaid sellised inimesed? Ei usu! Ava oma silmad ja leia enda ümber positiivseid inimesi. Kõik ei ole ühe piitsaga löödud. Maailmas eksisteerib veel palju häid inimesi, kes kohe kindlasti suudavad Su elu muuta. Anna endale veel üks võimalus ja oota, kuni saatus nad Sinuni toob!

*Proovi teha head! Teistele kinkimine, andmine, abistamine aitab kõige rohkem sind ennast! Mine tegele varjupaigas loomadega, või kingi oma riideid lastekodusse. Mis veel parem — tegele vanade inimestega. Neil on alati rääkida ilusaid seikasid oma elust, mis Sinul veel ees on. Tekita endale uusi unistusi, milleni pürgida! Ära lase enesehaletsusel endast võitu saada, ära põgene. Ära anna võitu neile, kes seda ehk ootavad! Aja selg sirgu, tee üks totaalne muutumine nii välimiselt kui sisemiselt. Leia omale hobisid, mine või  karatetrenni, loe raamatuid.  Üleöö ei muutu kindlasti midagi, aga millalgi kindlasti!

*Proovi mitte tõrjuda inimesi, kes on Su elus. Saatuse tahtel võib olla just üks neist, kes SU elu igaveseks muudab.

*ÄRA uputa muresid alkoholi, sest see kurivaim on üks nendest pahadest, kes Sind veel rohkem lolluste poole lükkab.

Oeh… ma võiksingi jätkata, sest täpselt nii palju kui on probleeme, on ka võimalusi nendest välja tulla. Enesetapp ei ole lahendus! Iga inimene on omamoodi ilus ja on väärt siin suures maailmas ära elama. Kõigil meil on siin kindel aeg määratud. Ära lõpeta seda ise, vaata ja oota mida maailmal Sinu jaoks ees on. Nii palju põhjuseid on, miks peaks edasi elama. Kindlasti üks on ka Sinu jaoks… !!!

Kindlasti nii mõnigi nüüd küsib, aga kellele ma helistan, kellega ma räägin, kui on raske? Kui soovid minuga rääkida, olen ma olemas esialgu meilitsi – kristiina@ohmygossip.nordenbladet.ee

Kui aga tunned, et vajad profesionaalset abi :

Eluliin
tel 6558 088 eesti keeles (E–P kl 19–7)
tel 6555 688 vene keeles (E–P kl 19–7)
www.eluliin.ee

Usaldustelefon
tel 126 eesti keeles (E–P 17–03)
tel 127 vene keeles (E–P 19–23)
www.usaldus.ee

Ohvriabi 
Ohvriabi 6733 854 (E 13–18, K–N 10–14)
Ohvritelefon 6585 087 (E–R 10–14, muul ajal automaatvastaja)
www.ohvriabi.ee

Online-nõustamiskeskus

www.lahendus.net
Vastavad TÜ ja TLÜ psühholoogiatudengid

6314 300 Psühholoogiline kriisinõustamine E-R kell 9.00-20.00, L kell 10.00-20.00 nõustavad psühholoogid, kell 20.00-7.00 MTÜ Eluliin vabatahtlikud abistajad http://www.rehabilitatsioon.invainfo.ee/index.php?1,79,2,2138

PS! Kui aga näed kedagi kes vajab abi, arvad,et ta võib endale liiga teha -Palun proovi teda aidata. Mõtle ka sellele , et Sinu öeldud sõnad võivad muuta kellegi päeva.

ARMASTA JA AITA ARMASTADA – elu on seda väärt!