Hans H. Luik on mees, kes 20 aastat tagasi muutis pöördumatult kogu Eesti ajakirjandust. Ööl vastu 22. septembrit 1989 jõudis Olümpia hotelli numbrituppa nr 1207 trükimärg patakas Eesti esimest sõltumatut ajalehte. Hotellituba oli rohkem kui kuu aega olnud ajalehetoimetus, kus kõike tehti teistmoodi kui viissada meetrit eemal asuvas ajakirjandusmajas, kus partei- ja riigilehed endiselt tinalaos neljaleheküljeliste ja kolmekopikalistena ilmusid, kirjutab ajakiri Naised.

 

“Ma olen iga aasta elanud kolme eest,” ütleb Hans H. Luik. Ja tunnistab: “Saan peagi 50. Katsetuste aega, ütleme ausalt, hakkab nappima.”

Kui paluda Hansul meenutada 1989. aasta septembrit, meenub talle uue loomise emotsioon – “õnnelik ja ablas tõeotsimine”. “Miks just minul sedavõrd õnne pidi olema, ma ei teagi,” mõtiskleb tänase Eesti äriedetabeli koht nr 19. “Olen ma seda väärt? Igatahes kogusin enda ümber just need õiged inimesed ja Ekspressi toimetus siirdus tõeotsinguile.”

Ühtegi naist peale sekretär Erika Ekspressi esimese toimetuse hingekirjas polnud. “Seevastu Ekspressi teine toimetus, mille panin 1991. aastal kokku pärast esimese toimetuse minema marssimist, koosnes peamiselt naistest: Marianne Mikko, Marica Lillemets, Tiina Jõgeda, Epp Alatalu, Margot Visnap – tänud ja musid teile, tüdrukud!”