Kui näitleja Mait Malmsten koliks välismaale elama, eelistaks ta Kanadat, sest see riik tundub talle veidralt rahulik ja ilus. Mait Malmsten on hõivatud mees, kellel palju puhata ei lasta. Aprillis “Kelgukoerte” võtetel ütles Mait, et kavatseb suvel aja maha võtta ja elukaaslasega Hispaaniasse sõita.

Mait ja tema laste ema Harriet Toompere saavad harva koos reisil käia, sest puhkepäevi on raske kokku sobitada. “Ühel on vaba, teisel mitte,” põhjendab Malmsten. “Ma ei saa võtta lambist palgata puhkust, pean oma reisid vähemalt pool aastat ette teatama. Teater on meeskonnatöö ja ma jätaksin teatri mõneks ajaks seisma, kui lihtsalt ära läheksin.”
   
“Harriet käis jaanuaris Goas, mina olin kodus, hoidsin lapsi ja käisin tööl. Teinekord on vastupidi,” jätkab Mait. Malmstenite peres pole erilisi reisitraditsioone, kuid vähemalt korra aastas peaks Maidu sõnul kuskil ikka käima. “Tuulutamine on ju mõnus, tagasi tulles on hea olla.” Siiani on see põhimõte toiminud ja mõni reis, kas või kuskile lähedale, on ikka õnnestunud.

Suvel käisid Mait ja Harriet koos Hispaanias Barcelonas. “Läksime vaatama seda linna ja inimesi, kes seal elavad. Käisime ka teatris ja kontsertidel,” räägib Mait, kes sai kinnitust, et Barcelona hiilgab oma arhitektuuriga. “Näiteks kuulus Gaudi. See linn on vapustav, sa võid end seal ribadeks jalutada, kogu aeg on põnevad ja eriilmelised majad, kitsad tänavad, palju rõdusid ja lilli.”

New Yorgi kohta öeldakse, et see on linn, mis kunagi ei maga. “New York pole maailmas ainus linn, mille kohta võib nii öelda. Neid on veel ja Barcelona kuulub kahtlemata nende sekka,” on Mait veendunud. “See on ammendamatu linn, seal võib ilmselt pikalt lustida. New Yorgis on võimalik istuda niisama kõrtsis ja inimesi vaadata, sest neid on seal ikka igasuguseid. Ma ei kujuta ette, mida peaks inimene tegema, et keegi talle New Yorgis järele vaataks. Seal on kõik igasuguste ebatavalisuste ja anomaaliatega harjunud.” Maidu sõnul võib New Yorgi tänavaelu vaatama jäädagi, sest see jookseb nagu film.  Mängufilme vaatab mees pärast suurlinnas käimist teise pilguga. “Äratundmisrõõmu ikka on. New Yorgis on ju nii ropult palju filmitud,” tõdeb Mait. Ameerikasse läheks mees ka tagasi, näiteks Chicagosse ja Los Angelesse.

Mait on mõelnud ka välismaale kolimisele. “Ega see pole ju välistatud, kõik võib juhtuda,” mainib ta. “Lapsepõlves unistasin pidevalt Kanadast. See tundub siiani veidralt rahulik ja ilus maa, aga eks neid kohti on ka Euroopas. Näiteks mõni Hispaania kaluriküla.”  Näitleja ei kujutaks enda elu ette idas, näiteks Mongoolia väljadel. “Seal on pikamalt elamiseks liiga võõras kultuur,” leiab ta põhjuse. “Reisida sinna ja seda riiki vaadata, absoluutselt jah. Polegi kohta, mida ei võiks vaadata!”

 

Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirjast Nädal