25. septembril kell 12 avavad linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Kaia Jäppinen Kadriorus pidulikult lastemuuseumi Miia-Milla-Manda (Koidula 21a).

Tegemist on Tallinna Linnamuuseumi uue filiaaliga, mis loodud lastele vanuses 3 – 11 aastat, lapsed on oodatud avatavasse muuseumisse koos vanemate ja vanavanematega. Muuseum Miia-Milla-Manda on teemamuuseum, mille ekspositsioon on mänguline, võimaldades lastel teadmisi omandada vahetu kogemuse ja emotsiooni kaudu. Teemamuuseumile omaselt hakkavad teemad ja ekspositsioon muuseumis vahetuma.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul pakub avatav lastemuuseum põnevat tegevust ja avastamisrõõmu igale mudilasele ja ka lastevanematele. “On ju ka vanemad ise kunagi lapsed olnud ja kindlasti on tore oma lapsepõlverõõme meelde tuletada. Muuseumi ekspositsioon loob inspireeriva keskkonna, arendamaks lastes elutervete väärtushinnangute, sotsiaalsete oskuste ja kultuurihuvi kujunemist. Uudne ja põnev on see, et lapsed saavad ekspositsioonis esemetega mängida ja pea kõike oma käega katsuda,” märkis Jäppinen.

Ebatraditsiooniline ja lastepärane nimi leiti muuseumile 1930-ndate lõpul “Looduse” sarjas ilmunud lasteraamatust. Tallinna Linnamuuseumi direktori Maruta Varraku sõnul otsiti sobivat nime kaua. “Tahtsime, et see poleks päris tavaline nimi. Raamatus on väike Miia-Milla-Manda uudishimulik, leidlik ja sõbralik tegelane, just nagu meie uue muuseumi külalisedki. Samas kannab see nimi endas ka muuseumihoonele omast ajastuhõngu,” ütles Varrak.

Omanäolise arhitektuuriga ühekordne lahtise sammaskäiguga hoone valmis 1937.aastal Kadrioru Lastepargi peapaviljoniks. Nõukogude ajal tegutsesid hoones spordikool ja raamatukogu. 2003. aastal võeti miljöö-ja arhitektuuriväärtusega hoone muinsuskaitse alla. 2007. aastal alustati Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti toetusel hoone renoveerimist. Sisekujunduse tegi muuseumile Maile Grünberg.

Muuseum Miia-Milla-Manda hakkab lahti olema iga päev, välja arvatud esmaspäeval. Kella 10 – 12 on plaanis ettetellimisel pakkuda temaatilisi muuseumitunde kooliklassidele ja lasteaiarühmadele. Kella 12 -18 on muuseumiekspositsioon avatud kõigile külastajatele.