“Kui meie Morelli matusebüroost mulle pakkumine esitati, küsisin vastu, kuidas rahvas reageerib, kuna seda mütsiga tegelast on ju harjutud hoopis teises rollis nägema? Vastati, et selles osas on asja uuritud ja leitud, et kui mütsi peas pole, pole probleemi. Teisalt oli minu vanaisa kiriku vöörmünder, vanaonu köster ja mu isa samuti ilmalik matja. Ise eelistaksin ilmaliku matja nimetuse asemel kalmul kõnelejat. Võib ju küsida, miks ma seda teen? Tundsin juba ammu vajadust mõtiskleda valjusti ajaliku ja ajatu teemadel,” räägib Jaanus Kõrv Gossip.ee’le, et lisaks harilikele tööülesannetele võib teda nüüd ka sootuks teises ametis näha.

Jaanus Kõrv, mida põnevat on teil sel suvel juba tehtud ja mida vahvat veel teha plaanite?
Et suvekuud on juuni, juuli, august, siis jagus sellele perioodile päris palju ülesastumisi-esinemisi: pulmi, laatade juhtimist, juubelite läbiviimist, huumoriõhtuid. Ning kui pühapäevane Reporter+ ka arvesse võtta, annab see kolme kuu üle 50 avalikku esinemist ja sinna hulka ka… ilmalikku matust.

Kui meie Morelli matusebüroost mulle pakkumine esitati, küsisin vastu, kuidas rahvas reageerib, kuna seda mütsiga tegelast on ju harjutud hoopis teises rollis nägema? Vastati, et selles osas on asja uuritud ja leitud, et kui mütsi peas pole, pole probleemi. Teisalt oli minu vanaisa kiriku vöörmünder, vanaonu köster ja mu isa samuti ilmalik matja. Ise eelistaksin ilmaliku matja nimetuse asemel kalmul kõnelejat. Võib ju küsida, miks ma seda teen? Tundsin juba ammu vajadust mõtiskleda valjusti ajaliku ja ajatu teemadel.

Juuni alguses ilmusid ka „Küla Karla värsivihud”, kus 76-l leheküljel luulet ja paarkümmend hiiukeelsetki nende hulgas. Sügisel plaanin välja anda uue plaadi, aga ma ei tea veel, kas see peaks olema järg esimesele Küla Karla plaadile või tulevad hoopis paroodiad.

Kas Küla Karla ka plaanib kusagil rahvast lõbustada, kus teid lähemal ajal näha saab?
Kuna suvetrall on läbi saamas, siis järgmine suurem ülesastumine viib Küla Karla 8. septembril Karksi-Nuia meefestivali juhtima. Paar esinemist peale selle on septembrikuus juba kirjas ja eks neid koguneb veel. Kõige kaugem kuupäev, mis 4. agustil lukku sai pandud, ulatub järgmise aasta 22. juunisse.

Mida arvate “Teeme ära” talgutest ja kas olete ka ise osalenud?

See on igati kiiduväärt ettevõtmine! Kahjuks pole ma kunagi saanud osaleda, ikka on kusagil mõni ülesastumine vahele astunud. Aga sellele aktsioonile olen ehk omal kombel kaasa aidanud – ma ei loobi kunagi midagi autoaknast välja ega toimeta ka kodus värvipütte ja autorehve metsa alla.

Teisalt teeb kurvaks, et igal aastal me korjame üha rohkem teeääri ja metsatukki puhtaks ja igal aastal hakkame justkui otsast peale, sest üks osa meie kalleist maarjamaalastest lagastab, teine osa koristab ja karta on, et tööd jätkub mõlemale poolele igaveseks.
 
Milline on olnud selle suve kõige lõbusam ja naljakam seik?
Ehk omamoodi lõbus oli terve 4. august, kui Kärdlas taas kohvikute päeva peeti. Sel aastal otsustasin oma maja ees ja tänava peal ka esimest korda Küla Karla kohviku teha. Luba selleks anti ja nii ma siis uhkelt koos vihmavarjuga, mis kohvikute päeva sümbol, Keskväljakul toimunud avamiselt kodu poole kiirustasin. Plaanis oli mul mitmeid tegevusi rahvale pakkuda, naised-lapsed leti taga kooke ja ampsusid pakkumas-müümas. Plaanid läksid aga kohe uppi, jõudsin kolme tunniga vaid kaks sigaretti lõpuni tõmmata, ei aidanud ka tuppa põgenemine, sest peatselt hüüti – Jaanus, sind tahetakse! Kohvikust käis läbi umbes 1200 inimest ja mina olin nagu peibutuspart. Omamoodi oli see üsna lõbus.

Naljakaid seiku on kindlasti palju, kuid mulle meeldis Harju-Ristil pulma läbi viies ühe mehe esitatud küsimus, millele ta ise vastas, kuna mina ei teadnud. Miks peab mehel õllekõht olema? Aga selleks, et kui väikemees tööta jääb on tal vähemasti peavari olemas. Üsna hiiu nalja moodi…
 
Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Ma arvan, et meil pole vaja karta maiade maailmalõpu kuulutamist, ei jäämägede sulamist ega prügi sisse uppumist – me oleme vabatahtlikult kuulutanud raha oma ainuvalitsejaks ja aitame kõikide hullustega, mis sellega kaasnevad, punuda võidurõõmsalt köit oma kaela ümber. Mida vaesemaks jääb rahvas, seda vaesemaks jääb ka võim, sest ei ühel ega teisel ole varsti teineteisega asja. Ilmselt on õigus Igor Mangil ja me näeme kapitalismi kui ühiskondliku formatsiooni kokkuvarisemist. Võib-olla see ongi see ennustatud ülemaailmne katastroof, kuid miski peab saama uue arengu algeks ja viima meid rahatähtede ülimuslikkuse tunnistamiselt tõeliste tähtede tunnustamisele. Nüüd sai küll mitmetähenduslik ja veidi kõlavgi, aga nii ma mõtlen…

Loete pühapäeviti “Reporteris” horoskoopi. Millised on olnud vastukajad ja kui palju tagasisidet üldse tuleb televaataja poolt?

„Reporteris” läheb neljas aasta ja vastukajasid saan igalt esinemiselt, ükskõik siis, missuguses Eestimaa nurgas ma parajasjagu olen ning siiani on need vaid positiivsed olnud. Kui paroodiad peale tulid, küsiti – kuhu Karla kadunud on? Veel küsitakse ka ennustamist nö siin ja praegu ning eks siis tule midagi kokku nuputada. Tihti uuritakse, kes need tekstid teeb ja kui vastan, et pole ma nende kirjutamise juures peale enda kedagi näinud, siis ollakse isegi veidi üllatunud.