Riigikogu rahanduskomisjoni istungil hääletasid opositsioonipoliitikud Keskerakonna ettepanekul negatiivse lisaeelarve eelnõusse sisse vanemahüvitise ülempiiri alandamise 30 000 kroonilt 15 000 kroonile.

Rahanduskomisjoni esimees reformierakondlane Taavi Rõivas ütles, et tema parteikaaslased Peep Aru ja Keit Pentus nind samuti vähemusvalitsusse kuuluva Isamaa ja Res Publica (IRL) liikmed Mart Laar ja Margus Tsahkna olid komisjoni istungil vanemahüvitise ülempiiri alandamise vastu, kuid opositsioonipoliitikud jäid hääletusel ühe häälega peale, vahendab Postimehe vanemtoimetaja Urmas Seaver.

Vanemahüvitise alandamise poolt olid keskerakondlased Kadri Simson, Helle Kalda ja Inara Luigas, rahvaliitlane Tarmo Mänd, sots Eiki Nestor ning roheline Toomas Trapido. Opositsioon tahab vanemahüvitise ülempiiri poole väiksemaks lõigata.

Rõivase sõnul väitsid keskerakondlased, et vanemahüvitise alandamine annaks riigile 250 miljonit krooni lisatulu, kuid rahanduskomisjoni esimehe hinnangul on see number ebareaalne. Ta pakkus, et tegelik kokkuhoid võib olla viis korda väiksem. Rõivas lootis siiski, et kui rahandusministeerium tuleb välja täpsete numbritega, mis on tema kinnitusel Keskerakonna pakutust oluliselt vähem, siis jahtub ka mõne opositsioonipartei ind vanemahüvitise ülempiiri poole väiksemaks lõigata.

Rõivase sõnul, kes ka ise on pisitütre isa, on selline samm kuritegu Eesti rahva vastu, kuna vähendab perede kindlustunnet ja selle tagajärjeks on reaalselt sündimata lapsed.