Suurte kogemustega psühholoog-nõustaja Mart Laisk kutsub uudsesse enesearengu gruppi nimega “Mina olen Sina! Gossip.ee toob küsimus-vastus vormis informatiivse ja natukene telgitaguseid paljastava eksklusiivintervjuu grupi vaimse mentori ja juhi Mart Laisa’ga kõigini, kellele see teema võiks huvi pakkuda!

Palun rääkige natukene enesearengu grupist “Mina olen Sina”… Mis selles täpsemalt toimub?
Toimub analüütiline grupitöö Haavatud Tervendaja meetodil, kus me räägime grupis oma elus muret tekitavatest hirmudest ja häbidest. Lisaks teeme inimesi lähendavaid harjutusi. Teeme nii füüsilist lähedust soosivaid, kui ka vastastikkust usaldust proovile panevaid harjutusi. Paljud harjutused sünnivad töö käigus ja ühise fantaasia viljana.

Mida kujutab endast Haavatud Tervendaja meetod?

C.R Jungi poolt käibesse toodud arhetüübil põhinev osalusanalüüs e Haavatud Tervendaja meetod on tõeline hulljulge transpersonaalne seiklus nii mulle, kui ka kliendile. Selle käigus me loome reaalse suhte ja hakkame tasapisi kompama oma piire ning kõrvaldama omavahelisi barjääre. See meetod sobib neile, kel huvi kogeda uut laadi suhet., kus teesklusel ja varjamisel pole enam kohta. See on suhe, kus teist inimest kogeme Jumala templina. Me suuname jumaliku valguse ka meie hinge kõige pimedamatele soppidele. Selle meetodi puhul peaks inimene ideaaljuhul saama nii puhtaks, et temasse ei jää enam midagi, mis vajaks teise inimese või enese eest varjamist.

Millal grupp koos käib?
Plaanis on  koos käia korra nädalas. Esimene grupp on valinud omale kooskäimise ajaks neljapäeva õhtu kl 18.00. Kui soovijaid tuleb palju, siis avame ka uusi gruppe ja need siis valivad oma kooskäimise aja juba ise.

Kui tihti grupitöö toimub?
Nagu ütlesin, käime koos korra nädalas. Enese avastamise protsess on üsna pikk ja korra või paariga siin midagi ära ei tee.

Kus enesearengu-ring toimub ja kuidas kohale saab?
Kohtumisd toimuvad Sassa Tervendustalus, mis asub Vatsla külas, ca 10 km Tallinnast Keila suunas. Kohale saab kõige paremini oma autoga, aga kellel see võimalus puudub, siis saab tulla marsaga Paldiski maantee ja Tabasalu tee risti, kuhu ma juba autoga vastu tulen.

Kui suur on grupp?
Algul oli plaanis 20 inimest ühte gruppi mahutada, aga võimalik, et on mõistlik piirduda kümnega. See selgub töö käigus, sest suur osa toimuvast on grupi ühislooming  ja nii paneb ka inimeste hulgale piiri meie ühine sisetunne. Ühest küljest annab suurem hulk inimesi võimsama energiavoo igale osalejale, aga teisest küljest peab säilima ka mugavus ja piisav turvatunne.

Kas iga loeng on erinev, või saab lülituda programmi ka poole pealt?
Saab tulla ka poole pealt. Ni kui nii on iga inimene erineval tasemel oma sotsiaalsete oskuste poolest ja mida kauem on grupp koos käinud, seda suurem on tema võime endi hulka ka uusi inimesi lülitada. On ju lõppesmärk, et iga osaleja suudaks vabalt lähisuhestuda ka täiesti võõra inimesega ja kuna suhtes on alati kaks poolt, siis kui grupp on avatud meelega, siis sulanduvad uued tulijad sina loodetavasti väga kergesti.

Millest räägitakse?

Iga osaleja räägib sellest, mis tal enim hinge peal on. Mina püüan vestlust juhtida ja anda asjassepuutuvaid kommentaare. Räägime ka inimhinge arengust üldisemalt ja võimalustest oma arengut juhtida.

Kes räägib?
Me kõik räägime. Minul on mõningane moderaatori roll, aga üldiselt olen mina üks teeline teiste seas, koos kõikide oma haavade ja veidrustega.
 
Kui pikalt räägib?
Otsest reglementi jutu pikkuse osas ei ole. Tingimus on, et vahele ei räägita. Seni poel meie sekka ülijutukaid sattunud, aga kui satub, eks siis uurime tema jutukuse tagamaid ja püüame protsessi tasakaalus hoida. 

Millised ensearengu või eneseabi nõkse loengu kuulaja saab?

Selline küsimuse sõnastus ei ole päris asjakohane. Elu ei koosne nõksudest. Elu on see, kes me oleme. Ühtegi salasõna,  mis elu hoobilt  uueks muudaks ei ole olemas, küll aga saab iga inimene oma elu soovitud suunas juhtida. Põhimõtteliselt taandub kõik julgusele armastada. Kui me julgeme armastada, siis me oleme elu suhtes avatud ja elu küllus pääseb meisse sisse. Igasugune küllus. Nii emotsionaalne, kui ka materiaalne. Kui aga oleme tõrjuvad ja kaitses, siis on elu täis kannatust ja tühjust. Samas on meis loomariigist pärit instinktiivne sund olla kaitses ja valvas, sest loomade jaoks on maailm vaenulik. Kui loom hakkaks armastama, siis ta söödaks ära. Kui inimene armastab, siis ta hõlmab kogu maailma (sümbooselt ta neelab maailma alla). 

Kuidas sündis idee “Mina olen Sina” arengugrupp luua?

Eks see idee sündis eelkõige enese otsinguist ja ka sellest, mida ma igapäevaselt oma klientide juures näen. Aga enim kannustas siiski minu enda senine kogemus armastuse õppimisel. Just, just. Armastust saab õppida. Mitte küll otse armastust, küll aga julgust armastada. Grupis ma mitte ainult ei õpeta vaid eelkõige õpin seda ka ise. See ongi Haavatud Tervendaja meetodi eripära, et ta haarab arenguprotsessi ka terapeudi enda. 
 
Esimene kokkusaamine on tänaseks möödas… Millised on emotsioonid peale esimest loengut?

Valdavalt positiivsed, kuigi tagantjärele tundub, et oleks võinud rohkem rõhku panna praktilistele harjutustele. Ju ma ei tundnud veel ennast piisavalt turvaliselt, nii et harjutused läksid peast ära. Esimesel kohtumisel on ka väga palju rääkida ja üksteist tundma õppida. Puudutusi sisaldavad harjutused on mõeldud rääkides tekkinud lähedust ja avatust kinnitama. Usun, et teine kohtumine on juba palju tegevuslikum. Lähiajal on ka plaanis teha higistamistseremooniaid nn saun-emakas. See naljaka nimega moodustis on indiaani higitelgist inspireeritud ümmargune leiliruum, kus liskas leili võtmisele lüüakse shamaanitrummi ja ka lauldakse, ning viheldakse ja võietakse üksteist maarohtudest võidega, mile saab pärast tiigivees maha uhada.   

Kust saavad uued huvilised lisainfot registreerimise ja hindade kohta?

Hindadest nii palju, et osalemine on tasuta, annetamise võimalusega. Ruumi nurgas on nö külluselaegas, kuhu saab iga üks oma tänu poetada.  Kas ja kui palju keegi poetab, ma ei kontrolli. Mulle ei meeldi, kui raha määrab inimsuhteid ja seega ma püüan ise elada nii, et ma ei oleks raha teenistuses . Ma teen ka oma igapäevast nõustamisteraapiat vabatahtliku annetuse alusel. Inimene maksab mulle selle päras, et ta tahab mulle maksta, kuna mina ja mu töö tegid teda õnnelikumaks, mitte selle pärast ma sedat temal nõuan. Mina tahan anda endast parima igale inimensele mitte ainult sellele kes maksab.