20. ja 21. juulil Salacgrivas, Lätis toimuva Positivus Festivali esinejatenimekirja on lisandunud Manic Street Preachers, Damien Rice, Wild Beasts, Housse De Racket ja Skyforger. Eelnevalt avalikustatud Positivus Festivali artistide hulka kuuluvad näiteks on Keane, The Vaccines, King Charles, Friendly Fires, Niki & The Dove, SBTRKT live, Ewert and the Two Dragons jt.

Positivusel võib sel aastal märgata mitmeid muudatusi: festivali suuruselt teine lava saab olema „Nordea lava“ ning selle asukohaks on vana, nõukogude ajast säilinud lava, mistõttu on esinemispaik suurem, aga siiski intiimsem kui eelmistel aastatel. Uue asukoha saavad ka Red Bull Music Academy lava ning esmakordselt võib festivalilt leida Palladiumi telgi, mille peatoetajaks on Tuborg – mitmete Euroopa festivalide patroon.

Manic Street Preachers andis 2008. aasta Positivusel fantastilise kontserdi ning nüüd pöörduvad rokkarid tagasi Lätti, et esineda 2012. aasta Positivusel. Manic Street Preachers, armastatud alternatiivrocki viljelev bänd, alustas tegevust 1986. aastal. Tol ajal oli bändi liidriks androgüünne muusik Richey Edwards, kes aitas Manic Street Preachers’il saada selliseks bändiks nagu see on praegu. Bändi populaarsust mõjutasid teiste tegurite hulgas kindlasti ka sotsiaalseid teemasid puudutavad laulusõnad ning meloodiline, kuid samas revolutsiooniline ja metsik rock-muusika. Vaatamata Richey kadumisele jätkas Manic Street Preachers lugude kirjutamist ning esinemist ja sai veel rohkem fänne ja toetust.

Kaheksa Manic Street Preachersi albumit ning 15 singlit on jõudnud Top 10 hulka ning bändi on nimetatud üheks parimaks Briti rock-bandiks. 2008. aastal andis NME neile tiitli God Like Genius. 2010. aastal andis bänd välja albumi pealkirjaga ‘Postcards from a Young Man’, millel kasutati eelnevalt avalikustamata Richey Edwards’i laulusõnu. 2011. aasta lõpus anti välja 38 top-singliga kogumik, mis jõudis 10 enimmüüdud albumi hulka. Samuti andis Manic Street Preachers Londoni O2 Arena’l väljamüüdud kontserdi. Nüüd, pärast 10-aastast pausi, asub Manic Street Preachers taas Euroopa-tuurile.

Damien Rice on Iiri folk-muusik, kelle esinemist on siinkandis juba kaua oodatud. Oma karjääri alustas ta Iiri rock-bändi Juniper liikmena, kuid lahkus peagi bändist ning koges mitmeid pettumusi seoses plaadifirmade reeglitega. 2002. aastal andis Damien Rice välja oma debüütalbumi ‘O’, millest sai plaatinaplaat ning mis sai ka kriitikute tunnustuse osaliseks. Damien Rice’i esinemist ei tasu kindlasti maha magada. Ta on välja müünud tuure nii Euroopas kui USAs, mitmed esinemised festivalidel (Glastonbury, V-Festival jpt.) on tõestuseks, et Damien’i kontserdid on vägagi kvaliteetsed. Siinkohal peame silmas rohkem emotsionaalset kui tehnilist poolt.

Wild Beasts on indie-rock bänd Kendal’ist, Inglismaalt. Nende esimese singli ‘Brave Bulging Buoyant Clairvoyants’ andis 2006. aasta novembris välja Bad Sneakers Records, veidi hiljem sai bändi plaadifirmaks Domino Records. Bändil on ilmunud kolm hinnatud albumit – ‘Limbo, Panto’ (2008), ‘Two Dancers’ (2009) ja ‘Smother’ (2011). ‘Two Dancers’ sai ka Mercury auhinna. Wild Beasts’i liikmed ei pane rõhku modernne või mitte-modernne olemisele, kottpükste või kitsaste pükste kandmisele, mingisse muusikastiili kuulumisele või mitte-kuulumisele. Nende looming lihtsalt on. Nad teevad ilusat, intrigeerivat ja kaasakiskuvat pop-muusikat.

Tutvustame Prantsusmaa kõige uuemat põnevat eksporti! Housse De Racket on prantsuse duo Pierre Leroux ja Victor Le Masne. „Võitjad jooksudes, kaotajad armastuses“ on Housse De Racket’i moto. Eelkõige on tegemist kahe lapsepõlvesõbra, kes on pühendunud spordile ja armastusele, muusikalise kokkusobivusega. Jõudes arusaamisele, et tipp-sportlasteks pürgimine vilja ei kanna, pöördusid Pierre ja Victor kõrgelennulise pop-muusika poole. Hüvasti, üksindus ja südamevalu! Tere, reketid ja kitarrid! Reketid on ju ka keeltega instrumendid. Alustades pillimeestena bändides Air ja Phoenix (kelle mõjusid on kuulda ka bändi suurepärastes, kergetes meloodiates), tegid poisid samal ajal esimesi samme Housse De Racket’ina. Tundub, et selle bändi live-esinemised on saamas 21. sajandi prantsuse popi nurgakiviks.
Kahekesi teevad nad imelist „lärmi“ – Leroux panustab kitarrihelidega, Le Masne lisab võimsa trummibiidi. Võib kihla vedada, et Housse De Racket’i esimene singel võidab tüdrukute südamed… Balansseerides mahedaid vintage süntesaatorihelisid ning lõbusaid pop-kitarre, pakuvad nad põnevat duelli McEnroe ja McCartney, armastuse ja emotsioonide, huumori ning ambitsioonikuse vahel. Housse De Racket teeb tõeliselt mõnusa kõlaga pop-muusikat. Kas olete valmis modernse hõnguga 80ndate tagasitulekuks?

Läti folk-pagan-metal bänd Skyforger on Lätis hästituntud. Siiski on nad viimasel ajal esinenud rohkem festivalidel väljaspool Lätit. Skyforger andis oma esimese albumi ‘Kauja pie saules’ (A Fight by the Sun) välja 1998. aastal ning see oli pühendatud 13. sajandil toimunud Balti hõimude võitlusele sakslaste vastu. Nüüdseks on Skyforger välja andnud kuus albumit, neist viimane kannab nime ‘Kurbads’ (2010). Möödunud talv oli bändile väga oluline – nende fännid hääletasid nad 1500 bändi hulgast esinema suurimale rock-festivalile Rootsis – ‘Sweden Rock Festival’.

Keane on üks neist bändidest, keda oleme väga kaua festivalile oodanud. Nad alustasid tegevust 1997. aastal ja sellest ajast peale on neil olnud nii edukaid kui ka vähem edukaid perioode. Debüütalbum ‘Hopes and Fears’ (2004) tõi neile palju kuulsust ning edu jätkus teise albumiga ‘Under the Iron Sea’ (2006). Keane’i albumid müüvad endiselt väga hästi ning bänd on saanud mitmeid auhindu kriitikutelt ja loomulikult palju armastust fännidelt. Klaver, bändi põhiline instrument, annab muusikale erilise, emotsionaalse kõla. Viies stuudioalbum on praeguseks juba salvestatud ning ilmub selle aasta maikuus.

The Vaccines on Suurbritannia üks edukamaid uusi bände, olles tuntud mitmete hittide poolest nende debüütalbumilt ‘What Did You Expect from the Vaccines?’. Kuulates nende energilist punk-rokki võiks arvata, et Sid Vicious on uuestisündinud ning bändiga liitunud. Tegelikult aga on bändiliikmed teistsugused – üsna tüüpilise briti stiili ja perfektsete soengutega on nad pigem vasturääkivad oma lõbusale ja sügavat muljet avaldavale kõlale, mis on välja kujunenud arvukate live-esinemiste jooksul bändi kahe tegutsemisaasta ajal.

King Charles tuleb tagasi! Psühhedeeliline ja energilisest saundist pakatav, sütitab King Charles’i live-esinemine, just nagu armastus, tule su südames esimese kümne sekundiga… See on kindlasti kohustuslik neile, kellele meeldivad Noah and the Whale ja Mumford and Sons (ta on mõlema bändiga palju koos esinenud, eriti Mumford and Sons’iga). King Charles sai eelmisel aastal ääretult sooja vastuvõtu osaliseks ning tuleb nüüd tagasi ühe Nordea lava peaesinejana.

Niki & The Dove on ideaalne näide Skandinaavia pop-muusikast – lihtne, kuid väga huvitav ja värvikas. Tegemist on järjekordse bändiga Positivuse esinejate hulgast, mis on lisatud mainekasse paljulubavate artistide nimekirja – BBC Sound of 2012. Kaks esimest singlit ‘DJ Ease My Mind’ ja ‘Under the Bridges’ on nimetatud aasta parimateks alternatiivseteks poplugudeks mitmete kriitikute poolt kogu maailmast. Niki and The Dove on ühendanud Prince’i, Kate Bush’i ning Fleetwood Mac’i parimad omadused.

Instrumenti on sel aastal peamine kohalik artist. Debüütalbum ‘TRU
‘ sai märtsis kuldplaadi staatuse ning peagi ilmub 2011. aasta detsembris Arena Riga’l salvestatud DVD. Mainitud kontsert oli Lätis 2011. aasta muusikaelu suursündmus ning bändil on plaanis Positivuse kontserdi jaoks veel mitmeid põnevaid elemente lisada.

Baltikumi suurim kunsti- ja muusikafestival toimub Salacgrivas, Lätis, 20. ja 21. juulil. Positivuse piletid on müügil Piletilevis (www.piletilevi.ee).

Lisainfo:
Liina Karo
liina@positivus.com
+372 53482859

Pileti hinnad:
1-päeva pilet 36 €
2-päeva pilet 47 € (sektor “DIVU DIENU BI?ETE”), grupile 42 €
2-päeva pilet koos telkimisega 52 € (sektor “DIVU DIENU BI?ETE+TELTS”)
2-päeva VIP pilet 170 €
Ainult telkimiskoht 7 € (1 in./2 päeva)

Grupisoodustus korraga 6 pileti ostmisel!
Ostes korraga 6 piletit, on 2-päeva pileti hinnaks a’42 € ja 2-päeva pilet koos telkimisega a’47 €.
Soodustus kehtib ainult täpselt 6 pileti korraga ostmisel (mitte rohkem, ega vähem).
1-päeva piletitele, VIP piletile ja ainult telkimise piletile soodustus ei kehti.

VIP pilet sisaldab:
• Sissepääs festivalile mõlemal päeval
• VIP parkla festivala ala läheduses
• Eraldi VIP sissepääs
• Sissepääs VIP Lounge’i
• Tervitusjook ja mugavamad joogiostmisvõimalused
• Sissepääs kõrgendatud vaateplatvormile (vaatega pealavale)
• Eraldi tualetid VIP platvormi läheduses
• 1 limiteeritud väljalaskega festival programm
Palun tähele panna, et VIP pilet ei taga sissepääsu kõikjale. Lava taha pääseb vaid esineja passi või spetsiaalse backstage käepaelaga.

Vanusepiirangut ei ole.
Ürituse keel: läti/inglise.
Lastele kuni 10 a. on sissepääs tasuta koos vanust tõendava dokumendiga (nõutav koahapeal).
Sissepääs alates 20.07.2012 kell 12:00.

* * *

Ürituse lingid: http://www.positivusfestival.com