Eelmise nädala 4.juunil, viis Maksu- ja tolliamet läbi üle-eestilise teenindussektori suurreidi. Reidis osales rekordarv ametnikke ning kokku kontrolliti ligi 300 ettevõtte tegevuskoha majandustegevust. Pooltel äriühingutel avastati puudusi, teatas maksu- ja tolliamet.

Reidi käigus kontrollis üle 170 maksuhalduri ametniku väikepoode, kohvikuid jne, kus ameti analüüs viitas võimalikule maksuriskile. Kontrolli käigus uuriti, kas äriühingus tööl olevad isikud on maksuhaldurile esitatavates maksudeklaratsioonides kajastatud, samuti kas ja kuidas on korraldatud üldine arvepidamine.

Esmane reidi tulemuslikkuse analüüs näitab, et hinnanguliselt pooltel äriühingutel avastati puudusi, mis seisnesid käibe varjamises või ümbrikupalga maksmises. Reidi käigus tuvastati töötajaid, kes ei ole maksuhaldurile esitavates maksudeklaratsioonides kajastatud või on äriühingute poolt deklareeritud töötasu oluliselt väiksem isikutele tegelikult makstavast tasust. Maksu- ja tolliamet annab tuvastatud rikkumiste puhul klientidele endale võimaluse puudused kõrvaldada ning deklaratsioonidesse vastavad parandused sisse viia.

Reidi käigus tuli ette ka juhtumeid, kus ettevõtte töötajad haarasid oma asjad ja jooksid ära, kui maksuhalduri ametnikud end esitlesid.

Amet otsustas suurreidi läbi viia, kuna analüüs näitas, et tegevusvaldkondades, kus arveldamine toimub suures osas sularahas, on maksuriskid oluliselt kõrgemad. Kontrollide läbiviimise üheks ajendiks on ka töötajate poolt tulnud kaebuste arvu kasv. Kui 2008. aasta viie kuuga laekus 264 vihjet ümbrikupalga maksmise kohta (terve aasta jooksul 656), siis tänavu on sama ajaga laekunud juba 514 vihjet.